Όποιος έχει κάνει ραδιοφωνική πτήση με τη Νάντια Δρακούλα τότε ξέρει τι εστί Best

Ανθή Μιμηγιάννη
Όποιος έχει κάνει ραδιοφωνική πτήση με τη Νάντια Δρακούλα τότε ξέρει τι εστί Best
Instagram

Η ραδιοφωνική παραγωγός και συγγραφέας, μίλησε στο Queen.gr με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου. «Πολλοί παραγωγοί υποφέρουν από την επιβολή των playlists».

Με σπουδές στη Νομική, το διεθνές οικονομικό δίκαιο, τη δημοσιογραφία, το θέατρο και, ανάμεσα σε πολλά άλλα, εμπλοκή με τηλεόραση, παραγωγή ταινιών και ντοκιμαντέρ, συγγραφή, διδασκαλία σε δημιουργική γραφή, η Νάντια Δρακούλα είναι ραδιοφωνική παραγωγός στο Best 92,6 και αλληλοεπιδρά με το κοινό καθημερινά 20:00-21:00 με ακρίβεια (αλλά και χιούμορ) μέσω του "naddrakflights". Σε αυτή τη ραδιοφωνική πτήση οι ακροατές ταξιδεύουν μαζί της μέσω της έρευνάς της σε μουσικά και νοητικά μονοπάτια αλλά και με τον σχολιασμό της σε επικαιρότητα και ιστορικές βιογραφίες.

Close-up στη Νάντια Δρακούλα

Ανυπόμονη, παρορμητική, η δυναμική και ταλαντούχα Νάντια, μπορεί ενίοτε να γίνει κυνική, υπερευαίσθητη, σκληρή ή και control freak. Οι δικοί της άνθρωποι ξέρουν πως λατρεύει το διάβασμα και δεν μπορεί να κοιμηθεί πολλές ώρες.

Το ραδιόφωνο για εκείνη -εκτός από τη δύναμη του ζωντανού- είναι συνώνυμο με: παρέα, ενημέρωση, συνήθεια, μαγεία. Η Νάντια χαλαρώνει με κλασική και ambient μουσική και κατά τη γνώμη της τα «συστατικά» που συνθέτουν έναν καλό ραδιοφωνικό παραγωγό είναι η καλή φωνή- άρθρωση, οι σφαιρικές γνώσεις και η διαρκής ενημέρωση, το ταλέντο στον αυτοσχεδιασμό, το θάρρος και το να είναι ο εαυτός του.

https://www.instagram.com/p/Coc-DWouEwx

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου η οποία τιμάται σήμερα 13 Φεβρουαρίου, το Queen.gr συνομίλησε με γυναίκες που διαπρέπουν στο αγαπημένο μας μέσο και που η φωνή τους είναι το ίδιο ηχηρή ακόμα κι όταν το μικρόφωνο δεν είναι ON.

Η Νάντια & Το Ραδιόφωνο

Νάντια, ποια είναι η εισαγωγή την οποία χρησιμοποιείς στο ραδιόφωνο προκειμένου να συστηθείς σε ένα νέο κοινό που ενδεχομένως συντονίζεται όταν κάνεις εκπομπή; Ποιες είναι οι 10 - 15 λέξεις που χρησιμοποιείς για να πεις ποια είσαι;

«Καλησπέρα, είστε συντονισμένοι στον Best 92,6, Νάντια Δρακούλα, μικρόφωνο και μουσικές, δένουμε ζώνες και ετοιμαζόμαστε για τη ραδιοφωνική μας πτήση. Παρέα πετάμε μέχρι τις 21.00».

Όταν όμως, δεν έχεις όρεξη να συστηθείς και να πεις πολλά πολλά... Ποιο είναι εκείνο το κομμάτι που θα επιλέξεις για να πεις τα πάντα για σένα;

Αυτό το κομμάτι που λες δεν θα το έπαιζα σε αυτή την εκπομπή. Αν δεν είμαι σε καλή διάθεση πιθανώς να παίξω κάτι για να μου τη φτιάξω, π.χ. King for a day από Jamiroquai.

