Eyewitness: «Απώλεια»

Eyewitness: «Απώλεια»

Η Nicole Kidman και η Οσκαρική ερμηνεία της στην ταινία «Rabbit Hole».

Η πρώτη σκέψη που μου ήρθε στο μυαλό με το που εμφανίστηκε η Nicole Kidman στην οθόνη ήταν: μια Οσκαρική ερμηνεία. Και δεν εξεπλάγην διόλου όταν άκουσα την ανακοίνωση του ονόματός της για μια υποψηφιότητα φέτος. Η ήδη βραβευμένη με Όσκαρ για το ρόλο της στις «Ώρες» το 2002 και κατέχουσα μια ακόμα υποψηφιότητα για την ερμηνεία της στην ταινία «Moulin Rouge» το 2001 παρά τη δυσκολία που αντιμετωπίζει στο να αξιοποιήσει τα εκφραστικά μέσα της εξ αιτίας των επανειλημμένων επεμβάσεων στο πρόσωπό της πραγματικά ξεχωρίζει στο ρόλο της Μπέκα. Εύθραυστη λόγω των δραματικών γεγονότων που σημάδεψαν τη ζωή της, διατηρεί μια εξαιρετική ισορροπία ανάμεσα σε αυτό το συναίσθημα και στο δυναμισμό που διαθέτει όσον αφορά στην αντιμετώπιση της δύσκολης πραγματικότητας που μακράν απέχει από την τέλεια ζωή που βίωνε μέχρι λίγο καιρό πριν. Στο πλάι της ο Aaron Eckhart σε μια εξίσου αξιοπρόσεκτη ερμηνεία.

Η ατμόσφαιρα της ταινίας φτιαγμένη με μαεστρία από τον σκηνοθέτη James Cameron Mitchell (σκηνοθέτη εξαίσιων ταινιών όπως το «Shortbus» και το «Hedwig and the Angry Inch») καταφέρνει να αποτυπώσει επακριβώς την τραγωδία που βιώνει το ζευγάρι αφήνοντας ταυτόχρονα να διαφανεί έντονα η ελπίδα για το μέλλον.

Η ταινία βασίζεται στο ομότιτλο θεατρικό έργο του David Lindsay-Abaire, για το οποίο ο συγγραφέας κέρδισε Βραβείο Πούλιτζερ το 2007.

Το έργο έχει προταθεί για 5 Βραβεία Τόνι, ενώ η πρωταγωνίστρια του «Sex and the City», Cynthia Nixon, κέρδισε Βραβείο Τόνι Γυναικείας Ερμηνείας για την παράσταση που είχε ανέβει το 2006, στην Νέα Υόρκη.

Το έργο

Η Μπέκα (Nicole Kidman) και ο Ντάνι (Aaron Eckhart) είναι ένα ευτυχισμένο, παντρεμένο ζευγάρι. Ο τέλειος κόσμος τους γκρεμίζεται μια για πάντα, όταν ένα αυτοκίνητο σκοτώνει τον γιο τους, Ντάνι. Η Μπέκα, πρώην στέλεχος σε μεγάλη εταιρία που εγκατέλειψε τη θέση της για να αφοσιωθεί στην οικογένειά της, προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει την ύπαρξή της στη σουρεαλιστική ατμόσφαιρα που φτιάχνουν οι καλοπροαίρετοι συγγενείς και φίλοι.

Η Μπέκα ανοίγεται διστακτικά στην ισχυρογνώμων, στοργική μητέρα της και προσεγγίζει κρυφά τον έφηβο που ήταν υπαίτιος για το ατύχημα που άλλαξε τα πάντα. Την ίδια στιγμή ο Χάουι βρίσκει ανακούφιση σε μια άλλη γυναίκα. Κι ενώ όλα δείχνουν πως απομακρύνονται, το ζευγάρι συνεχίζει να προσπαθεί, προκειμένου να βρει τον δρόμο για ένα μέλλον που κρύβει ευκαιρίες για γέλιο, όμορφες στιγμές και ευτυχία. Το ταξίδι τους είναι μια οικεία ματιά, σε δυο ανθρώπους που μαθαίνουν να ξαναπλησιάζουν ο ένας τον άλλο, μέσα σε έναν κόσμο που έχει χάσει την ισορροπία του.

Info: η ταινία κάνει πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες στις 10 Φεβρουαρίου 2011.