Madrugada για πάντα: Η συναυλία «masterclass» που κορυφώθηκε εν μέσω πεντάλεπτης βροχής

Ανθή Μιμηγιάννη
Madrugada για πάντα: Η συναυλία «masterclass» που κορυφώθηκε εν μέσω πεντάλεπτης βροχής

Η αξέχαστη βραδιά του Release Athens 2023 στην Πλατεία Νερού και το Mejesty που μετατράπηκε σε ένα υπέροχο video clip. 

Ο dark και μυστηριώδης τόνος της μουσικής των Madrugada, έφερε τους λάτρεις του alt-rock στην τοποθεσία Πλατεία Νερού την Κυριακή (25/6). Η αγαπημένη μπάντα από τη Νορβηγία, με το τόσο πολυπληθές και φανατικό κοινό στη χώρα μας, επέστρεψε όχι ως φάρσα αλλά ως headliners και στις 23:15 ο χρόνος σταμάτησε με τη γνωστή σε εμάς αίσθηση του deja-vu που χαρακτηρίζει τους δίσκους τους.

Pink Vanity, Baxter Dury, Wet Leg συνέθεσαν το line up στην εν λόγω βραδιά του Release Athens 2023 και τη στιγμή που βγήκαν οι Madrugada αποθεώθηκαν. Καθώς το συγκρότημα ανέβαινε στη σκηνή, το πλήθος τους υποδέχτηκε με επευφημίες και χειροκροτήματα. Οι Madrugada ξεκίνησαν ένα υπέροχο live και από τις πρώτες νότες ήταν ξεκάθαρο ότι το συγκρότημα δεν έχει χάσει τίποτα από την ενεργητική του σκηνική παρουσία.

Ο τραγουδιστής Sivert Høyem καθήλωσε το κοινό με την χαρακτηριστική φωνή του και την παθιασμένη ερμηνεία του. Το ρεπερτόριο της βραδιάς αποτελούνταν από μια επιτυχημένη μίξη κλασικών και νέων τραγουδιών. Επιτυχίες όπως τα The Kids Are on High Street και Majesty προκάλεσαν ευφορικές αντιδράσεις από το κοινό, ενώ πιο πρόσφατα κομμάτια όπως το Nobody Loves You Like I Do και το Strange Color Blue απέδειξαν ότι οι Madrugada, 30 χρόνια από τη δημιουργία τους, είναι ακόμα ζωντανοί μουσικά και τόσο απολαυστικοί όσο το παλαιό κρασί -όσο κλισέ κι αν ακούγεται.

Τα μέλη του συγκροτήματος επέδειξαν όχι μόνο μουσικό ταλέντο αλλά και στενό δεσμό στη σκηνή. Και το κοινό παρασύρθηκε από το vibe. Ήταν μια μαγική στιγμή με όλη την προσοχή στραμμένη στους στίχους και την ευαίσθητη ερμηνεία τους.

Από τις κυκλοθυμικές εναρκτήριες νότες του Nobody Loves You Like I Do, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: οι Madrugada είναι στα καλύτερά τους. Ό,τι θα έπρεπε να είναι εκεί, είναι πραγματικά εκεί, είτε πρόκειται για τη χαρακτηριστική φωνή του Sivert Høyem, είτε για την εξαιρετική ενορχήστρωση που παρέχεται από τον μπασίστα Frode Jacobsen, τον ντράμερ Jon Lauvland Pettersen και τους κιθαρίστες Cato Thomassen και Christer Knutsen.

Το ισχυρότερο πλεονέκτημα των Madrugada είναι ότι ξέρουν πότε πρέπει να συγκρατηθούν και να αφήσουν τη νοοτροπία «less is more» να μιλήσει από μόνη της ή πότε να ηχήσουν περισσότερο με τη μουσική τους. Είναι ξεκάθαρο πως ο απολογισμός αυτής της συναυλίας ήταν ένα υπέροχο σύνολο 12 τραγουδιών τα οποία μας κέρασαν δίχως «εκπτώσεις».

Αξιοσημείωτη στιγμή ήταν όταν οι Madrugada έπαιξαν το Majesty και μία πεντάλεπτη βροχή μετέτρεψε το σκηνικό σε όνειρο. Εκείνη τη στιγμή, ο Høyem κατέβηκε από το stage και αγκάλιασε το κοινό, τραγουδώντας.

Η βραδιά έκλεισε με Valley Of Deception και χωρίς αμφιβολία, το συγκρότημα που ήταν σε κορυφαία φόρμα πρόσφερε ένα αξέχαστο σόου. Ο μοναδικός συνδυασμός του χαρακτηριστικού ήχου των Madrugada και της μαγικής ατμόσφαιρας της Πλατείας Νερού θα χαραχθεί βαθιά στις αναμνήσεις όλων μας.

Η ανάρτηση λίγες ώρες μετά τη συναυλία

Το πρωί της Δευτέρα (25/5) το συγκρότημα ανέβασε στην επίσημη σελίδα του στο Instagram φωτογραφικό υλικό από τη βραδιά λέγοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ.

https://www.instagram.com/p/Ct8rtiLsMVb/

Madrugada για πάντα

Από το 1993 που ξεκίνησαν την πορεία τους, οι Madrugada κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν δικό τους, προσωπικό ήχο, βασιζόμενοι όχι μόνο στον επιβλητικό Sivert Høyem, έναν από τους κορυφαίους ροκ ερμηνευτές του πλανήτη, αλλά κυρίως χάρη στη στιβαρή ταυτότητα του γκρουπ που, ηχητικά και οπτικά, είναι τόσο ξεχωριστή ώστε ξεπερνά γενιές, είδη και τάσεις. Οι έξι δίσκοι τους, το live album “Live at Tralfamadore" (2005) και τα αμέτρητα singles και EPs τους, κέρδισαν μια μακρά σειρά βραβείων και έγιναν είτε χρυσά είτε πλατινένια.

Μετά την απροσδόκητη παύση, το 2008, τα τρία εναπομείναντα ιδρυτικά μέλη της σπουδαίας Νορβηγικής μπάντας επέστρεψαν το 2019 για να τιμήσουν το θρυλικό ντεμπούτο τους, “Industrial Silence” (1999), με μια θριαμβευτική περιοδεία που συνοδεύτηκε από σημαντικές sold-out εμφανίσεις στη χώρα τους και το εξωτερικό, δείχνοντας πως βρίσκονται σε άλλη μία σημαντική περίοδο δημιουργικότητας. Αυτό επιβεβαιώθηκε το 2021 με την κυκλοφορία του “Chimes at Midnight”, ενός εμπνευσμένου δίσκου που χαρακτηρίστηκε από το NRK, το πιο σημαντικό μέσο ενημέρωσης και ψυχαγωγίας της Νορβηγίας, ως «μια λυτρωτική κάθαρση μετά από πολλά χρόνια σιωπής».