Πώς θα περιέγραφες το στιλ σου ως ραδιοφωνική παραγωγός; Ποια είναι η ταυτότητά σου;

Αυτοσχεδιάζω με ένα συνδυασμό μουσικής που έχει ένα εύρος και με θέματα που για μένα έχουν ενδιαφέρον και μπορείς να μάθεις και κάτι, συνήθως είναι ιστορικά, λογοτεχνικά, βιογραφικά, κινηματογράφο, θέατρο ή σχολιασμός επικαιρότητας σε κοινωνικά θέματα, συχνά και με μια χιουμοριστική προσέγγιση. Μ’ αρέσει πάρα πολύ η διάδραση με τους ακροατές, οπότε είναι κάτι που κάνω στον αέρα με χαρά. Βλέπω την εκπομπή σαν μια ώρα ραδιοφωνικής πτήσης που κάποιος μπορεί να ταξιδέψει, να χαλαρώσει, να εμπνευστεί, να αισθανθεί ότι έχει παρέα. Μου αρέσει να αυτοσχεδιάζω και να εκφράζομαι αυθόρμητα.

Θα μπορούσες να υποστηρίξεις αυτή την ταυτότητα ακόμα και σε έναν σταθμό που δεν είναι τόσο στο στιλ σου; Θα υπήρχες δηλαδή μόνο για να υπάρχεις αν δεν είχες ραδιοφωνική στέγη ή το να κάνεις ραδιόφωνο ήταν πάντα κάτι που έκανες με τους δικούς σου αισθητικούς όρους;

Πολύ καλή ερώτηση και ένα δίλημμα που ερχόμαστε αντιμέτωποι οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί. Θα ήταν πιστεύω δύσκολο, γιατί λειτουργώ με όρους δημιουργικής και αισθητικής ελευθερίας και ο Best σαν ραδιοφωνική στέγη το προσφέρει σε μεγάλο βαθμό, οπότε θα πρέπει να υπάρχει μια συνθήκη που να μπορώ να είμαι ο εαυτός μου. Από την άλλη μπορεί να σου προταθεί κάτι διαφορετικό που να στηρίζει μια άλλη σου πλευρά και να βγάζει νόημα.

Ποσοστιαία, οι γυναίκες ραδιοφωνικοί παραγωγοί έχουν την ίδια παρουσία με τους άντρες στο μέσο;

Έχω την εντύπωση πως ναι, τουλάχιστον στην κατηγορία «εναλλακτικών μουσικών σταθμών» αλλά δεν το γνωρίζω με νούμερα για να σου απαντήσω.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αλήθεια που επικοινωνείς πάντα μέσα από το μικρόφωνο;

Νομίζω το συναίσθημά μου. Ειδικά όταν συμβαίνουν γεγονότα σημαντικά που μας αφορούν όλους δεν το κρύβω και δεν βρίσκω το λόγο. Απλά προσπαθώ, συνειδητά, να το αποφορτίζω.

Σε στιγμές σιωπής, ποια είναι η πιο ηχηρή δήλωση που έχεις κάνει;

Όταν λαμβάνουμε μηνύματα κακίας και εμμονής, μια σιωπηλή δήλωση είναι το “get a life”.

Με την άνοδο της τεχνολογίας και τη στροφή στην εικόνα και τα social πώς φαντάζεσαι το ραδιόφωνο σε λίγα χρόνια;

Ακούω ότι οι νέες γενιές δεν ακούνε ραδιόφωνο. Πιθανώς να συμβαίνει. Προσωπικά το θεωρώ ένα μαγικό και χρήσιμο μέσο ως προς τη «ζωντανή» παρέα που κάνει συνοδευτικά σε κάποιον, χωρίς να τον καθηλώνει και να απαιτεί αδράνεια από τον δέκτη. Πιθανώς να προστεθεί και η δυνατότητα εικόνας σε αυτό και να γίνει ο παραγωγός πιο οικείος στον ακροατή. Δεν το θεωρώ απαραίτητο αλλά βλέπω ότι στο εξωτερικό υπάρχει αυτή η τάση.

https://www.instagram.com/p/Cn7YZr8Lxv2

Τα podcast και τα vidcast αυξάνονται και πληθύνονται με ταχύτατους ρυθμούς. Αναρωτιέμαι ποια είναι η άποψη ενός ραδιοφωνικού παραγωγού γι΄αυτό το κομμάτι, πόσο επηρεάζει (και αν) τελικά το ραδιόφωνο και αν είναι στα δικά σου σχέδια κάτι αντίστοιχο (αν δεν κάνεις ήδη).

