Ο Mironas ανακάλυψε την καλλιτεχνική του αλήθεια μέσω της ηλεκτρονικής μουσικής

Τσακιρίδου Χριστίνα
Ο Mironas ανακάλυψε την καλλιτεχνική του αλήθεια μέσω της ηλεκτρονικής μουσικής

Ο Μύρωνας Στρατής ξανασυστήνεται στο κοινό του και αποδεικνύει πως το πάθος για τη μουσική μπορεί να μην έχει όρια και περιορισμούς, χωράει όμως στα decks.

Ο Μύρωνας Στρατής δεν χρειάζεται συστάσεις καθώς τα τελευταία 15 χρόνια έχει διαγράψει τη δική του πορεία στην εγχώρια μουσική βιομηχανία, αποτελώντας έναν από τους δημοφιλέστερους pop/rock καλλιτέχνες της γενιάς του.

Η έμφυτη αγάπη του για τη μουσική τον «προσγείωσε» πριν πολλά χρόνια δίπλα σε ένα πιάνο ωστόσο εκείνος ονειρευόταν πάντα να αγοράσει τη δική του κιθάρα. Όταν τα κατάφερε, όλα έμελλε να αλλάξουν, και ο ίδιος ξεκίνησε να χτίζει τη μουσική του κληρονομιά πάνω στα τάστα.

Αρκετά κομμάτια που κυκλοφόρησε («Πάνω απ΄όλα», «Σαν ρεφραίν», «Ονειροπαγίδα», «Πριν μας δει κανείς», «180 μοίρες» κ.ά.) αγαπήθηκαν ιδιαίτερα από το κοινό και σημείωσαν μεγάλη επιτυχία, δίνοντάς του το πράσινο φως για μια καριέρα στην Ελληνική δισκογραφία.

Ακολούθησαν συνεργασίες με καταξιωμένους καλλιτέχνες (Ευρυδίκη, Δημήτρης Κοργιαλάς, Οnirama, Μανώλης Φάμελλος, Μάνος Ξυδούς κ.ά), 4 προσωπικά άλμπουμ («Ιστός», «Τώρα είναι αλλιώς», «Άλλος κόσμος», « Βαθιές Αναπνοές») και αμέτρητες live εμφανίσεις στις οποίες έχτισε μια αξιοζήλευτη σχέση με το κοινό του.

Tο 2019 ο Μύρωνας μας έδειξε ένα ακόμη ταλέντο και την fun πλευρά του, μέσα από τη διαδικτυακή εκπομπή μαγειρικής με τίτλο «Fagaki» στο κανάλι του στο Youtube, όπου διακρίναμε την αγάπη που τρέφει για τη γαστρονομία και την μαγειρική.

Εδώ και 6 χρόνια ο Mironas μας ξανασυστήνεται μουσικά, αυτή τη φορά μέσα από τα decks των δημοφιλέστερων venues της χώρας όπου ξεσηκώνει το κοινό με τις μουσικές του επιλογές, EDM κομμάτια δικής του παραγωγής («Damage Control», «Αdam», «Full stop», «Ready Zone», «On the Εdge») αλλά και την αστείρευτη ενέργειά του.

mironas8.jpg

Τα τελευταία χρόνια κάνεις επιλεκτικές εμφανίσεις ως τραγουδιστής και διαγράφεις τη δική σου πορεία ως DJ και μουσικός παραγωγός. Πώς προέκυψε αυτή η μετάβαση; Υπήρξε επιφυλακτικό το κοινό με το νέο σου βήμα;

Η ηλεκτρονική μουσική μπήκε σχετικά αργά στη ζωή μου. Το 2017 πήγα για πρώτη φορά σε ένα μεγάλο event ηλεκτρονικής μουσικής όπου πέρασα απίστευτα ωραία και κατάλαβα για πρώτη φορά τη Διονυσιακή της πλευρά. Έκτοτε ξεκίνησα να ασχολούμαι με την παραγωγή της αλλά και με τα DJ sets.

