Το ορόσημο του παγκόσμιου κινηματογράφου «Metropolis» προβάλλεται για πρωτη φορα σε πληρη μορφη.

Το ορόσημο του παγκόσμιου κινηματογράφου «Metropolis» προβάλλεται για πρωτη φορα σε πληρη μορφη.

Απο τις 10 Μαρτίου προβάλλεται στους ελληνικούς κινηματογραφους η νεο ευρεθείσα κόπια του αριστουργήματος του Fritz Lang, ψηφιακά αποκατεστημένη και με 25 λεπτα χαμενου υλικου.

Πολλές κινηματογραφικές κόπιες και εκδοχές του αριστουργήματος του Lang έχουν βρεθεί κατά καιρούς και έχουν συντηρηθεί σε ταινιοθήκες και κινηματογραφικά αρχεία σε όλο τον κόσμο. Καμιά όμως δεν αντιπροσώπευε το όραμα του Lang, όπως το έδειξε ο ίδιος στην πρεμιέρα της ταινίας του το 1927. Το 2008 ωστόσο μια κόπια του «Metropolis», 30 λεπτά μεγαλύτερη σε διάρκεια από όλες όσες είχαμε δει μέχρι τώρα, ανακαλύφθηκε σε ένα αρχείο στην Αργεντινη.

Έτσι στις 12 Φεβρουαρίου 2010, σε ένα εντυπωσιακό γκαλά, έγινε η πρεμιέρα της νέας, ολοκληρωμένης μορφής της ταινίας στο θέατρο Friedrichstadt-Palast στο Βερολίνο χωρητικότητας 1600 θέσεων. Περισσότερο από 2000 άνθρωποι αψήφησαν το κρύο και μαζεύτηκαν κάτω από μια τεράστια οθόνη, που στήθηκε μπροστά στην πύλη του Βρανδεμβούργου για την προβολή της αποκατεστημένης εκδοχής του «Metropolis», με τη συνοδεία της Ραδιοφωνικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Βερολίνου. Η κόπια αυτή καταφθάνει και στις ελληνικές αίθουσες από τις 10 Μαρτίου.