Είμαστε άπειρες ώρες on air με την Αφροδίτη Σημίτη & για το ραδιόφωνο παραμένει ο πιο δυνατός κρίκος

Ανθή Μιμηγιάννη
Είμαστε άπειρες ώρες on air με την Αφροδίτη Σημίτη & για το ραδιόφωνο παραμένει ο πιο δυνατός κρίκος
Photo Credits Κική Παπαδοπούλου

Η Αφροδίτη μίλησε στο Queen.gr με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου.«Οι ραδιοφωνατζήδες είναι κυρίως πολύ ωραίοι τύποι και σπανίως παλιοχαρακτήρες. Αν το σκεφτείς οι περισσότεροι που ξεκινήσαμε στα 90ς μαζί δηλαδή με το ξεκίνημα της ιδιωτικής ραδιοφωνίας στην Ελλάδα, είμαστε ακόμα στον αέρα».

Στα τέλη της δεκαετίας του΄90 δεν θα μπορούσε να μην αποτελεί μέρος της παρέας του σίριαλ «Είμαστε στον αέρα» η φωνή της γυναίκας που σήμερα, ανάμεσα σε πολλά projects, είναι voice over στον πιο «Αδύναμο Κρίκο». Στο ενδιάμεσο, τα ραδιοφωνικά χιλιόμετρα της Αφροδίτης Σημίτη μετρούν άπειρες ώρες ON AIR και δεν είναι υπερβολή, αλλά πραγματικότητα, ότι η φωνή της είναι μία από τις πιο αναγνωρίσιμες σε ραδιόφωνο αλλά και τηλεόραση. Την έχουμε ακούσει σε ντοκιμαντέρ και διαφημίσεις, ενώ σε όποια ραδιοφωνική στέγη κι αν στεγάστηκε η φωνή της οι ακροατές της την ακολούθησαν με συνοπτικές διαδικασίες. Αν και έχει σπουδάσει δημοσιογραφία και υποκριτική το ραδιόφωνο ήταν, είναι και θα είναι πιο Δυνατός Κρίκος στην επαγγελματική ζωή της.

Close-up στην Αφροδίτη Σημίτη

Οι γύρω της λένε πως δεν αντέχουν το γεγονός πως έχει πάντα δίκιο εκείνη λέει πως με τα χρόνια έχει βελτιωθεί σε αυτό. Στα άλλα ελαττώματά της μπορεί να υπερηφανεύεται πως αλλάζει κάπως εύκολα γνώμη, την παίρνει ο ύπνος όταν βαριέται, δεν τρώει ψάρια και άλλα τέτοια λάιτ πράγματα. Το αγαπημένο της βιβλίο είναι «O Ηλίθιος» (Ντοστογιέφσκι) και το απόφθεγμα του Νίκου Καζαντζάκη «Ο σωστός δρόμος είναι ο ανήφορος» έχει ιδιαίτερη σημασία για εκείνη.

https://www.instagram.com/p/BrITj_JHmmi

Το ραδιόφωνο για την Αφροδίτη σημαίνει: παρέα, μουσική, συναίσθημα, πληροφορία, επικοινωνία. Η Αφροδίτη χαλαρώνει με οτιδήποτε εύηχο και κατά τη γνώμη της τα πέντε «συστατικά» που συνθέτουν έναν καλό ραδιοφωνικό παραγωγό είναι το περιεχόμενο, η διάθεση να μοιραστεί, ο σεβασμός στον ακροατή, η ισορροπία λόγου- μουσικής και η αμεσότητα.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου η οποία τιμάται σήμερα 13 Φεβρουαρίου, το Queen.gr συνομίλησε με γυναίκες που διαπρέπουν στο αγαπημένο μας μέσο και που η φωνή τους είναι το ίδιο ηχηρή ακόμα κι όταν το μικρόφωνο δεν είναι ON.

Η Αφροδίτη & Το Ραδιόφωνο

Αφροδίτη, είμαστε στον αέρα και η φωνή σου έχει «κλείσει» και αναγκαστικά κάνεις αφωνία. Ποιο είναι εκείνο το τραγούδι που θα επιλέξεις να παίξει και με το οποίο θαvπεριγράψεις ποια είσαι σε ένα κοινό που δεν σε γνωρίζει -χωρίς να πεις ούτε μια λέξη;

Νομίζω πως το She is A Rainbow των Rolling Stones θα είναι για πάντα το τραγούδι μου.

