Το ταλέντο έχει πάντα δίκιο και η Μιρέλα Πάχου εκτός από σπουδαία ερμηνεύτρια είναι και δικηγόρος

Ανθή Μιμηγιάννη
Το ταλέντο έχει πάντα δίκιο και η Μιρέλα Πάχου εκτός από σπουδαία ερμηνεύτρια είναι και δικηγόρος

«Το συναίσθημα και η λογική δεν είναι απαραίτητα ασύμβατες καταστάσεις. Νομίζω πως συχνά το συναίσθημα, όχι μόνο δεν είναι μια «αδυναμία» που πρέπει να ξεπεράσουμε, αλλά μας υποδεικνύει το δρόμο μιας «άλλης λογικής», που δεν μπορούσαμε να δούμε εξαρχής!». 

Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε λέξεις όπως δυναμική, ρομαντική, έξυπνη και άλλα όμορφα επίθετα προκειμένου να την περιγράψουμε αλλά επειδή -εκτός από αυτά- είναι μια πολυσχιδής προσωπικότητα με πολλές ανησυχίες θα αρκεστούμε στο να την χαρακτηρίσουμε συνοπτικά ως απερίγραπτη. Στη ζωή της, έχει επιλέξει τη νομική οδό η οποία εφάπτεται μελωδικά με την τέχνη και αντλεί χαρά όταν δημιουργεί, εργάζεται, μελετά, εξελίσσεται. Η Μιρέλα Πάχου δεν συγχωρεί την αγένεια, ξέρει τη δυναμική των λέξεων, προσπαθεί να κάνει την κάθε μέρα της τέχνη, και ίσως τη δεις τριγυρνά στο αγαπημένο της σημείο στην Αθήνα που δεν είναι άλλο από το Κουκάκι.

Με το «Μ» ως αρχικό του ονόματός της αν θα έπρεπε να διαλέξει μία σημαντική λέξη με αυτό το γράμμα θα διάλεγε το «Μπορώ», γιατί ναι, μπορεί.

Με αφορμή το νέο της κομμάτι που φέρει τον τίτλο «Εδώ θα μείνω», συνομιλήσαμε με τη Μιρέλα για απλά πράγματα, μεταξύ των οποίων, τα «Μη», τα «Ρε» και τα «Λα(θη)» της μουσικής αλλά και της ζωής.

https://www.instagram.com/p/Cd0G4IcoOko

Μιρέλα, το όνομά σας είναι συνδεμένο με τις νότες του πενταγράμμου και από την εκφώνησή του και μόνο όταν συστήνεστε, μοιράζεστε μία πολύ ισχυρή πλευρά του εαυτού σας που δεν είναι άλλη από την καλλιτεχνική φύση σας. Και επειδή έχετε διασχίσει τη νομική οδό είστε άνθρωπος που δίνετε έμφαση σε κάθε λεπτομέρεια. Αναρωτιέμαι ποια είναι η σχέση σας με τις λέξεις σε ένα γενικότερο πλαίσιο. Είμαστε τελικά ό,τι λέμε;

Η πρώτη πληροφορία που μαθαίνει κάποιος για μας είναι το όνομα μας, -βασικά το όνομα που διάλεξαν για μας οι γονείς μας. Και δεν ξέρω αν η επιλογή αυτή παίζει γενικά κάποιο ρόλο στη ζωή μας ή και στον τρόπο που μας αντιλαμβάνονται οι άλλοι, εγώ όμως νιώθω όμορφα που μπορώ να συστήνομαι με τρεις νότες. Ένας λόγος παραπάνω, που οι νότες αυτές ήταν η αφορμή για να γράψει ο αγαπημένος μου Σπύρος Γραμμένος το τραγούδι «Μιρέλα».

