Η Μαρία Γεωργάκαινα είναι η ραδιοφωνική παραγωγός που πήγε το voice influencing σε άλλο επίπεδο

Ανθή Μιμηγιάννη
Η Μαρία Γεωργάκαινα είναι η ραδιοφωνική παραγωγός που πήγε το voice influencing σε άλλο επίπεδο

Η Μαρία μίλησε στο Queen.gr με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου. «Δυστυχώς, κάποιοι βλέπουν το ραδιόφωνο ως σκαλάκι για να πάνε στην τηλεόραση. Δεν ασχολούνται με το ραδιόφωνο ΓΙΑ το ραδιόφωνο. Ευτυχώς, όποιος το αντιμετώπισε έτσι απομακρύνθηκε από μόνος του».

Ξεκίνησε στον Best τα βράδια του Σαββατοκύριακου, συνέχισε με το Soho Radio (νυν Δρόμος) με πρωινή καθημερινή εκπομπή και στα ραδιοφωνικά χιλιόμετρα που έχει διανύσει, η φωνή της στεγάστηκε και στον ANT1 Radio με απογευματινό μαγκαζίνο. Τα τελευταία χρόνια, η Μαρία Γεωργάκαινα ανήκει στο δυναμικό του Ρυθμού 949, αλληλοεπιδρώντας καθημερινά 10:00-14:00 με τους ακροατές της. Εκτός από ραδιοφωνική παραγωγός, η Μαρία είναι podcaster, freelancer αρθρογράφος σε sites ενώ συνεργάζεται και ως coach στο ANT1 MediaLab. Αν δεν την έχει ακούσει κάποιος στο ραδιόφωνο (αποκλείεται) την έχει ακούσει σίγουρα ως εκφωνήτρια σε άπειρα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ.

https://www.instagram.com/p/CglvE8DLUif

Close-up στη Μαρία Γεωργάκαινα

Αν δεν ήταν ραδιοφωνική παραγωγός θα ήταν σίγουρα fashion influencer. Επειδή όμως δεν θα υπήρχε καμία περίπτωση να μην είναι ραδιοφωνική παραγωγός που αγαπάει (και) τη μόδα, η Μαρία για πολλούς θεωρείται voice influencer και κάτω από αυτή την ομπρέλα στεγάζονται όλα τα χαρακτηριστικά τα οποία είναι μέρος της ίδιας καλλιτεχνικής οικογένειας. Όσο κι αν την αγαπούν οι δικοί της άνθρωποι, της «το δίνουν» πως ώρες-ώρες είναι σπασικλάκι, υπερπροστατευτική, ξεροκέφαλη, υπερπρογραμματισμένη. Σε ένα παράλληλο συμπάν, ίσως είναι δασκάλα που λέει στους μαθητές της να έχουν οπωσδήποτε στη βιβλιοθήκη τους το «Μεταμορφώστε τη ζωή σας» της Louise Hay. Σε αυτό το σύμπαν, εκείνοι που παρακολουθούν τα σεμινάριά της την ακούνε να λέει "Work hard in silence. Let your success be your noise" ενώ όσοι κάνουν παρέα με τη Μαρία ξέρουν πως μπορούν να αναλύσουν μαζί της από θέματα πολιτικής μέχρι τις τελευταίες τάσεις της μόδας.

Το ραδιόφωνο για εκείνη σημαίνει: πίστη, παρέα, μουσική, φίλοι, χάδι. Η μουσική με την οποία χαλαρώνει είναι η ηλεκτρονική και κατά τη γνώμη της τα πέντε «συστατικά» που συνθέτουν έναν καλό ραδιοφωνικό παραγωγό είναι η ευελιξία, η ευγλωττία, η φωνή, άποψη, το να σε νιώθει ο άλλος κοντά του. Και ξέρεις κάτι; Τα έχει όλα.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου η οποία τιμάται σήμερα 13 Φεβρουαρίου, το Queen.gr συνομίλησε με γυναίκες που διαπρέπουν στο αγαπημένο μας μέσο και που η φωνή τους είναι το ίδιο «ηχηρή» ακόμα κι όταν το μικρόφωνο δεν είναι ON.

