H σκληρή λυρικότητα της μπαλαρίνας σε 12 λήψεις

H σκληρή λυρικότητα της μπαλαρίνας σε 12 λήψεις

15 συγκλονιστικές φωτογραφίες

«Η λέξη balletto προέρχεται από την ιταλική γλώσσα, στην οποία είναι υποκοριστικό της λέξης ballo (εξ ου και μπάλος στα ελληνικά), που σημαίνει χορός, και που με τη σειρά της ανάγεται στη λατινική λέξη ballo ή ballare, που σημαίνει χορεύω» αναφέρει η Wikipedia στο λήμμα για μια τέχνη που απαιτεί από τον θιασώτη της πειθαρχία, υπομονή, αύρα ευγένεια και αυστηρή κινησιολογία γεμάτη χάρη.

Στις απαρχές του μπαλέτου κατά την Ιταλική Αναγέννηση, ο εν λόγω χορός αποτέλεσε χορευτική παράφραση της ξιφασκίας· σύντομα εξήχθη στη γαλλική αυλή της Αικατερίνης των Μεδίκων και σήμερα το μπαλέτο απολαμβάνει την υπεροχή του.

«Ο χορός είναι η κρυμμένη γλώσσα της ψυχής» έλεγε η σπουδαία Μάρθα Γκράχαμ και σήμερα οι μπαλαρίνες είναι φιγούρες που φλερτάρουν με τον μύθο μιας τέχνης επίπονης, δύσκολης, υπέροχης και λυρικής. Σας παρουσιάζουμε την αποθέωση του σώματος σε 12 φωτογραφίες που κρύβουν δύναμη και αθλητική πειθαρχία γεμάτες αρμονία που κατακτιέται με επιμονή και προσήλωση. «Χόρεψε σαν να μην σε βλέπει κανείς, αγάπησε σαν να μην έχεις πληγωθεί ποτέ, τραγούδα σαν να μην ακούει κανείς, ζήσε σαν να είναι ο παράδεισος στη γη» έλεγε ο Μαρκ Τουέιν.

jghjk

Τον ακούμε και τη βλέπουμε.