Οι λέξεις, σε γενικότερο πλαίσιο, προφανώς δεν είναι απλώς μέρη του λόγου, δεν είναι ουδέτερες. Πέρα από την κυριολεκτική τους σημασία, έχουν δύναμη και ενέργεια, γελούν, κλαίνε, τραγουδούν, χτίζουν σχέσεις, γεννούν ιστορίες και τραγούδια. Και εννοείται πως η χρήση τους με εμπλέκει συναισθηματικά και νοητικά. Οι λέξεις δίνουν μορφή στη σκέψη μου, δείχνουν πολλά για το ποια είμαι και πώς βλέπω τον κόσμο. Θα έλεγα πως είμαστε ό,τι λέμε, αλλά όχι μόνο. Γιατί πέρα από τη γλώσσα, οι πράξεις μας, οι εμπειρίες μας, οι πεποιθήσεις μας, ακόμα και οι σιωπές μας, μάς επηρεάζουν επίσης σημαντικά και μας διαμορφώνουν.

Between two worlds: Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζετε ανάμεσα στους δύο κόσμους σας αλλά και στον κάθε ένα ξεχωριστά;

Οι προκλήσεις είναι σε μεγάλο βαθμό κοινές. Οι σημαντικότερες αφορούν στην τεχνολογία, είτε αυτή αφορά για παράδειγμα στις νομικές πτυχές της Τεχνητής Νοημοσύνης, είτε στις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις για ψηφιακές δεξιότητες που χρειάζεται να έχει ο σύγχρονος δημιουργός, ερμηνευτής και μουσικός.

Σημαντικές είναι οι προκλήσεις που έχουν να κάνουν με τη δημιουργικότητα, τις νέες ιδέες, την καινοτομία, την οργάνωση και βέβαια η πρόκληση για αύξηση της γνώσης σε όλα τα επίπεδα. Γιατί όπου δεν υπάρχει αυτή η πρόκληση, η γνώση σιγά-σιγά σκουριάζει και τελικά εξαφανίζεται.

Να πω επίσης ότι στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όλοι οι multitaskers είναι η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και τα ασαφή όρια μεταξύ εργασίας και ξεκούρασης.

Δύο φαινομενικά αντίθετα άκρα έχουν ως κοινό τόπο τις λέξεις και τη δυναμική τους. Χρησιμοποιείστε 30 - 40 λέξεις για να κάνετε μια παρουσίαση του εαυτού σας (και οι οποίες λέξεις θα φέρουν όσο πιο κοντά γίνεται τους δύο κόσμους σας).

Μιρέλα Πάχου, ερμηνεύτρια, μουσικός, τραγουδοποιός, Δρ. Νομικής ΕΚΠΑ, LLM Ιστορίας και Θεωρίας του Δικαίου, δικηγόρος (Με τυχαία σειρά!).

Χαίρεται να δημιουργεί, να εργάζεται, να μελετά, να εξελίσσεται.

Προσπαθεί να κάνει την κάθε μέρα της τέχνη, μακριά από την καθημερινότητα και την ρουτίνα.

Ποια κίνητρα σάς ώθησαν ώστε να ακολουθήσετε πιο επαγγελματικά τα μουσικά μονοπάτια που ονειρευόσασταν;

Κανένα κίνητρο δεν υπήρξε, μόνο η συγκυρία και η τύχη. Η ενασχόλησή μου με τη μουσική ξεκίνησε όταν ήμουν φοιτήτρια, με μια πρόταση από τον Βασίλη Καζούλλη να παίξω μαζί του στην Αθήνα. Και πραγματικά θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό για την ευκαιρία αυτή που τόσο αναπάντεχα μου δόθηκε.

Ας χρησιμοποιήσουμε δύο λέξεις που σας είναι πολύ οικείες: «Μίλα ρε»: Ποιο μάθημα θα ήταν επιτακτική ανάγκη να διδάσκεται σε όλους, ώστε τούτη η κοινωνία να μάθει να μιλάει χρησιμοποιώντας σωστά τη φωνή της στα σωστά Μέσα και παντού;

Το μάθημα της καταπολέμησης της ρητορικής μίσους και κάθε μορφής προσβολής, περιφρόνησης και υποβιβασμού της αξιοπρέπειας ή της αξίας της ζωής ενός ατόμου ή μίας ομάδας ανθρώπων.