Η Μαρία & Το Ραδιόφωνο

Μαρία, θέλεις να «παίξουμε» ράδιο; Κάνε ένα αντισυμβατικό intro και συστήσου σε ένα κοινό το οποίο δεν σε έχει ακούσει ποτέ. Ποια είσαι;

Να σας πω κάτι; Σήμερα βαριόμουν πολύ να σηκωθώ από το κρεββάτι. Κάνει και κρύο. Αλλά σκέφτηκα ότι κάθε φορά που βάζω τα ακουστικά μου και είμαι στον αέρα, όλα αλλάζουν και γίνονται καλοκαίρι. Είμαι η Μαρία Γεωργάκαινα παντός καιρού μέχρι τις 14:00.

https://www.instagram.com/p/CAZvgfAlpQP

Είναι γνωστό πως έχει πάει το voice influencing σε άλλο επίπεδο και εκτός από τη θετική ενέργεια που μεταδίδεις αναρωτιέμαι πώς αλλιώς επηρεάζεις το κοινό που σε ακούει. Τι feedback παίρνεις από τους ακροατές σου;

Σε ευχαριστώ. Κάτι καλό έχω κάνει θαρρώ και το εισπράττω πια. Μου λένε τα πάντα. Από τα προσωπικά τους, θέματα υγείας, ανασφάλειες για το μέλλον, επαγγελματικές ανησυχίες μέχρι ταξίδια και μόδα. Νιώθω πως επειδή με ακούνε χρόνια, έχουν οικειότητα και ζητάνε την γνώμη μου σε πολλά. Με έχουν για δικό τους άνθρωπο κι ας μην έχουμε συναντηθεί ποτέ από κοντά.

Έχεις αποκτήσει ένα κοινό κώδικα επικοινωνίας με τους ακροατές μέσω της σιωπής. Απαιτεί χρόνο ώστε να «χτιστεί» αυτή η σχέση ή πρέπει «να το έχεις»;

Φυσικά και απαιτεί χρόνο. Είναι όπως στις παρέες, στις σχέσεις. Δεν γίνονται αυτά ούτε με το ζόρι ούτε με υπερπροσπάθεια που ενδεχομένως έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Δίνεις χρόνο, ελευθερία και έρχεται από μόνο του.

Τι άλλαξε δραματικά στο ραδιόφωνο τα τελευταία χρόνια και τι δεν αντέχεις στο «συνάφι»;

Αναλόγως για πόσα χρόνια πίσω λες. Γιατί εγώ πρόλαβα να βάζω cd για κάθε τραγούδι και να κάνω playlist μόνη μου. Τώρα όλα είναι αυτοματοποιημένα.

Όσο για το «συνάφι» αντέχω γιατί δεν έχω τόσο ελεύθερο χρόνο για να ασχοληθώ. (γέλια). Σίγουρα με χαλάει η υπεροψία και η μη επαφή με την πραγματικότητα- δεν κάνουμε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς, εκπομπή στο ραδιόφωνο κάνουμε.

Γιατί «όλοι» θέλουν να κάνουν ραδιόφωνο;

Γιατί είναι ένα σκαλάκι για να πάνε στην τηλεόραση; Ναι, δυστυχώς πολλοί το βλέπουν έτσι. Δεν ασχολούνται με το ραδιόφωνο ΓΙΑ το ραδιόφωνο.

Οι λάτρεις ωστόσο (για να μην τα ισοπεδώσω όλα) αγαπούν τη μουσική, την έκφραση μέσα από το ραδιόφωνο και αυτή τη γοητεία που εκπέμπει.

Ποια είναι η μεγαλύτερη εσωτερική τους ανάγκη; Πιστεύεις πως έχουν ανάγκη να ακουστούν σε έναν κόσμο που δεν έχει μάθει να ακούει;

Σίγουρα για να επιλέγεις αυτή τη δουλειά, έχεις την ανάγκη για να ακουστείς. Εκπαιδευόμαστε ωστόσο με τα χρόνια να μην μιλάμε μόνο αλλά και να ακούμε. Είμαι αισιόδοξη για το μέλλον αυτού του κόσμου.

https://www.instagram.com/p/CflQv2OIi6j

Ποιος είναι κ μεγαλύτερος ραδιο- φόνος που έχει διαπραχθεί ποτέ στο μέσο;

Δεν θα σου πω, αλλά έχουν γίνει αρκετοί (γέλια).

Οι άνθρωποι που κάνανε ραδιόφωνο «μέσα σε μια νύχτα και δίχως όπλα» επιβίωσαν στον χώρο; Ή μάλλον πόσο καιρό επιβιώνουν στον χώρο;

Έχω παραδείγματα στο μυαλό μου και μάλιστα πολύ καλά παιδιά αλλά δεν είχαν την «πάστα» του ραδιοφωνατζή. Δεν το λαχταρούσαν. Το κατάλαβαν και οι ίδιοι με τον καιρό και απομακρύνθηκαν. Δεν είμαστε όλοι για όλα εξάλλου.