Κοίτα είναι το ερώτημα κατά πόσο η τεχνολογία ανταποκρίνεται στα κοινωνικά ζητούμενα του σήμερα ή αν ερχόμαστε εμείς να κουμπώσουμε σε ό,τι μας ζητάει η τεχνολογία. Προσωπικά είμαι πολύ ανοιχτή στο να εκμεταλλευόμαστε τα μέσα που μας προσφέρονται, αρκεί αυτό που κάνουμε να μην αλλοιώνει, στο τέλος της ημέρας, το σκοπό του μέσου και το χαρακτήρα του και φυσικά να μπορούμε να το υποστηρίξουμε. Το ραδιόφωνο είχε πάντα να κάνει με τη γοητεία της ακρόασης και υπάρχουν ζωτικοί λόγοι γι’ αυτό.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος ραδιο-φόνος που έχει διαπραχθεί ποτέ στο μέσο;

Υποθέτω το βίαιο κλείσιμο ενός σταθμού. Ιστορικά μιλώντας ίσως όταν σίγασε το μικρόφωνο στο Πολυτεχνείο το 73’ λίγο πριν μπει το τανκ.

Και ποια η μεγαλύτερη παθογένεια στο ραδιόφωνο;

Νομίζω πολλοί παραγωγοί υποφέρουν από την επιβολή των playlists. Επίσης, εργασιακά μιλώντας, οι συνθήκες δεν είναι καλές.

Πες μας κάτι αστείο που σου έχει συμβεί στο κομμάτι του ραδιοφώνου.

Αστείο μπορεί να είναι -επειδή εσύ διαλέγεις να το δεις έτσι- να κάνεις σαρδάμ στο μικρόφωνο και να πεις μαργαριτάρια. Μου έχει συμβεί πολλές φορές και έχω κάνει πλάκα με τον εαυτό μου στον αέρα. Επίσης, συχνά έχει πλάκα όταν ακροατές από γειτονικά μέρη στην επαρχία συντονίζονται μεταξύ τους και στέλνουν ο ένας στον άλλο μηνύματα μέσα από την εκπομπή.

Ποια χαρακτηριστικά σου πιστεύεις πως εκνευρίζουν ώρες ώρες τους ακροατές σου;

Δεν ξέρω, κάθε ακροατής σε ακούει και σε επιλέγει για τους δικούς του λόγους. Αυτό που κάποιον τον εξιτάρει σε εσένα κάποιον μπορεί να τον εκνευρίζει, οπότε καλύτερα να αλλάζει σταθμό τότε. Αυτό λέμε και σε όσους επιμένουν να στέλνουν αρνητικά μηνύματα.

Στείλε ένα μήνυμα ενδυνάμωσης σε κάθε Queen που υπάρχει εκεί έξω.

Να ακούς, να σκέφτεσαι, να πράττεις.

https://www.instagram.com/p/Cm2awNxLujP

Η 13η Φεβρουαρίου είναι μέρα (ράδιο) σταθμός

Η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου καθιερώθηκε με απόφαση της UNESCO στις 29 Σεπτεμβρίου 2011, έπειτα από πρόταση της Ισπανικής Ακαδημίας Ραδιοφώνου.

Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου είναι ο εορτασμός του ραδιοφώνου ως Μέσου Μαζικής Επικοινωνίας, η βελτίωση της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ των ραδιοφωνικών οργανισμών και η ενθάρρυνση των μεγάλων διεθνών δικτύων, όσο και των τοπικών ραδιοφώνων, να προωθήσουν την πρόσβαση στην πληροφόρηση και την ελευθερία της έκφρασης στα ερτζιανά.

«Ραδιόφωνο και Ειρήνη»

Το θέμα της 12ης διοργάνωσης της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου, που εορτάζεται σήμερα 13 Φεβρουαρίου 2023, είναι «Ραδιόφωνο και Ειρήνη».

Την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου 2023, η UNESCO αναδεικνύει το ανεξάρτητο ραδιόφωνο ως πυλώνα για την πρόληψη των συγκρούσεων και την οικοδόμηση της ειρήνης.

Σήμερα είναι η ευκαιρία να επιστήσουμε την προσοχή στη μοναδική αξία του ραδιοφώνου, μέσω του οποίου συναντάμε νέες ιδέες, νέα μουσική και νέους τρόπους σκέψης. Σήμερα είναι η ευκαιρία να τιμήσουμε την πολύτιμη παρέα του που αποτελεί πάντα απάντηση στα βαθύτερα υπαρξιακά μας ερωτήματα. Σήμερα είναι η τέλεια ευκαιρία για να αναλογιστούμε τη δύναμή του και να αφεθούμε στην ισχυρή επιρροή που μπορεί να ασκήσει το μέσο στη φαντασία μας. Σήμερα αλλά και κάθε μέρα.