Σε λογική και συναίσθημα τι δουλειά πρέπει να κάνει κανείς με τον εαυτό του ώστε να πετύχει την ισορροπία;

Το συναίσθημα και η λογική δεν είναι απαραίτητα ασύμβατες καταστάσεις. Νομίζω πως συχνά το συναίσθημα, όχι μόνο δεν είναι μια «αδυναμία» που πρέπει να ξεπεράσουμε, αλλά μας υποδεικνύει το δρόμο μιας «άλλης λογικής», που δεν μπορούσαμε να δούμε εξαρχής!

Σε ποια φάση της ζωής σας χρησιμοποιήσατε την ισχυρότερη σιωπή σας προκειμένου να περάσετε κάποιο μήνυμα;

«Ή λέγε τι σιγής κρείττον, ή σιγήν έχε» (Ή να λες κάτι καλύτερο από τη σιωπή ή να σωπαίνεις).

Ποια είναι η μεγαλύτερη επαναστατική πράξη που κάνατε μέσω της ενασχόλησής σας με τη μουσική (αλλά και τη νομική);

Η λέξη «Επανάσταση» είναι μεγάλη κουβέντα, γι’ αυτό όχι, δεν θα χαρακτήριζα κάποια πράξη μου ως επανάσταση. Από την άλλη μεριά, κάνω γενικά στη ζωή μου διάφορες μικρές εξεγέρσεις.

Θυμηθείτε μια στιγμή στη ζωή σας που πήρατε μια «Λάθος διαδρομή». Χωρίς διάθεση να κουνήσουμε το δάχτυλο σε κανέναν περί σωστού και λάθους, τι θα λέγατε ώστε να ενδυναμώσετε κάποιον που θεωρεί ότι ο δικός του (κακός) δρόμος δεν έχει γυρισμό;

Κρίνοντας από το αποτέλεσμα, αρκετές φορές πήρα την υποτιθέμενη σωστή διαδρομή για κάποιο προορισμό που αποδείχθηκε λάθος. Άλλες πάλι πήρα μια διαδρομή που θεωρούσα λάθος και με οδήγησε στο σωστό προορισμό. Συνήθως όμως ακολουθώ δρόμους που δεν ξέρω με σιγουριά πού θα με βγάλουν.

Θα του έλεγα πως εκείνο που έχει σημασία δεν είναι ο γυρισμός, αλλά ο δρόμος που ξεδιπλώνεται μπροστά του. Ο στίχος της Ρένας Παπακωνσταντίνου «Με απουσίες προχωράς κι ένα θυμό για όλα αυτά που δεν αλλάζουν» νομίζω πως αυτό ακριβώς περιγράφει. Σε έναν δρόμο που μοιάζει χωρίς γυρισμό, προχωράς μπροστά, ακολουθώντας το πρόσταγμα της ζωής.

Σε ποιους ανθρώπους λέτε «Τι σε νοιάζει εσένα» και πόσο τελικά μας νοιάζει εμάς για εκείνους όταν αναρωτιόμαστε;

Το «Τι σε νοιάζει εσένα» είναι μια έκφραση που ποτέ δεν χρησιμοποιώ. Αλλά και σαν σκέψη, σπάνια με απασχολεί. Όμως, ως προς το αντίθετο, με νοιάζει, και πολύ μάλιστα, ό,τι έχει να κάνει με τους δικούς μου ανθρώπους. Τόσο, που νομίζω πως κάποιες φορές γίνομαι πιεστική με τις ερωτήσεις μου.

Τη φράση «Τι σε νοιάζει εσένα» δεν τη λέω, την τραγουδώ. Είναι ο τίτλος ενός πολύ όμορφου τραγουδιού που μου εμπιστεύτηκε ο Νίκος Πορτοκάλογλου, σε στίχους και μουσική του ίδιου, που κυκλοφόρησε το 2018.

Σε έναν κόσμο που συνεχώς εξελίσσεται και σε κάποιους τομείς όλα μένουν ίδια (στερεότυπα, βία, κ.λπ), ποιος είναι ο ηθικός αυτουργός που θα πρέπει να εστιάσουμε;

Τα οδυνηρά αυτά φαινόμενα συμβαίνουν δυστυχώς σε όλες τις χώρες του σύγχρονου κόσμου και οφείλονται σε διάφορες αιτίες, όπως είναι η φτώχεια και η έλλειψη εκπαίδευσης.

