«Αξίζει» φίλη Μελίνα Κανά να υπάρχεις για ένα όνειρο & ας είναι η φωτιά ή η «Σπίθα» του να σε κάψει;

Ανθή Μιμηγιάννη
«Αξίζει» φίλη Μελίνα Κανά να υπάρχεις για ένα όνειρο & ας είναι η φωτιά ή η «Σπίθα» του να σε κάψει;

«Και βέβαια αξίζει! Δε μπορεί ο άνθρωπος να μην έχει ελπίδα, δε μπορεί να ζει χωρίς όνειρα. Κι αν κάτι καεί, σίγουρα είναι για καλό, θα καεί για να εμφανιστεί κάτι καινούριο». 

Στην εποχή της σπατάλης και του ξοδέματος, της φτήνιας και της ψευτιάς, του «θορύβου» και της εκμηδένισης αξιών, το να υποστηρίζει κάποιος τα λόγια με τις πράξεις του και όταν μιλάει να χρησιμοποιεί όπλα όπως τη φωνή αλλά και τη σιωπή, τότε ναι, αυτό είναι μια επαναστατική πράξη. Και η φωνή της Μελίνας Κανά δεν έχει απλώς τεράστιες δυνατότητες στη μουσική αλλά και έξω από αυτή. Όταν ο κόσμος μάθει να ακούει λίγο καλύτερα αλλά και να απομαγνητοφωνεί σιωπές, τότε θα ήταν και αυτή μία από τις λύσεις ώστε να κάνουμε τούτο τον κόσμο λίγο πιο όμορφο.

Και κάπως έτσι συναντήσαμε τη Μελίνα Κανά στον Σταυρό του Νότου Plus με αφορμή τις εμφανίσεις της τα Σάββατα του Μαρτίου και απομαγνητοφωνήσαμε χιλιάδες σιωπές με λίγα λόγια.

Κυρία Κανά, είστε από εκείνους τους καλλιτέχνες που χωρίς να λένε πολλά, λένε τα πάντα μέσω της μουσικής τους και φυσικά της σιωπής τους. Την αλήθεια σας, υπάρχει ένα κοινό που την αντιλαμβάνεται απολύτως. ‘Ήταν πάντα στάση ζωής να αφήνετε τη μουσική να μιλάει για εσάς. Για ποιο κυρίως λόγο;

Πιστεύω πως οι πράξεις δείχνουν περισσότερα απ’ ότι τα λόγια κι επειδή ζούμε σε μια εποχή που όλοι μιλάνε κι όλοι εκθέτουν τις απόψεις τους κι επειδή τα λόγια φέρνουν λόγια, προτιμώ να μένω ήσυχη και ήρεμη και να μη δημιουργώ εστίες για συζητήσεις και πολλά σχόλια.

Τι ρόλο παίζει ο αόριστος στη ζωή σας;

Δεν είμαι από τους ανθρώπους που ανατρέχουν στο παρελθόν, προτιμώ να κοιτάω μπροστά.

https://www.instagram.com/p/CedCyAkIABg

Στην εποχή του fast food, του «τα πάντα για ένα like», των ριάλιτι και της συνεχούς έκπτωσης σε αξίες ποια πιστεύετε πως είναι η μεγαλύτερη παθογένεια στην εποχή μας αυτή τη στιγμή;

Η εποχή μας νομίζω πως έχει την τάση να μεγεθύνει τον εγωισμό, να μας κάνει εγωκεντρικούς κι εγωλάτρες.

Πιστεύετε ότι όπως συμβαίνει με τα άδεια αντικείμενα που έχουν ανάγκη να κάνουν θόρυβο, το ίδιο μπορεί να συμβεί ΚΑΙ με ανθρώπους που δεν έχουν ταλέντο στη μουσική; Έχουν ανάγκη να κάνουν «θόρυβο» αυτοί οι άνθρωποι με λάθος τρόπο και χωρίς φωνή;

Ο λαός μας λέει πως «ο άδειος τενεκές κάνει περισσότερο θόρυβο». Νομίζω πως είναι μια σωστή παροιμία.

Τι σας «πληγώνει» περισσότερο στον χώρο σας;

Δεν υπάρχει αναγνώριση από το κράτος.

