Λίγος καπνός ακόμα

Λίγος καπνός ακόμα

Στην Αμερική αντιμετωπίζουν το κάπνισμα σαν τον Σατανά τον ίδιο και η Ευρώπη, όπως και η Κίνα, ακολουθούν κατά πόδας. Αλλά...

Ένα μικρό ευρωπαϊκό χωριό που το λένε Ελλάδα αντιστέκεται σθεναρά. Και δεν είναι το μόνο. Μπορεί η ανομία να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην χώρα μας που (ξανα)έσβησε επισήμως -και για δεύτερη φορά- το τσιγάρο τον περασμένο Σεπτέμβριο (αν και ο νόμος που απαγόρευε το κάπνισμα σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους έχει ψηφιστεί στην Ελλάδα από το 2002 ακόμα) αλλά στην pop culture τον Α' Ρόλο το κάπνισμα τον κρατάει εδώ και καιρό και δε δείχνει καμία προθυμία να τον εγκαταλείψει.

Η animated ταινία «Rango» μπορεί να απέσπασε τις καλύτερες κριτικές αλλά μαζί με αυτές συγκέντρωσε και την οργή πληθώρας αντικαπνιστικών οργανώσεων μια που κατά τη διάρκειά της μπορεί κανείς να μετρήσει τουλάχιστον 60 στιγμιότυπα στα οποία οι χαρακτήρες της ανάβουν τσιγάρο. Κάτι τέτοιο είχε να συμβεί σε ταινία από τα «101 Σκυλιά της Δαλματίας» αλλά αυτό συνέβαινε το μακρινό 1996, τότε που το τσιγάρο δεν ήταν, ακόμα, ο μέγας εχθρός.

Η Κίνα, φέτος, ζήτησε στους σκηνοθέτες και κινηματογραφικούς παραγωγούς της να μην αποτυπώνουν στο σελιλόιντ σκηνές καπνίσματος -ή, έστω να τις περιορίσουν. Βγάλτε τα τσιγάρα από τα δάχτυλα των ηρώων στην ταινία «In The Mood For Love» και πάει η μισή sexyness της ταινίας, δε συμφωνείτε;

Εκτός από τους animated ήρωες της ταινίας «Rango» τα πρωτεία στην κατασκευή περίτεχνων δαχτυλιδιών καπνού είχαν οι τηλεοπτικοί χαρακτήρες της Αμερικάνικης σειράς «Mad Men» που έπνιξαν τους θεατές σε σύννεφα καπνού υπενθυμίζοντάς μας πώς ήταν ο κόσμος τότε που το κάπνισμα δεν ήταν ο απαγορευμένος καρπός της καθημερινότητάς μας και ο κόσμος άναβε, χωρίς δεύτερη σκέψη, το τσιγάρο του ακόμα και μέσα στα τρένα, στα ιατρεία, στα γραφεία, στα εστιατόρια, πλάι σε παιδιά και, γενικά, παντού χωρίς αιδώ και απροβλημάτιστα.

Φαντάζεστε την Marlen Dietrich ή την δική μας Μελίνα Μερκούρη χωρίς τσιγάρο στην μεγάλη οθόνη; Την Audrey Hepburn να μην κρατάει την στιλάτη πίπα τσιγάρου στο «Breakfast at Tiffany's» μήπως; Τον Humphrey Bogart και τον James Dean να σβήνουν το τσιγάρο τους αγχωμένοι μην τυχόν βλάψουν την υγεία τους και των γύρω τους; Όχι. Και αυτό το τσιγάρο που κρεμόταν από το στόμα του μοναχικού cowboy Λούλι Λουκ δεν ήταν πιο σέξι από το στάχυ με το οποίο αντικαταστάθηκε για να συμβαδίζει ο παιδικός ήρωας με την πολιτική ορθότητα;

Μπορεί το κάπνισμα να βλάπτει σοβαρά την υγεία και γι αυτό πρέπει η κακή συνήθεια να αποτρέπεται κατά το δυνατόν αλλά οι επαναστάτες «κακοί» δεν θα σβήσουν ποτέ το τσιγάρο τους. Και αυτό είναι τόσο δεδομένο όσο το ότι το τσιγάρο είναι βλαβερό. Οι σύγχρονοι ρέμπελοι ανάβουν το τσιγάρο τους δημοσίως και αφήνουν τους πάντες να βάλλονται εναντίον τους. Ο Charlie Sheen ξεκίνησε τα βιντεάκια του στο FunnyorDie και αρνείται να σβήσει το τσιγάρο. Η Kate Moss εμφανίστηκε στο catwalk του Louis Vuitton κρατώντας τον απαγορευμένο καρπό στα δάχτυλά της και η Lady Gaga άφησε το τσιγάρο να κρέμεται από τα δικά της χείλη όταν περπάτησε στην πασαρέλα του Thierry Mugler ντεμπουτάροντας ως μοντέλο.

Κατά πώς φαίνεται υπάρχει ένας άγραφος κανόνας που λέει πως το κάπνισμα δεν ενοχλεί αρκεί ο καπνιστής να είναι κάποιος προβληματικός τύπος. Και, κάπως έτσι, επιχειρηματολόγησαν και οι παραγωγοί του «Rango» που υποστήριξαν πως οι ήρωες που καπνίζουν στα animated καρέ της ταινίας τους είναι «κακά» παιδιά.