Με την πρόοδο της τεχνολογίας το ραδιόφωνο -όπως το γνωρίζουμε- μέχρι πότε πιστεύεις πως θα υπάρχει;

Για πάντα. Αν με ρωτάς αν θα πάρει την θέση του π.χ. το podcast, δεν πιστεύω πως θα συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο. Είμαστε όντα που θέλουμε παρέα ζωντανά στα αυτιά μας (τα podcast είναι ηχογραφημένα). Μας αρέσει να ακούμε μουσική που μας ταιριάζει κι όχι απαραίτητα τις λίστες μας (έχουμε ποικιλία από σταθμούς) και με παραγωγούς που αγγίζει τον καθένα από εμάς (σε όλους αρέσει να ακούει μια γνώριμη οικεία φωνή όταν μπαίνει στο αυτοκίνητο).

https://www.instagram.com/p/CJiuAABF05h

Ποια είναι η άποψή σου για τα podcast και για το γεγονός πως υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες; Με τόσο ανταγωνισμό ποια είναι εκείνα που ξεχωρίζουν και θα ξεχωρίσουν;

Τα podcasts έχουν μπει και στη δίκη μου ζωή τα τελευταία 3 χρόνια ως ακροάτρια αλλά και ως podcaster. Το δικό μου λέγεται «στον Κόσμο της Μαρίας» και έχει συνεντεύξεις ανθρώπων που με εμπνέουν. Το ξεκίνησα δειλά, περισσότερο γιατί με ιντρίγκαρε πως κάτι νέο γεννιέται πίσω από το μικρόφωνο που αγαπώ και υπηρετώ τόσα χρόνια. Είναι τελείως διαφορετικό από την εκπομπή και μου αρέσει πολύ γιατί βγάζω μια διαφορετική πτυχή του εαυτού μου. Ως ακροάτρια πάντως, μου αρέσει που υπάρχουν τόσα και για όλα τα γούστα. Λατρεύω το Μικροπράγματα του Άρη Δημοκίδη, Face your Face της Αρετής Καφαντάρη και το The Plant Podcast της Μαριάννας Ράππου. Για μένα ξεχωρίζει ό,τι έχει έρευνα και αλήθεια. Ό,τι ψεύτικο δεν προχωράει.

Ποιο τραγούδι παίζει στο repeat στο μυαλό σου;

Σίγουρα δεν είναι ένα. Από ελληνικά μου αρέσουν πολύ οι Μέλισσες και το «Είμαι Αλλού» και παρ´ότι δεν είναι καινούριο πάντα με ανεβάζει, όσο πεσμένη και να είμαι. Επίσης, λατρεύω το Cherry Blossom Girl από Air.

Υπάρχουν φορές που δεν αντέχεις να σε ακούς; Δώσε μας ένα παράδειγμα.

Παλαιότερα μού συνέβαινε όταν με άκουγα σε κάποιο σποτ στο ραδιόφωνο ή στην τηλεόραση. Κρίντζαρα για να μιλήσω και στη γλώσσα της νεολαίας (γέλια). Τώρα, μετά από τόση δουλειά, το απολαμβάνω και όταν ακούω κάτι δικό μου είναι ένα κομμάτι μου στο πλαίσιο της δουλειάς.

Είναι μακριά από έναν ραδιοφωνικό παραγωγό η τηλεόραση; Γιατί όποιος ασχολήθηκε στη συντριπτική πλειοψηφία απέτυχε;

Δίπλα είναι. Αδελφάκια. Και στα δυο εκτίθεσαι οπότε παίρνεις μια κρυάδα και ίσως να μπερδεύεσαι ότι μοιάζουν. Το ραδιόφωνο όμως έχει ένα ρομάντζο και η τηλεόραση ίσως να έχει μια έξτρα σκληράδα που να μην αντέχει ο ραδιοφωνατζης. Υποθετικά όλα βέβαια γιατί εγώ όταν έκανα ένα πέρασμα από την τηλεόραση μικρότερη, το είχα χαρεί πολύ.

Στην τηλεόραση ο τηλεθεατής καταλαβαίνει την αλήθεια του παρουσιαστή. Συμβαίνει το ίδιο και με τον ακροατή; Καταλαβαίνει την αλήθεια του ραδιοφωνικού παραγωγού;

Θαρρώ πως ναι απλά σίγουρα μπορεί να κρυφτεί καλύτερα. Δεν σε κοιτάει στα μάτια. Σε ακούει. Το τοπίο είναι θολό. Κι αυτό ίσως να είναι και το γοητευτικό του μέσου. Το ότι προσπαθείς να ανακαλύψεις τον τύπο πίσω από το μικρόφωνο. Θέλει περισσότερο χρόνο για να δεις αν συμφωνείς με τις απόψεις του παραγωγού και αν τελικά αποφασίσεις να τον ακολουθήσεις, στο ταξίδι που σε παρασέρνει.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αλήθεια που μετέδωσες ποτέ μέσω του μέσου;

Ότι το καλοκαίρι του 2022 ήταν το πιο δύσκολο (αφού έχασα τον πατέρα μου).