Για την καταπολέμησή τους πολλά θα πρέπει να αλλάξουν σε θεσμικό, νομικό, κοινωνικό και ατομικό επίπεδο. Νομίζω πως η εκπαίδευση και γενικότερα η ενημέρωση από τις μικρές ηλικίες είναι η καταλληλότερη και πιο αποτελεσματική πρόληψη. Από την άλλη μεριά, τα ΜΜΕ ως κύρια πηγή πληροφόρησης για κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, έχουν καίριο ρόλο στα ζητήματα αυτά. Ο ρόλος τους και ο λόγος τους έχουν πολύ μεγάλη σημασία.

Σε ποια λάθη δίνετε ελαφρυντικά;

Σε εκείνα που δεν προκαλούν κάποιου είδους βλάβη.

Ό,τι γίνεται στη μουσική μένει στη μουσική; Όταν ασχολείστε με το επάγγελμα που σπουδάσατε ξεχνάτε την καλλιτεχνική σας υπόσταση;

Όχι, δεν επιστρατεύω έναν ξεχωριστό «εαυτό» ανάλογα με την περίσταση. Ο καθένας από εμάς έχει διάφορες -και συχνά διαφορετικές μεταξύ τους- πτυχές, που συντίθενται και διαμορφώνουν την προσωπικότητα μας αλλά και τον τρόπο που την εκφράζουμε.

Υπάρχει «τέλειο έγκλημα» στη μουσική και στις τέχνες γενικότερα; Εκείνο που υπονομεύει το ταλέντο νέων ανθρώπων;

Εκείνο που μπορώ να πω είναι πως σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους, νέοι άνθρωποι με ταλέντο έχουν πολλές δυσκολίες να αντιμετωπίσουν. Δεν πιστεύω σε θεωρίες συνωμοσίας, που λένε ότι υπάρχουν σκοτεινές δυνάμεις που θέλουν το κακό των ταλαντούχων νέων καλλιτεχνών. Αντίθετα, επειδή εκ πεποιθήσεως βλέπω πάντα το ποτήρι μισογεμάτο, θα σταθώ στις φωτεινές πλευρές της σύγχρονης εποχής. Όπως ας πούμε, στο βήμα που δυνητικά δίνει η σύγχρονη τεχνολογία σε νέους καλλιτέχνες που ξεκινούν το δρόμο τους με όρεξη και γνώση, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια. Στο ανοιχτό σε όλους διαδίκτυο, την ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στα πολιτιστικά προϊόντα, τη δυνατότητα του δημιουργού να κάνει γνωστή τη δουλειά του σε ένα ευρύ κοινό, το Youtube το Spotify κτλ.

Σε τι φάση σας πετυχαίνουμε επαγγελματικά;

Τρίτος προσωπικός δίσκος, που θα κυκλοφορήσει αμέσως μετά το Πάσχα, με τίτλο «Εδώ θα μείνω». Το πρώτο single και ομώνυμο τραγούδι του δίσκου θα κυκλοφορήσει την Παρασκευή 31 Μαρτίου. Παράλληλα προγραμματίζω την καλοκαιρινή μου περιοδεία στην Ελλάδα και την Κύπρο καθώς και μία σειρά παραστάσεων με τον Αδάμ Τσαρούχη – αφιέρωμα στα τραγούδια κινηματογράφου (και όχι μόνο).

Στείλτε ένα μήνυμα ενδυνάμωσης σε όλες τις γυναίκες.

Θα μεταφέρω το μήνυμα που η Action Aid, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, μας ζήτησε να πούμε σε όλες τις γυναίκες που υπάρχουν στη ζωή μας: «Είσαι πολύ δυνατή. Το ξέρεις;»

Πιστεύετε πως έχουμε εκτεθεί ανελέητα στη φρίκη; Υπάρχει σωτηρία; Θα μπορούσε η τέχνη να σώσει τον κόσμο;

Παίρνω πάντα δύναμη από τη φωτεινή πλευρά, χωρίς να αγνοώ τη σκοτεινή όψη της.
Η απελευθερωτική δύναμή της τέχνης είναι σπουδαίο εργαλείο. Μπορεί να παρηγορήσει, να στηρίξει, να διαμαρτυρηθεί ενάντια στην αδικία, να καλλιεργήσει και να δώσει στη ζωή σχήμα.