Σκεφτήκατε ποτέ πως με τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας ενδεχομένως να πέφτει χαμηλά το επίπεδο σε ανθρώπινους τομείς;

Απ’ ό,τι έχω παρατηρήσει τα νέα παιδιά δε διαβάζουν αρκετά λογοτεχνία ή ποίηση, προτιμούν να πληροφορούνται τα πάντα από το διαδίκτυο και αυτό πολύ φοβάμαι ότι θα οδηγήσει σε μία περιορισμένη κοινωνικοποίηση με όλα τα συμπαρομαρτούντα που μπορεί να φέρει αυτό.

Γιατί δεν είδαμε το #MeToo να λαμβάνει διαστάσεις στον χώρο της μουσικής; Πιστεύετε πως -αν και δεν πήρε τις διαστάσεις που θα έπρεπε γενικότερα, ενίσχυσε τη γυναικεία αλληλεγγύη; Τι άλλαξε προς το καλύτερο;

Σαφώς έχει ενισχυθεί η γυναικεία αλληλεγγύη και πολύ καλώς έγινε έτσι. Τώρα για τον χώρο της μουσικής ότι δεν παρουσιάστηκαν τέτοια αρνητικά φαινόμενα, εύχομαι πραγματικά να έγινε γιατί δεν υπήρχαν φαινόμενα τέτοια, αν και πολύ φοβάμαι ότι αποσιωπήθηκαν, προσωπικά δεν είχα τέτοια εμπειρία, οπότε εύχομαι στο μέλλον να μην υπάρχουν τέτοια φαινόμενα, κι αν υπάρχουν με παρρησία και με θάρρος να δημοσιοποιηθούν.

Στις 8 Μαρτίου τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και πραγματικά είναι τραγικό ότι οι γυναίκες πρέπει αγωνίζονται ακόμα για ισότητα το 2023. Κακοποίηση σε όλες τις μορφές, ηλικιακός ρατσισμός, «επαγγελματικό ταβάνι» και και και... Ποια είναι η πιο σημαντική συμβουλή που έχετε δώσει στην κόρη σας ώστε να ανταπεξέλθει «εκεί έξω» και ποια συμβουλή της μαμάς ή της γιαγιάς σας δεν ξεχνάτε ποτέ;

Την έχω συμβουλεύσει να ακολουθεί, να σέβεται και να υπερασπίζεται τη φύση της και νομίζω πως είναι κάτι που πρέπει να κάνουν όλες οι γυναίκες.

Σε ποιες συνθήκες η Κανά επιλέγει να «καπακώσει» τη Μελίνα ή το αντίθετο;

Προσέχω να μην καπελώνει ούτε η Κανά τη Μελίνα, ούτε η Μελίνα την Κανά. Τώρα βέβαια από σεβασμό για τον επαγγελματικό μου χώρο και για την επαγγελματική μου ιδιότητα πολλές φορές μπορεί να συγκρατήσω τον θυμό μου ή τη δυσαρέσκεια μου και να μην εκδηλώσω κάποια αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να παρεξηγηθούν.

Ποια στιγμή στην πορεία σας φτάσατε τον λεγόμενο «πάτο» και πώς καταφέρατε να βγείτε από επαναλαμβανόμενο μοτίβο και τον φαύλο κύκλο;

Ομολογώ πως είχα αντιμετωπίσει δυσκολίες κι ένιωσα κάποιες φορές στη ζωή μου ότι έφτασα σε αυτό που λέμε «πάτο», τότε με περίσκεψη κι αναγνώριση των λαθών, άφησα τον χρόνο να κυλήσει και μετά ξεκίνησα ξανά την προσπάθεια με νέες προθέσεις κι όσο το δυνατόν καλύτερη διάθεση.

Τι ρόλο παίζουν/έπαιξαν οι δημόσιες σχέσεις στην επαγγελματική- προσωπική σας ζωή;

Δεν είμαι καλή στις δημόσιες σχέσεις, όσες κι όποιες είχα σίγουρα βοηθήσανε αλλά δεν είμαι ο άνθρωπος που κυνηγά τις δημόσιες σχέσεις. Aπό τις δημόσιες σχέσεις προτιμώ τις πραγματικές φιλίες.

https://www.instagram.com/p/CE7KVtwAGcB

Σε ερώτηση αν είστε εκδικητική κατά πάσα πιθανότητα θα μου πείτε πως όχι. Αναρωτιέμαι, όμως, αν αισθανθήκατε ποτέ πως εκδικηθήκατε μέσω της επιτυχίας στη δουλειά σας.

