Η Μάγκυ Χαραλαμπίδου κάνει ραδιόφωνο από 18 ετών και κατέληξε στο εξής συμπέρασμα

Ανθή Μιμηγιάννη
Η Μάγκυ Χαραλαμπίδου κάνει ραδιόφωνο από 18 ετών και κατέληξε στο εξής συμπέρασμα

Η Μάγκυ μίλησε στο Queen.gr με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου. «Το πάθος και η τρέλα μου για τη μουσική είναι το ελιξίριο της νιότης μου στο ραδιόφωνο».

Κατά τους θαυμαστές της, το μόνο πιο «ηχηρό» από την παρουσία της είναι η φωνή της και το μοναδικό πράγμα που μπορεί να επιβληθεί στη φωνή της είναι η μουσική με την οποία μιλάει χωρίς να πει τίποτα. Είναι γνωστό πως η Μάγκυ Χαραλαμπίδου ξεκίνησε ως Dj σε πολύ γνωστά clubs, ενώ παράλληλα σπούδαζε δημοσιογραφία. Η γνωστή μουσική παραγωγός, είχε την τύχη να ξεκινήσει το ραδιόφωνο σε ηλικία 18 ετών, την εποχή που άνθιζε η ελεύθερη ραδιοφωνία. Πίσω στο σήμερα και καθημερινά το Maggie’s touch 16:00 με 18:00 είναι ο τόπος συνάντησης με τη γυναίκα που αρκεί το ονοματεπώνυμό της για να συστηθεί σε κάποιον που δεν έχει ιδέα ποια είναι.

maggie_512x512-1673261197023.jpg

Close-up στη Μάγκυ Χαραλαμπίδου

Δυναμική, πολυσχιδής, πρωτοποριακή, αισιόδοξη. Η Μάγκυ λέει πως η φωνή της έχει τα χρώματα του ουράνιου τόξου και όσο ενεργή κι αν είναι στα social media δεν είναι ο τύπος που αποκαλύπτει πολλά για εκείνη και όλοι το ξέρουν αυτό. Σε μια εποχή που η εικόνα είναι το παν, εκείνη συνεχίζει να εξάπτει τη φαντασία των ακροατών μέσω του μικροφώνου της το οποίο και είναι συνδεδεμένο με όλη της τη ζωή.

Το ραδιόφωνο για εκείνη σημαίνει: ελιξίριο, μαγεία, συντροφιά, μουσικοθεραπεία, φαντασίωση. Η Μάγκυ λέει πως χαλαρώνει με οποιοδήποτε είδος μουσικής αναλόγως τη στιγμή. Άραγε τι άλλο σημαίνει αυτό το μέσο για εκείνη;

https://www.instagram.com/p/BfLt-iRH2LK

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου η οποία τιμάται σήμερα 13 Φεβρουαρίου, το Queen.gr συνομίλησε με γυναίκες που διαπρέπουν στο αγαπημένο μας μέσο και που η φωνή τους είναι το ίδιο ηχηρή ακόμα κι όταν το μικρόφωνο δεν είναι ON.

Η Μάγκυ & Το Ραδιόφωνο

Μάγκυ, ας υποθέσουμε ότι είσαι εντελώς άγνωστη και πρέπει να φτιάξεις τη διαφήμιση του εαυτού σου κάνοντας ένα σπικάζ λίγων δευτερολέπτων. Ποια είσαι;

Γειά, σας είμαι η Μάγκυ Χαραλαμπίδου! Αυτό που πραγματικά θέλω να είμαι καθημερινά για τους ακροατές μου, αλλά και για τον εαυτό μου, είναι η προσωποποίηση του επιθέτου μου! Δηλαδή, η χαρά για τη ζωή και την καθημερινότητά της που μπορεί να είναι δύσκολη αλλά είναι υπέροχη. Η λάμψη σε ένα όμορφο χαμόγελο, σε ένα μοναδικό ηλιοβασίλεμα, σε οτιδήποτε υπάρχει γύρω μας και ακτινοβολεί αλλά, πολλές φορές ούτε καν το βλέπουμε.

Σε ποιο σταθμό που στεγάστηκε η φωνή σου ήσουν πιο Μάγκυ από Μάγκυ;

Σε όλους τους σταθμούς που έχω φιλοξενηθεί είμαι πάντα ο εαυτός μου. Υπάρχουν δύο πολύτιμα για μένα συστατικά που δεν τα διαπραγματεύομαι γιατί δεν θα είμαι η Μάγκυ που ξέρει και αγαπάει ο κόσμος τόσα χρόνια. Το πρώτο είναι η ελευθερία της μουσικής επιλογής των κομματιών μου και το δεύτερο -και επίσης πολύ σημαντικό, η ελευθερία του λόγου.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος ραδιο- φόνος που έχει διαπραχθεί ποτέ στο ραδιόφωνο κατά τη γνώμη σου;

Λίγο μετά την κρίση πολλά από τα ραδιόφωνα- ειδικά του ξένου ρεπερτορίου έκλεισαν! Ήταν σοκαριστικό μετά από τόσα χρόνια να είσαι χωρίς τη καθημερινή σου συνήθεια, χωρίς τους ακροατές σου, χωρίς τον μεγάλο σου έρωτα: το ραδιόφωνο. Εκείνη την εποχή έμεινα μήνες στο εξωτερικό σε φίλους και έπαιζα μουσική σε διάφορα μαγαζιά. Και πού δεν πήγα...