Αναρωτιέμαι ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο.

«Εισαγωγή στη Νομική Πληροφορική» του καθηγητή μου, κ. Γιώργου Γιαννόπουλου.

Υπάρχει αληθινός έρωτας στα χρόνια της social-έρας;

Τι θα έλεγε επ΄ αυτού ο Marquez;

Αλήθεια, σε τι δεν κάνετε ποτέ εκπτώσεις;

Σε ό,τι έχει να κάνει με την ελευθερία, την αξιοπρέπεια τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μιρέλα, μπορείτε να μας αναφέρετε ένα άρθρο από τα βιβλία της Νομικής που θα πρέπει να θυμάται πάντα κάθε άνθρωπος;

«Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι απαραβίαστη. Πρέπει να είναι σεβαστή και να προστατεύεται». (Άρθρο 1 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ)

ΕΔΩ ΘΑ ΜΕΙΝΩ

Η ερμηνεύτρια και τραγουδοποιός Μιρέλα Πάχου παρουσιάζει το νέο της τραγούδι με τίτλο «Εδώ Θα μείνω», το οποίο αποτελεί προπομπό του νέου της ομώνυμου δίσκου που θα κυκλοφορήσει σύντομα από το Ogdoo Music Group.

Το τραγούδι «Εδώ θα μείνω» σε στίχους και μουσική της Μιρέλας είναι μία αισιόδοξη υπόμνηση του δώρου της ζωής και μιας ορμητικής άνοιξης.

Η ερμηνεία της Μιρέλας, αέρινη και φωτεινή, αναδεικνύει τον χορευτικό ρυθμό του τραγουδιού και μας παρασύρει σε έναν αυθόρμητο στροβιλισμό θετικής διάθεσης.

Το τραγούδι «Έδώ θα μείνω» κυκλοφορεί ψηφιακά από το Ogdoo Music Group, είναι διαθέσιμο σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες και συνοδεύεται από ένα εξαιρετικό, γεμάτο χρώμα και φως, music video που έχει σκηνοθετήσει με πρωτοτυπία ο Δημήτρης Συλβέστρος.

Στίχοι/μουσική: Μιρέλα Πάχου

Φύγε, αν θέλεις, δε σ’ εμποδίζω

Εγώ μένω εδώ

Μη ρωτάς μέχρι πότε, για πάντα νομίζω

Θα χορεύω και θα τραγουδώ

Γίνομαι άνεμος που αλλάζει

Γίνομαι άλογο που καλπάζει

Να το ξέρεις, εδώ θα μείνω

Στο σκοτάδι δε γυρίζω

Μη ρωτάς τι και πώς

Απ’ του κόσμου τις νότες εγώ πλημμυρίζω

Από ήχους και φως

Έπαιξαν οι μουσικοί:

Πιάνο: Σωτήρης Λεμονίδης

Μπάσο: Δημήτρης Μουτάφης

Τύμπανα: Γρηγόρης Συντρίδης

Τρομπέτα: Δημήτρης Παπαδόπουλος

Ακορντεόν: Μιρέλα Πάχου

Φωνητικά: Δημήτρης Σινογιάννης, Δημήτρης Μουτάφης, Διογένης Κυραντζόγλου

Ενορχήστρωση: Δημήτρης Μουτάφης

Ηχοληψία-Μίξη: Διογένης Κυρατζόγλου (Piper Studio)

Mastering: Γιάννης Χριστοδουλάτος (Sweetspot Studio)

Σκηνοθεσία βίντεο κλιπ: Δημήτρης Συλβέστρος

Συμμετέχει η Σχολή Χορού της Βάσιας Γερασίμου

Hair Styling: RG Hairstories

Μακιγιάζ: Νεφέλη Τζατζάλα

Ακολουθήστε την Μιρέλα Πάχου