Και ποιο το μεγαλύτερο ψέμα;

Συμβαίνει να έχω ωραιοποιήσει καταστάσεις όχι με την μορφή ψέματος όμως. Μόνο λόγω ενσυναίσθησης γιατί δεν μου φταίνε οι ακροατές αν εγώ έχω μια κακή μέρα. Πάνω απ´ολα είμαι entertainer.

Ποιο τραγούδι ακούς όταν όλα είναι χάλια;

Veridis Quo -Daft Punk και οδήγηση πακέτο.

Τι σε δίδαξε το ραδιόφωνο; Και τι είναι αυτό που διδάσκεις εσύ μέσω των σεμιναρίων που κάνεις στα νέα παιδιά; Τελικά δίνονται ευκαιρίες στους νέους;

Το ραδιόφωνο θέλει συνέπεια όπως κάθε δουλειά φυσικά. Απλά επειδή εκτίθεσαι και βγαίνεις στον αέρα δεν σημαίνει ότι είναι δουλειά του αέρα. Θέλει στοχοπροσήλωση και μέτρο.

Στα σεμινάρια λέω στα παιδιά να είναι ο εαυτός τους. Επειδή οι περισσότεροι το έχουν στο μυαλό τους σαν κάτι άπιαστο, το φέρνω κοντά τους. Αν το αγαπάνε θα το αγκαλιάσουν. Θα αφουγκραστούν τον ίδιο τους τον εαυτό μέσα από τα ακουστικά. Τους μαθαίνω πως να «λειάνουν» τις γωνίες του λόγου τους και πώς να κερδίσουν με αυτά που λένε και με τον τρόπο που το λένε, ένα κοινό που δεν τους βλέπει αλλά τους ακούει. Άρα έχει μια έξτρα δυσκολία.

Όσο για τις ευκαιρίες; Δίνονται, ναι. Αν το θέλει και δουλέψει μπορεί να συμβεί.

Στείλε ένα μήνυμα ενδυνάμωσης σε κάθε Queen που υπάρχει εκεί έξω.

Μη ζήσεις τη ζωή που έχουν ονειρευτεί άλλοι για εσένα. Γράψε το ΔΙΚΟ ΣΟΥ παραμύθι κι αν φοβηθείς να ξέρεις ότι μπορείς να καταφέρεις τα πάντα.

Όλες οι γυναίκες έχουν φωνή είτε ραδιοφωνική είτε όχι. Όλες εκφραζόμαστε, μιλάμε, αντιδρούμε, φωνάζουμε και λέμε ΟΧΙ σε κάθε μορφή βίας και εγκλήματος.

mariageorgakaina_312455504_790959898855505_1588391271925513045_n.jpg

Η 13η Φεβρουαρίου είναι μέρα (ράδιο) σταθμός

Η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου καθιερώθηκε με απόφαση της UNESCO στις 29 Σεπτεμβρίου 2011, έπειτα από πρόταση της Ισπανικής Ακαδημίας Ραδιοφώνου.

Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου είναι ο εορτασμός του ραδιοφώνου ως Μέσου Μαζικής Επικοινωνίας, η βελτίωση της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ των ραδιοφωνικών οργανισμών και η ενθάρρυνση των μεγάλων διεθνών δικτύων, όσο και των τοπικών ραδιοφώνων, να προωθήσουν την πρόσβαση στην πληροφόρηση και την ελευθερία της έκφρασης στα ερτζιανά.

«Ραδιόφωνο και Ειρήνη»

Το θέμα της 12ης διοργάνωσης της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου, που εορτάζεται σήμερα 13 Φεβρουαρίου 2023, είναι «Ραδιόφωνο και Ειρήνη».

Την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου 2023, η UNESCO αναδεικνύει το ανεξάρτητο ραδιόφωνο ως πυλώνα για την πρόληψη των συγκρούσεων και την οικοδόμηση της ειρήνης.

Σήμερα είναι η ευκαιρία να επιστήσουμε την προσοχή στη μοναδική αξία του ραδιοφώνου, μέσω του οποίου συναντάμε νέες ιδέες, νέα μουσική και νέους τρόπους σκέψης. Σήμερα είναι η ευκαιρία να τιμήσουμε την πολύτιμη παρέα του που αποτελεί πάντα απάντηση στα βαθύτερα υπαρξιακά μας ερωτήματα. Σήμερα είναι η τέλεια ευκαιρία για να αναλογιστούμε τη δύναμή του και να αφεθούμε στην ισχυρή επιρροή που μπορεί να ασκήσει το μέσο στη φαντασία μας. Σήμερα αλλά και κάθε μέρα.