Υπάρχουν στιγμές που δεν αντέχεις να ακούς τη φωνή σου;

Ποτέ δεν μου συμβαίνει αυτό. Είμαι απόλυτα εξοικειωμένη αλλά και ερωτευμένη με τη φωνή μου, η οποία είναι εργαλείο που το προσέχω και το φροντίζω. Θυμάμαι στο σχολείο να είμαι πάντα αυτή που θα διάβαζε το επόμενο μάθημα και οτιδήποτε είχε να κάνει με ανάγνωση.

https://www.instagram.com/p/CYtotJdspCU

Ποια είναι η μεγαλύτερη αλήθεια που επικοινώνησες ποτέ μέσω του μέσου;

Προάγω την αλήθεια όσο και αν δίνει και λίγο πίκρα καμία φορά. Θα πω πάντα αυτό που πραγματικά νιώθω και πιστεύω. θα μιλήσω στους ακροατές και θα με καταλάβουν. Θα βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο. Είναι μαγική αυτή η σχέση αλληλεπίδρασης με τους ακροατές μου. Τους λατρεύω.

Πόσο ισχυρό όπλο ήταν η φωνή σου στην επαγγελματική σου ανέλιξη;

Πάρα, πολύ σημαντικό αλλά, σίγουρα όχι το μόνο! Γνώσεις στη μουσική και δίψα για μάθηση στα πάντα.

Είσαι μια γυναίκα που δεν έπαψες ποτέ να υπάρχεις από τον χώρο και τώρα είσαι ιδιαιτέρως ενεργή στα social media, αποκτώντας συνεχώς ένα νέο κοινό. Σε φόβισε ποτέ το αν θα είχες την ίδια απήχηση σε μια νεότερη γενιά όπως είναι η Gen Z;

Όχι. Νομίζω το πάθος και η τρέλα μου για τη μουσική είναι το ελιξίριο της νιότης μου στο ραδιόφωνο.

djmaggiex_43385924_167597874194142_8430097154107717584_n.jpg

Τι feedback παίρνεις από τους ακροατές σου αλλά και όσους σε ακολουθούν στα social;

Oι ακροατές μου, μεταξύ άλλων, με αποκαλούν μουσικοθεραπεύτρια. Η κατάλληλη μουσική, τη σωστή στιγμή. Το ιδανικό τραγούδι στη μοναδική σκηνή του ηλιοβασιλέματος. Η μουσική δρα θεραπευτικά για τον άνθρωπο αρκεί να ξέρεις να τη χρησιμοποιήσεις. Η μουσική μάς συνοδεύει σε όλες τις σκηνές της ζωής μας. Ακούς το τραγούδι και θυμάσαι. Ή ονειρεύεσαι κάτι όμορφο που θέλεις να έρθει. Ακούς κάτι που σου αρέσει πολύ και σου φτιάχνει τη διάθεση. Σου δίνει δύναμη, τρέλα, όρεξη για ζωή!

Τι άλλαξε δραματικά στο ραδιόφωνο τα τελευταία χρόνια και τι δεν αντέχεις στο «συνάφι» σου;

Το ραδιόφωνο αλλάζει συνέχεια αλλά ο έρωτας παραμένει. Δεν υπάρχει κάτι που δεν αντέχω. Είμαι πολύ θετικός άνθρωπος από επιλογή. Ως στάση ζωής. Χαίρομαι να βοηθάω τα νέα παιδιά που μπαίνουν στον χώρο να αγαπήσουν το ραδιόφωνο. Να το λατρέψουν όπως του αξίζει.

Με την πρόοδο της τεχνολογίας το ραδιόφωνο -όπως το γνωρίζουμε- μέχρι πότε πιστεύεις πως θα υπάρχει;

Για πάντα γιατί το καλό ραδιόφωνο μπορεί να χρησιμοποιήσει την πρόοδο για να γίνει ακόμα καλύτερο.