Το «ανήκω στο ραδιόφωνο» ήταν μια παραδοχή που απαίτησε χρόνο και διάφορα στάδια ως προς τις ανησυχίες και την επαγγελματική σου πορεία. Ωστόσο, αισθάνθηκες ποτέ ότι το ραδιόφωνο σού στέρησε κάτι; Τι ήταν αυτό;

Το ραδιόφωνο μου έχει δώσει τόσα πολλά που θα ήταν ύβρις να πω πως μου στέρησε κάτι. Από την άλλη είναι σίγουρο πως αν δεν είχα το ραδιόφωνο και από τόσο μικρή ηλικία θα είχα αφοσιωθεί σε κάτι άλλο, πάντα όμως κάτι εκφραστικό, καλλιτεχνικό. Δεν θα μάθουμε ποτέ όμως πως θα τα είχα πάει σε αυτό το άλλο.

Στα ραδιοφωνικά σου βήματα, όλα αυτά τα χρόνια, ποιοι συνάδελφοί σου ήταν «ο πιο αδύναμος κρίκος» και το μικρόφωνο τους «ξέρασε»; Τι κοινό είχαν αυτοί οι άνθρωποι μεταξύ τους;

Δεν μπορώ να σκεφτώ καμία τέτοια περίπτωση για να μπορέσω να σου απαντήσω. Οι ραδιοφωνατζήδες είναι κυρίως πολύ ωραίοι τύποι και σπανίως παλιοχαρακτήρες. Αν το σκεφτείς οι περισσότεροι που ξεκινήσαμε στα 90ς μαζί δηλαδή με το ξεκίνημα της ιδιωτικής ραδιοφωνίας στην Ελλάδα, είμαστε ακόμα στον αέρα. Το μικρόφωνο, η φωνή, η μουσική, ο ρυθμός, το συναίσθημα, η ειλικρίνεια και το πως τα συνδυάζεις όλα αυτά σε μία εκπομπή είναι για εμένα το μυστικό.

https://www.instagram.com/p/CCIo0xKpRpU

Ποια είναι η πιο «ηχηρή» σιωπή που μετέδωσες ποτέ μέσω του ραδιοφώνου;

Όταν ο ακροατής επιλέγει ένα μουσικό ραδιόφωνο θέλει προφανώς να χαλαρώσει, να ξεχαστεί, να πάρει λίγο αέρα. Όταν λοιπόν έχει ξεκινήσει η μέρα με μια πολύ δυσάρεστή είδηση εκεί θα σιωπήσω συνειδητά. Φυσικά θα την αναφέρω γιατί δεν ζούμε στον πλανήτη Happy αλλά θα εστιάσω μετά σε κάτι αισιόδοξο.

Ποιο ραδιοφωνικό σου λάθΩσ (γραμμένο με ωμέγα άρα συνειδητό) είναι εκείνο που επαναλαμβάνεις;

Γίνομαι πολλές φορές περισσότερο αυτοαναφορική από όσο θα έπρεπε αλλά μετά μαζεύομαι.

Αν νιώσω πως χάνω το μέτρο επανέρχομαι αυτομάτως στις εργοστασιακές ρυθμίσεις.

Οι περισσότεrροι οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί όταν περιγράφουν την πρώτη τους επαφή με το ραδιόφωνο λένε πως έγινε εντελώς τυχαία (φυσικά είχαν και όλο το πακέτο διότι τίποτα δεν είναι τυχαίο πόσω μάλλον όταν υπάρχει διάρκεια). Αισθάνομαι, πως πλέον υπάρχουν άτομα που επίσης θα άξιζαν μία θέση στο ραδιόφωνο αλλά δεν έχουν τη λεγόμενη τύχη, αυτή την ευκαιρία. Αντίθετα, πλέον βλέπουμε να κατέχουν (προσωρινά;) θέσεις άτομα βάσει pr. Ποια είναι η άποψή σου για όλο αυτό;

Δεν συμφωνώ ούτε γνωρίζω κάποιον παραγωγό που πήρε εκπομπή λόγω καλών σχέσεων. Η πείρα μου λέει πως αν θέλεις και φυσικά κάνεις για ραδιόφωνο τότε θα τη βρεις την άκρη.

https://www.instagram.com/p/CDO4la-pPZi

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος ραδιο-φόνος που έχει διαπραχθεί ποτέ στο ραδιόφωνο;

Οι λίστες! Μια πρώιμη εκδοχή τεχνητής νοημοσύνης που δυστυχώς καθιερώθηκε στο μουσικό ραδιόφωνο και έτσι στα περισσότερα η μουσική επιλέγεται από τον υπολογιστή βάσει συγκεκριμένων δεδομένων και χαρακτηριστικών. Αυτό αφαιρεί τη μαγεία, το συναίσθημα, την έκπληξη, την ατμόσφαιρα και φυσικά τη χαρά του παραγωγού που τα μεταδίδει. Οι λίστες «σκοτώνουν» όλα αυτά που αγαπάμε στο ραδιόφωνο. Το ραδιόφωνο θέλει κυρίως συναισθηματική νοημοσύνη και την τεχνητή από δίπλα για εργαλείο μόνο.