Γίνομαι εκδικητική όταν ξέρω ότι έχω δίκιο.

Ποιο λάθος δεν μπορέσατε ποτέ να συγχωρήσετε;

Την αχαριστία.

Με ποιο τραγούδι σας (να παίζει στο repeat) ξεπεράσατε έναν δύσκολο χωρισμό;

«Μιλώ για σένα».

Ποια είναι η πιο «ηχηρή» δήλωση που έχετε κάνει ποτέ μέσω της μουσικής σας;

«Όσες κι αν χτίζουν φυλακές κι αν ο κλοιός στενεύει, ο νους μας είναι αληταριό που όλο θα δραπετεύει».

Η κυκλοφορία ενός νέου τραγουδιού / άλμπουμ είναι κάτι σαν κάθαρση; Πόση ποσότητα από εσάς πρέπει να υπάρχει σε ένα κομμάτι προκειμένου να το ερμηνεύσετε;

Πρέπει να μου αρέσουν οι στίχοι, να μπορώ να καταλάβω το συναίσθημα που υπάρχει σε αυτούς, ώστε να το υποστηρίξω με το τραγούδισμα και πρέπει βέβαια να με συγκινεί και να μου αρέσει η μουσική.

Από τη μπουάτ «Πλατώ» στον «Σταυρό του Νότου» και όλο το ενδιάμεσο, κάθε απολογισμός εμφανίσεων τι κοινό τόπο έχει;

Την επικοινωνία με τον κόσμο και τις όμορφες στιγμές όπου μοιραζόμαστε και τραγουδάμε όλοι μαζί ένα τραγούδι.

«Αξίζει» φίλη Μελίνα να υπάρχεις για ένα όνειρο κι ας είναι η φωτιά ή η «Σπίθα» του να κάψει;

Και βέβαια αξίζει! Δε μπορεί ο άνθρωπος να μην έχει ελπίδα, δε μπορεί να ζει χωρίς όνειρα. Κι αν κάτι καεί, σίγουρα είναι για καλό, θα καεί για να εμφανιστεί κάτι καινούριο.

Στείλτε ένα μήνυμα ενδυνάμωσης σε κάθε γυναίκα.

Είναι ευλογία που γεννήθηκε γυναίκα.

Μελίνα Κανά Σταυρός του Νότου Plus | Από 11 Μαρτίου και κάθε Σάββατο του Μαρτίου

https://www.instagram.com/p/CpdV6NzrdLG

Η Μελίνα Κανά μετά τις sold out εμφανίσεις τον Νοέμβριο επιστρέφει στη σκηνή του Σταυρού του Νότου Plus τα Σάββατα του Μαρτίου.

Η αγαπημένη ερμηνεύτρια υπόσχεται, με συνοδοιπόρους τον νεαρό τραγουδοποιό από τη Λάρισα, Αλέξανδρο Κτιστάκη και τον επίσης Λαρισαίο τραγουδιστή, Γιάννη Λίταινα, να μας οδηγήσει και πάλι σε έναν κόσμο μεταξωτό με απάτητα βουνά, με ξωτικά και αερικά, με σαλαμάνδρες και αφρισμένες μπύρες. Σε έναν κόσμο που «αξίζει» και έχει «Σπίθα», όπως η νέα της δισκογραφική δουλειά σε μουσική του Θέμη Καραμουρατίδη.

Στις αποσκευές της φέρνει ακόμα τραγούδια-σταθμούς από τις συνεργασίες της με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου και τον Σωκράτη Μάλαμα, μαζί με την ήδη αγαπημένη «Παλιά Πληγή» του «Σασμού» και τα πολυτιμότερα δείγματα της δισκογραφίας της.

Τα Σάββατα του Μαρτίου ετοιμαστείτε για ένα συναρπαστικό μουσικό ταξίδι και μία μεγάλη μουσική παρέα στον Σταυρό του Νότου Plus με κινητήρια δύναμη τη Μελίνα, τον Αλέξανδρο και τον Γιάννη.

Μαζί τους οι μουσικοί:

Σώτος Τσόγκας στο μπουζούκι

Ευάγγελος Τσιμπλάκης στα κρουστά

Κωνσταντίνος Σηφάκης στο μπάσο

Εύρος Βοσκαρίδης στο βιολί

Χρυσόστομος Καραντωνίου στις κιθάρες και στις ενορχηστρώσεις