Το βινύλιο ζει, ζήτω το βινύλιο: Πέντε δισκοπωλεία στην Αθήνα που αξίζει να ξέρεις

Το βινύλιο ζει, ζήτω το βινύλιο: Πέντε δισκοπωλεία στην Αθήνα που αξίζει να ξέρεις

Μία λίστα για να «σκάψεις» βαθιά στον κόσμο της μουσικής σε όλες τις γωνιές του Κέντρου.

Το «digging» δεν είναι άγνωστη ορολογία για όσους ασχολούνται με τα βινύλια. Aυτολεξεί μεταφράζεται ως «σκάψιμο», στον κόσμο της μουσικής και των δίσκων, όμως, αφορά την ανακάλυψη ενός δίσκου. Έχει να κάνει με τις ώρες που πρέπει να αφιερώσει ένας γνήσιος vinyl lover μέσα σε ένα δισκοπωλείο για να βρει αυτό που λείπει από τη συλλογή του ή για να αγοράσει ένα μικρό μουσικό «διαμάντι» που θα ακούει για πάντα. Αν ανήκεις σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες, θα σε βοηθήσουμε να «σκάψεις» μέσα σε μουσικές συλλογές και στίβες δίσκων. Πώς θα το κάνουμε αυτό; Με τη λίστα των πιο ενημερωμένων δισκοπωλείων στην Αθήνα που θα βρεις παρακάτω… καλό ψάξιμο και «σκάψιμο»!

Discobole

image-(1).png

Ένα δισκάδικο σταθμός για την νυχτερινή ζωή της Αθήνας και ταυτόχρονα το πιο πρωτοποριακό από όλα τα αντίστοιχα καταστήματα, αφού ήταν από τα πρώτα που δημιούργησε eshop το 1999. Το Discobole άνοιξε τις πόρτες του στους μουσικόφιλους το 1983, αρχικά εστιάζοντας στην ηλεκτρονική μουσική αλλά σύντομα έγινε προορισμός για συλλέκτες βινυλίων και λάτρεις της κλασικής ροκ, της τζαζ, της χιπ-χοπ και οποιουδήποτε άλλου είδους μουσικής. Αξίζει να το επισκεφτείς για να δεις από κοντά τα υπογεγραμμένα βινύλια από θρύλους που έχουν επισκεφτεί το κατάστημα όπως ο Paul Oakenfold, ο Roger Sanchez, ο Tiesto και πολλοί άλλοι. Το Discobole είναι οικογενειακή επιχείρηση που πλέον έχει περάσει στην 2η γενιά κι από τις λίγες γωνίες βινυλίου στην Αθήνα που ακόμη αντιστέκονται.

Ιnfo: Χαριλάου Τρικούπη 24, Αθήνα, 10679, https://discobole.gr/, Τηλ: 210 38 17 632

https://www.instagram.com/p/BPIwhGhh-LC

Όσκαρ 2023: Τελικά η Lady Gaga ανέβηκε στη σκηνή και ήταν πιο ειλικρινής από ποτέ

To Yπόγειο

Το μαγαζί άνοιξε το 1989 από τον Πάνο Νικολόπουλο και τον Σωτήρη Πετροπουλάκη με άλλη έδρα και διαφορετικό όνομα. Αυτό που είναι κοινό είναι η ειδίκευση του σε τζαζ, ροκ και κλασικούς δίσκους. Οι ιδιοκτήτες του είχαν ξεκινήσει το δισκάδικο ως χόμπι, αλλά κατέληξαν σε αυτό από την υπερβολική αγάπη τους για τη μουσική. Σε παλαιότερη συνέντευξη τους στη Lifo οι ιδιοκτήτες μίλησαν για τις «ιστορίες μουσικής» που αξίζει να μοιραστούν με το κοινό, «θυμόμαστε το story ενός μεγάλου συλλέκτη μουσικής σάουντρακ. Όταν η γυναίκα του τού έθεσε το δίλημμα ‘’ή εγώ ή αυτοί (οι δίσκοι δηλαδή), χώρισε! Κάποια στιγμή που ήταν γεμάτο το μαγαζί έρχεται ένας συμπαθέστατος τύπος και μας ρωτάει αν έχουμε κάτι σπάνιο, επειδή δεν έβλεπε τίποτα στα ράφια. Του βγάλαμε και τελικά μάθαμε ότι ήταν o LTJ Bukem».

Ιnfo: Καπλανών 14, Αθήνα 106 80, Τηλ.: 210 3616570

Οι μοναδικοί Στέρεο Νόβα έρχονται στην Πλατεία Νερού!

Record Haze Athens

O ναός του Indie βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και έχει και online store. Εκεί δεν θα βρεις αποκλειστικά δίσκους, αλλά και CD’s, περιοδικά, βιβλία και συλλεκτικά fanzines που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού. Aτμοσφαιρικό, μέσα στη στοά της Κολοκοτρώνη, με έναν χαρακτηριστικό κόκκινο τοίχο που γνωρίζει όλη η Αθήνα, αυτό το μικρό vinyl store κρύβει θησαυρούς, hip hop, jazz, soul και άλλων ειδών. Γιατί αν κάποιος πιστεύει πως «η μουσική θα σώσει τον κόσμο» πρέπει να το επισκεφτεί και να το ανακαλύψει.

Ιnfo: Κολοκοτρώνη 47, Αθήνα 10560, Τηλ.: 210 3227069

https://www.instagram.com/p/CUPrDDYohzS

Plan 59

Λιγότερο «παλιό» από τα αντίστοιχα μαγαζιά αυτού του είδους, άνοιξε τις πόρτες του το 2007 και βρίσκεις σε αυτό όλα τα είδη μουσικής, εκτός από heavy metal. Συχνά το επισκέπτονται DJs και παραγωγοί για να βρουν δίσκους με περίεργους ήχους που θα χρησιμοποιήσουν στα μιξαρίσματα αλλά και συλλέκτες που έχουν φετίχ με το βινύλιο. Έχει μεγάλη ποικιλία σε second hand κομμάτια και παρόλο που ξεκίνησε μέσα «στην κρίση του δισκάδικου» έχει αγαπηθεί από όλους τους κατοίκους του ιστορικού κέντρου αλλά και από τη νεότερη γενιά αγοραστικού κοινού.

Info: Ζωοδόχου Πηγής 59, Aθήνα, Τηλ. 210 3840589

Ζαχαρίας

Ο Ζαχαρίας άνοιξε το 1989 με μία μεγάλη συλλογή δίσκων των Beatles, των Pink Floyd και του Χατζιδάκη, πράγματα που πουλάνε μέχρι και σήμερα. Είναι το πιο αναγνωρίσιμο μαγαζί στο Μοναστηράκι και πόλος έλξης τουριστών που συλλέγουν δίσκους από όλο τον κόσμο. Βέβαια από τους πιο ακριβούς δίσκους που έχει πουλήσει είναι τα «Δυο μικρά γαλάζια άλογα» του Γιώργου Ρωμανού, πράγμα που επιβεβαιώνει το multi culti του πελατολογίου του.

Ιnfo: Ηφαίστου 20 Aθήνα, Τηλ. 210 3210055