Για τη ραδιοφωνική παραγωγό Αφροδίτη λένε πως «είναι πολλά τα κυβικά». Αισθάνθηκες ποτέ πως αυτά τα κυβικά της φωνής σου «καπάκωσαν» άλλες δυνατές πτυχές της παρουσίας και της προσωπικότητάς σου;

Όχι ακριβώς, αυτό που έχω παρατηρήσει όταν μιλάω από κοντά σε κάποιον για πρώτη φορά, είναι πως κλείνει ασυναίσθητα για λίγο τα μάτια του. Προφανώς έχει φτιάξει τη δική του εικόνα ακούγοντας τη φωνή μου τόσα χρόνια και όταν με έχει μπροστά του μπερδεύεται.

Πότε βγήκες τελευταία φορά από τη ραδιοφωνική comfort zone σου και κάθε πότε μπαίνεις σε μια τέτοια διαδικασία;

Η πιο βαρβάτη αλλά και άκρως εποικοδομητική φορά που βγήκα από την comfort zone μου ήταν το 2013 και τα 8 ωραία αλλά και τα δύσκολα χρόνια του Join Radio που ακολούθησαν. Ήταν ένα web radio που δημιουργήθηκε με πολλή δουλειά, αγάπη και αφοσίωση αλλά δυστυχώς είχε άδοξο τέλος. Και πάλι όμως ήταν πολύτιμα τα μαθήματα που μου έδωσε.

Ποιο είναι το πιο ισχυρό μήνυμα που επικοινωνείς σε όποιο σταθμό κι αν «στεγάζεται» η φωνή σου;

Κυρίως αισιοδοξία ως μόνη επιλογή.

Από όποια πλευρά κι αν το δει κανείς, το ραδιόφωνο είναι και θα παραμείνει ένας απλός, άμεσος τρόπος που αιχμαλωτίζει τις καρδιές των ακροατών του. Ποια θα είναι η τύχη του τα επόμενα χρόνια; Οι έξυπνες συσκευές θα προσαρμοστούν στις ανάγκες ενός λάτρη του παραδοσιακού ραδιοφώνου; Στην εποχή της εικόνας και της εμμονής με αυτή υπάρχει περίπτωση να είναι επιτακτική η ανάγκη το ραδιόφωνο να συνοδεύεται από την εικόνα; Και τελοπάντων πώς το φαντάζεσαι εσύ.

Δεν νομίζω πως θα έχει ποτέ το ραδιόφωνό εικόνα. Δεν του πάει. Πόση ώρα να βλέπεις κάποιον να κάνει εκπομπή; Βαρετό. ‘Άντε να δεις ένα βιντεάκι ή μία φωτογραφία αγαπημένων σου παραγωγών αλλά αυτή τη δουλειά την κάνουν τα social media.

Δεν νομίζω πως θα αλλάξει το ραδιόφωνο ποτέ στα βασικά του χαρακτηριστικά, τεχνικά μόνο αλλάζει διαρκώς.

Γιατί «όλοι» θέλουν να κάνουν ραδιόφωνο; Ποια είναι η μεγαλύτερη εσωτερική τους ανάγκη; Πιστεύεις πως έχουν ανάγκη να ακουστούν σε έναν κόσμο που δεν έχει μάθει να ακούει;

Πού είναι όλοι αυτοί που θέλουν να κάνουν ραδιόφωνο; Μακάρι! Το συζητούσαμε όμως και με άλλους συναδέλφους και καταλήξαμε πως τα νέα παιδιά δεν ενδιαφέρονται για το ραδιόφωνο.

Ποια είναι η άποψη για τα podcast; Το γεγονός πως φυτρώνουν καθημερινά εκατοντάδες καθιστά ποιο δύσκολο σε κάποιον που αξίζει να ακουστεί, να διαπρέψει;

Είμαι της λογικής πως αν κάτι είναι καλό θα τον βρει το δρόμο του. Τα podcast δεν είναι ακριβώς ραδιόφωνο αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να έχουν την ίδια επίδραση ή την ίδια χρήση. Ξέρω κάποιους που στο πρωινό τρέξιμο ακούνε podcast, ενώ παλιά μόνο ραδιόφωνο. Είναι ωραίο να έχουμε όλο και περισσότερες επιλογές και με ελεύθερη πρόσβαση. Προχθές άκουσα στα podcast της lifo εκπομπή της Μαρίας Ρεζάν με καλεσμένο τον Μάνο Χατζιδάκι. Υπέροχο!