Ποια είναι η άποψή σου για τα podcast και για το γεγονός πως υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες; Με τόσο ανταγωνισμό ποια είναι εκείνα που ξεχωρίζουν και θα ξεχωρίσουν;

Μου λένε από το σταθμό μου (τον @music89.2) να κάνω κ εγώ. Αλλά πραγματικά δεν βλέπω τον λόγο. Η αλήθεια είναι ότι δεν θέλω να αποδυναμώσω το μέσο σαν μέσο! Κάθε μέρα μια μοναδική live εκπομπή σε περιμένει! Από την άλλη, βέβαια, χαίρομαι που όλος ο κόσμος έχει τη δυνατότητα να κάνει το δικό του podcast να έχει ένα βήμα για να μιλήσει.

https://www.instagram.com/p/CA8Jf96H0kV

Είχες την τύχη να ξεκινήσεις το ραδιόφωνο σε ηλικία 18 ετών, την εποχή που άνθιζε η ελεύθερη ραδιοφωνία. Πιστεύεις ότι αν ξεκινούσες τώρα θα είχες την ίδια τύχη; Κάποια πράγματα που είναι να γίνουν για κάποιους ανθρώπους θα γίνουν;

Το ραδιόφωνο είναι ο μεγαλύτερος έρωτας της ζωής μου! Και η επαφή μου με τους ακροατές μου το ωραιότερο δώρο του Θεού! Δεν μπορώ να με φανταστώ να αναπνέω χωρίς να κάνω ραδιόφωνο. Νομίζω θα έβρισκα και πάλι το δρόμο μου για να το υπηρετώ τυφλά.

Υπάρχουν κλίκες στο ραδιόφωνο που προσπάθησαν να σε απομακρύνουν; Πώς το διαχειρίστηκες;

Κλίκες και άνθρωποι που δεν σε καταλαβαίνουν ή θέλουν διαφορετικά πράγματα από ό,τι εσύ υπάρχουν παντού. Ακόμα και σε περίοδο που ήμουν ιδιοκτήτρια σε ραδιοφωνικό σταθμό, με θυμάμαι να μη συμφωνώ σε κάποια πράγματα για τον σταθμό και να αναγκάζομαι από μόνη μου να φύγω και να πάω σε άλλο ραδιόφωνο κρατώντας την υπόσταση της ιδιοκτησίας μόνο και όχι της παραγωγής εκπομπών.

Σε ποια φάση της ζωής σου έκανες conscious uncoupling από το μέσο;

Ποτέ! Πάντα έχω κάτι να πω και κάτι πολύ καλό να παίξω για να σου φτιάξω τη στιγμή! Για να σε κάνω να νιώσεις πόσο όμορφη είναι η καθημερινότητά μας όταν τη συνοδεύει το μαγικό ραδιοφωνικό της χαλί.

Ποια είναι η μεγαλύτερη «λάντζα» που έχεις κάνει ποτέ γι΄αυτή τη δουλειά

Λάντζα στον έρωτα και στη καψούρα δεν υπάρχει! Όλα τα κάνεις και σου φαίνονται υπέροχα. Έχω κάνει ράδιο μαραθώνιους που κράτησαν 24ώρα! Πάντα για καλό σκοπό, πάντα για να βοηθήσουμε. Ήταν η καλύτερή μου και ας μη κοιμόμουν κι ας ήμουν πίσω από ένα μικρόφωνο όλη μέρα και όλη νύχτα.

djmaggiex_50929718_2311713029095551_5105953211956841087_n.jpg

Η 13η Φεβρουαρίου είναι μέρα (ράδιο) σταθμός

Η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου καθιερώθηκε με απόφαση της UNESCO στις 29 Σεπτεμβρίου 2011, έπειτα από πρόταση της Ισπανικής Ακαδημίας Ραδιοφώνου.

Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου είναι ο εορτασμός του ραδιοφώνου ως Μέσου Μαζικής Επικοινωνίας, η βελτίωση της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ των ραδιοφωνικών οργανισμών και η ενθάρρυνση των μεγάλων διεθνών δικτύων, όσο και των τοπικών ραδιοφώνων, να προωθήσουν την πρόσβαση στην πληροφόρηση και την ελευθερία της έκφρασης στα ερτζιανά.

«Ραδιόφωνο και Ειρήνη»

Το θέμα της 12ης διοργάνωσης της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου, που εορτάζεται σήμερα 13 Φεβρουαρίου 2023, είναι «Ραδιόφωνο και Ειρήνη».

Την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου 2023, η UNESCO αναδεικνύει το ανεξάρτητο ραδιόφωνο ως πυλώνα για την πρόληψη των συγκρούσεων και την οικοδόμηση της ειρήνης.

Σήμερα είναι η ευκαιρία να επιστήσουμε την προσοχή στη μοναδική αξία του ραδιοφώνου, μέσω του οποίου συναντάμε νέες ιδέες, νέα μουσική και νέους τρόπους σκέψης. Σήμερα είναι η ευκαιρία να τιμήσουμε την πολύτιμη παρέα του που αποτελεί πάντα απάντηση στα βαθύτερα υπαρξιακά μας ερωτήματα. Σήμερα είναι η τέλεια ευκαιρία για να αναλογιστούμε τη δύναμή του και να αφεθούμε στην ισχυρή επιρροή που μπορεί να ασκήσει το μέσο στη φαντασία μας. Σήμερα αλλά και κάθε μέρα.