Νέο βιβλίο της Έλενας Ακρίτα με απολαυστικά κείμενα.

Νέο βιβλίο της Έλενας Ακρίτα με απολαυστικά κείμενα.

Γιατί οι ανταύγειες είναι η μόνη λύση στην κρίση;

 

Κάτι που μας έχει λείψει πολύ τα τελευταία χρόνια είναι το χιούμορ και ο αυτοσαρκασμός. Το γέλιο έχει μια χαλαρωτική ιδιότητα και σε κάνει να βλέπεις τα πράγματα πιο ψύχραιμα και να προχωράς μπροστά παρά τις δυσκολίες.

«Τα χειροποίητα» της Έλενας Ακρίτα είναι μια συλλογή κειμένων της γνωστής δημοσιογράφου που αποτυπώνουν την σχεδόν 20ετή πορεία της στη δημοσιογραφία.

Πρόκειται για κείμενα παλιά, καινούργια, χαρούμενα, μελαγχολικά, βιωματικά, αστεία που τρολάρουν, συγκινούν και κριτικάρουν. Όλα τους παραμένουν με έναν μοναδικό τρόπο, απίστευτα επίκαιρα.

Σου εξασφαλίσαμε ένα από αυτά:

Ανταύγειες

— Λέω να τα φωτίσω δυο τόνους, μη σου πω δώδεκα!

— Γιατί, αφού πέρσι τα σκούρυνες!

— Θέλω να ξαναγίνω ξανθιά, πολύ ξανθιά! Το ξανθό το πλατινέ, το ανελέητο, το αδίστακτο, το μη περαιτέρω!

— Το ξανθό που πατάει επί πτωμάτων!

— Αυτό, το κτηνώδες!

— Μεσολάβησε κάτι;

— Ψιλοπράγματα! Ένα ΔΝΤ, μια τρόικα, ένα μαύρο χάλι!

— Το δικό μου χάλι δεν είναι μαύρο, είναι ακαζού!

— Γιατί δεν σας κόψανε ακόμα την επικουρική!

— Και γιατί θα τα ντεκαπάρεις;

— Γιατί πέρσι τα σκούρυνα και πέρσι άρχισα να καταλαβαίνω! Κι όσο καταλάβαινα, τόσο συγχυζόμουνα. Κι όσο συγχυζόμουνα, τόσο φούντωνα! Κι όσο φούντωνα, τόσο μου ανέβαινε η πίεση! Κι όσο μου ανέβαινε η πίεση, τόσο έχανα τον κόσμο γύρω μου! Κι όσο έχανα τον κόσμο γύρω μου, τόσο μου έκοβε το αλάτι ο γιατρός!

— Σου κόψανε το αλάτι;

— Εδώ μας κόψανε μισθούς, επιδόματα, συντάξεις, στο αλάτι θα κωλώσουν; Φυσικά και μου έκοψε το αλάτι ο γιατρός! Γενικώς, ό,τι δεν μας κόβει το κράτος μάς το κόβει ο

γιατρός! Και δεν είμαστε τώρα για νοσοκομεία…

— Ούτε τα νοσοκομεία είναι τώρα για μας! Ό,τι κονδύλι είδανε είδανε κι αυτά τα καψερά. Κρεβάτια δεν έχουν, σύριγγες δεν έχουν, μηχανήματα δεν έχουν.

— Τώρα ο ασθενής θα πρέπει να φέρνει τον μαγνητικό τομογράφο απ’ το σπίτι του. Εκεί καταντήσαμε!

— Εκεί! Αφού παλιά η γιαγιά μάς χάριζε το κολιέ που

ήταν οικογενειακό κειμήλιο. Τώρα θα μας αφήνει την πάπια, τον ορό και την περπατήστρα! Το πι!

— Με το πι, στο πι και φι θα τα παθαίνουμε τα εγκεφαλικά!

— Παλιά, όταν μια κοπέλα καλοπαντρευόταν, λέγανε «ο γαμπρός έχει 100 ρίζες ελιές». Τώρα λένε «ο γαμπρός έχει δικό του υπέρηχο θυρεοειδούς»!

— Γι’ αυτό σου λέω, οι τρελές κι οι ξανθές έχουν τις τύχες τις καλές! Γι’ αυτό θ’ ανέβω στον πιο ψηλό βατήρα του

«Κολυμβητηρίου η Ελλάς» και θα βουτήξω με το κεφάλι στα πλατινέ χωρικά ύδατα! Μπας και ζαβλακωθώ και χάσω την επαφή μου με την πραγματικότητα!

— Μην το λες, η ζωή είναι ωραία!

— Ναι, η ζωή είναι ωραία. Λα βίτα ε μπέλα. Είπε μια μαλακία ο Ρομπέρτο Μπενίνι κι εμείς την κάναμε ευαγγέλιο. Αυτοί οι Ιταλοί μας πήραν στον λαιμό τους! Αυτός και το άλλο το λαμόγιο !

— Ποιο λαμόγιο;

— Ο Πάολο Κοέλιο: «Όταν θέλεις κάτι πάαααρα πολύ, όλο το σύμπαν συνωμοτεί να το αποκτήσεις!». Πόσο γελοίος είναι; Πόσο κόσμο πήρε στον λαιμό του; Κι εγώ θέλω πάαααρα πολύ να μη χρωστάω στις τράπεζες, αλλά το σύμπαν παραμένει παγερά αδιάφορο κι οι τόκοι τρέχουν τον μαραθώνιο της χαράς και της ελπίδας – άντε μην τον πιάσω κι

αυτόν στο στόμα μου!

— Κι έχουμε κι επαναληπτικές αύριο!

— Αλίμονο! Ξέρεις τι καΐλα έχω εγώ ποια χαμογελαστή αφίσα θα πάρει προβάδισμα και ποια θα αποκαθηλωθεί εν μιά νυκτί; Μάτι δεν έκλεισα χθες βράδυ, απ’ την αγωνία ποιο κόμμα θα πριμοδοτήσει ποιον, πού είναι ο γάμος κι η χαρά, πού στεφανώνεται αετός την περιστέρα και πότε αποχωρίζεται η μάνα από την κόρη!

— Και η κοινή λογική απ’ την απόλυτη παράνοια! Ένα τσιγάρο δρόμος η απόσταση ανάμεσά τους.

— Κι επειδή το τσιγάρο πάπαλα, αλλιώς θα μετράμε πλέον τις χιλιομετρικές αποστάσεις!

— Δηλαδή;

— Απ’ την κοινή λογική στην απόλυτη παράνοια, μια ανταύγεια δρόμος!

— Καλό βόλι!

— Καλό ντεκαπάζ!

Το απόσπασμα είναι από το βιβλίο Τα χειροποίητα της Έλενας Ακρίτα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα σε όλα τα βιβλιοπωλεία και στο www.dioptra.gr.

elena akrita vivlio copy