Πώς είναι / φαντάζεσαι το δικό σου μέλλον πάνω σε αυτή την podcast φιλοσοφία;

Έχω κάτι στο μυαλό μου αλλά θα σου το πω όταν έρθει η ώρα του.

Είσαι Drama Queen;

Έχω υπάρξει μνημείο Drama Queen! Με τα χρόνια όμως έχω πάει μάλλον στο άλλο άκρο. Καθόλου drama πια. Μόνο Queen.

Εσύ είπες ποτέ σε κάποιον επίδοξο ραδιοφωνικό παραγωγό που είδες προοπτική «έλα σπόρε, είσαι στο κόλπο. Πέρνα να κάνουμε ένα ακόμα δοκιμαστικό» (σ.σ. ατάκα που της είπε ο Γιώργος Μελισσινός).

Ναι! Με το Join Radio γνώρισα πολλά νέα παιδιά και το είπα αρκετές φορές. Πολύ ωραία εμπειρία. Και οι περισσότεροι πήγαν πολύ καλά.

https://www.instagram.com/p/Bb30DOblWVf

Στείλε ένα μήνυμα ενδυνάμωσης σε κάθε Queen που υπάρχει εκεί έξω.

Always Remember Who You Are!

Αν πίναμε ένα ποτήρι κρασί ποιο μυστικό σου θα μου αποκάλυπτες;

Πως στη προηγούμενη ζωή μου ήμουν δελφίνι.

Ποιο τραγούδι ακούς όταν όλα πάνε σ@@@@;

Στα δύσκολα επαφίομαι και πάλι στον μικρό θεό του ραδιοφώνου. Αφήνω το ραδιόφωνο να παίζει δυνατά όσο τακτοποιώ, από σκέψεις ως ντουλάπες και κάποια στιγμή μπαίνει ένα κομμάτι σαν ταπ ταπ στην πλάτη, σαν σπρωξιά από φίλο που σου λέει: «Μη σκας! Όλα καλά θα πάνε» Συμβαίνει πάντα. Σαν μαγικό.

Αφροδίτη, έστω ότι κάνεις εκπομπή τώρα: τι ρούχα φοράς;

Φόρμα, φούτερ, αθλητικά.

https://www.instagram.com/p/BaMtXcOg7q8

Η 13η Φεβρουαρίου είναι μέρα (ράδιο) σταθμός

Η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου καθιερώθηκε με απόφαση της UNESCO στις 29 Σεπτεμβρίου 2011, έπειτα από πρόταση της Ισπανικής Ακαδημίας Ραδιοφώνου.

Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου είναι ο εορτασμός του ραδιοφώνου ως Μέσου Μαζικής Επικοινωνίας, η βελτίωση της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ των ραδιοφωνικών οργανισμών και η ενθάρρυνση των μεγάλων διεθνών δικτύων, όσο και των τοπικών ραδιοφώνων, να προωθήσουν την πρόσβαση στην πληροφόρηση και την ελευθερία της έκφρασης στα ερτζιανά.

«Ραδιόφωνο και Ειρήνη»

Το θέμα της 12ης διοργάνωσης της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου, που εορτάζεται σήμερα 13 Φεβρουαρίου 2023, είναι «Ραδιόφωνο και Ειρήνη».

Την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου 2023, η UNESCO αναδεικνύει το ανεξάρτητο ραδιόφωνο ως πυλώνα για την πρόληψη των συγκρούσεων και την οικοδόμηση της ειρήνης.

Σήμερα είναι η ευκαιρία να επιστήσουμε την προσοχή στη μοναδική αξία του ραδιοφώνου, μέσω του οποίου συναντάμε νέες ιδέες, νέα μουσική και νέους τρόπους σκέψης. Σήμερα είναι η ευκαιρία να τιμήσουμε την πολύτιμη παρέα του που αποτελεί πάντα απάντηση στα βαθύτερα υπαρξιακά μας ερωτήματα. Σήμερα είναι η τέλεια ευκαιρία για να αναλογιστούμε τη δύναμή του και να αφεθούμε στην ισχυρή επιρροή που μπορεί να ασκήσει το μέσο στη φαντασία μας. Σήμερα αλλά και κάθε μέρα.