Η ηλεκτρονική μουσική ήταν ανέκαθεν ένα από τα αγαπημένα σου είδη; Πόσα χρόνια ασχολείσαι με την EDΜ;

Η αλήθεια είναι ότι σαν γνήσιο παιδί της pop/rock η σχέση μου με την ηλεκτρονική μουσική ήταν επιδερμική, καθυστέρησα να τη γνωρίσω. Η αγάπη που όμως πλέον είναι τεράστια.

https://www.instagram.com/reel/CzBbJX1sFaJ/

Tο νέο σου κομμάτι «Damage Control» έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα από τους fans και όχι μόνο, με τον Solomun να το παίζει πρόσφατα στην Ινδία μπροστά σε χιλιάδες κόσμο. Πώς νιώθεις γι’ αυτό;

Έχουν συμβεί πολύ σημαντικά πράγματα στα λίγα χρόνια που ασχολούμαι με την ηλεκτρονική μουσική και νιώθω πολύ τυχερός γι' αυτό. Κυκλοφορίες στην Innervisions των Dixon και Ame, στην Diynamic του Solomun, μεγάλη στήριξη των tracks μου από πολλούς μεγάλους DJ’s στα sets τους και παράλληλα εγώ στους δρόμους με τα ακουστικά μου στη τσάντα. Είμαι πολύ χαρούμενος για όλα αυτά!

https://www.instagram.com/p/CvhCzD5MY3e/

Το φετινό καλοκαίρι σε είδαμε να ανοίγεις το DJ set μερικών κορυφαίων καλλιτεχνών όπως ο ΑΜΕ, ο Gerd Janson και οι Adriatique. Υπάρχει κάποιος στόχος που θέλεις να κατακτήσεις; Ποια είναι η πηγή έμπνευσής σου όταν γράφεις μουσική;

Γενικότερα στη ζωή μου αρέσει η εξέλιξη. Εύκολα βαλτώνω και βαριέμαι. Από την κιθάρα στο τραγούδι, στη μαγειρική στην ηλεκτρονική μουσική. Όλα τρέχουν παράλληλα και όλα δίνουν χρώμα και ρυθμό.

https://www.instagram.com/p/Cz6xnMhNqcz/

Ποιο είναι το επόμενο μουσικό σου βήμα; Υπάρχει ηλικιακό «ταβάνι» στη μουσική παραγωγή;

Ετοιμάζω νέα κομμάτια σε αυτό το είδος, επίσης ετοιμάζω και ένα νέο, Ελληνόφωνο τραγούδι. Έχω να κυκλοφορήσω κάτι πριν την περίοδο της καραντίνας και αισθάνομαι ότι έφτασε η ώρα. Παράλληλα συνεχίζω τα DJ sets αλλά και τις live εμφανίσεις. Νομίζω ότι η κάθε ηλικία μπορεί να έχει το καλλιτεχνικό της ενδιαφέρον, το θέμα είναι να είναι κάποιος αληθινός και να λέει καλλιτεχνικά μια αλήθεια.

Οι καλλιτέχνες συνηθίζουν να είναι ελεύθερα πνεύματα. Περίγραψέ μας τι σημαίνει για εσένα ελευθερία.

Αυτό μεταφράζεται με πολλούς τρόπους, εγώ το κρατάω σε επίπεδο τέχνης: εκεί μου φτάνει να ξεπεράσω κατά πολύ τα όριά μου και να δημιουργήσω όλη αυτή τη γοητευτική υπερβολή της απόλυτης ελευθερίας. Μετά πηγαίνω για ύπνο (γελάει).

https://www.instagram.com/p/Co2KuIZsqut/

Ποια αρνητική κριτική σε βελτίωσε και σε έκανε καλύτερο στη δουλειά σου;

Δέχομαι κάθε κριτική, καλοπροαίρετη και κακοπροαίρετη, όλες έχουν κάτι να δώσουν. Θυμάμαι χαρακτηριστικά την πρώτη φορά που έπαιξα πριν από κάποιον μεγάλο DJ, ήταν για τον Echonomist στο Island. Εκεί λοιπόν σαν πρωτάρης έπαιξα ένα αρκετά επιθετικό σετ, πράγμα κακό. Το «warmup set» πάντα πρέπει να προετοιμάζει την είσοδο του DJ που είναι το κυρίως όνομα, να είναι ουσιαστικό και χωρίς υπερβολές. Ε, εκεί ο Echonomist με μάλωσε (γελάει). Κατάλαβα πολλά για τον εσωτερικό ρυθμό και την κουλτούρα του πράγματος, έγινα καλύτερος.

Ποιος ήχος /τραγούδι παίζει στο repeat στο μυαλό σου;

Τελευταία ακούω πολλά soundtracks, η μουσική που είχε γράψει ο Vangelis για το «Blade Runner» είναι η μελωδία της βραδινής μου βόλτας με το αυτοκίνητο.

Ο Mironas ντύνει μουσικά τα βράδια μας στην πρωτεύουσα (και όχι μόνο), μέσα από τα decks των δημοφιλέστερων venues, με κάθε του set να σε μεταφέρει νοερά στην αρένα των μεγαλύτερων φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής.

Πηγή κεντρικής: reworksfestival