Σωτήρης Τσιόδρας: Ο άνθρωπος που μας δίνει ελπίδα, ανακοινώνοντας τα δεινά ενός ολόκληρου έθνους

Γωγώ Φούντα
Σωτήρης Τσιόδρας: Ο άνθρωπος που μας δίνει ελπίδα, ανακοινώνοντας τα δεινά ενός ολόκληρου έθνους

Κατέκτησε εκατομμύρια Ελλήνων με το ήθος και την αξιοπρέπειά του. 

Τις δύο τελευταίες εβδομάδες, το σπίτι είναι κάτι παραπάνω από το καταφύγιό μας έπειτα από μία δύσκολη μέρα στη δουλειά και στη... ζωή γενικότερα! Έχει γίνει το... αρχηγείο μας (όπως λένε για μένα οι φίλες μου για να ευθυμούμε και λίγο) μιας και πλέον από το σαλόνι σου εργάζεσαι, ενημερώνεσαι, διασκεδάζεις, γυμνάζεσαι και όλα αυτά σε μία λούπα η οποία δεν ξέρεις πόσο θα κρατήσει. Χειρότερος σύμβουλος σε όλο αυτό: Ο πανικός και η απογοήτευση. Καλύτερος; Ο κύριος Σωτήρης Τσιόδρας!

Πριν λίγες μέρες μιλούσα με την κολλητή μου με video κλήση (πάντα video για να βλέπεις τα πρόσωπα και να τους... αναγνωρίσεις όταν τελειώσει όλο αυτό) και από το βάθος ακούστηκε ο τριών ετών γιος της να της λέει: «Έλα μαμά ο Σωτήρης στην τηλεόραση»! Ήταν ήδη 6 το απόγευμα, κι εγώ η ανόητη παραλίγο να σημειώσω απουσία. Διότι πλέον, όλη η Ελλάδα δίνει καθημερινά τηλεοπτικό ραντεβού την ώρα αυτή, όταν και ο καταξιωμένος λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, κάνει την ενημέρωση σχετικά με την πορεία του COVID-19 στη χώρα μας.

Είναι όντως βαρύ, δύσκολο και δυσβάσταχτο να ανακοινώνεις τους νεκρούς μίας χώρας. Είναι επίσης εξίσου δυσβάσταχτο να μην έχεις να πεις ένα καλό νέο σε ένα ολόκληρο έθνος που σε παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα. Νέα κρούσματα ακόμη περισσότεροι άνθρωποι στην εντατική, αλλά ο κύριος Τσιόδρας, με τις ζοφερές αυτές ανακοινώσεις, έχει καταφέρει όχι μόνο να μπει στην καρδιά μας, αλλά να κερδίσει και την εμπιστοσύνη μας.

2871468

Ο Σωτήρης Τσιόδρας, γεννήθηκε το 1965 στο Σίδνει της Αυστραλίας ενώ τελειώσε το Λύκειο-φυσικά με άριστα-στην Κυψέλη. Προφανώς οι πολύ καλοί μαθητές βάζουν στόχο την ιατρική, κάτι που έκανε και εκείνος, μιας και πέρασε στην Ιατρική Σχολή Ιωαννίνων παίρνοντας μεταγραφή για την Αθήνα. Τον Μάρτιο του 1991 πήρε το πτυχίο του-ναι με άριστα και αυτό- ενώ ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας, στο 401 ΓΣΝΑ. Έκτοτε αφιερώθηκε στην εσωτερική παθολογία ενώ το 2003 απέκτησε τίτλο Εξειδικεύσεως Λοιμωξιολογίας στην Ελλάδα.

Αν ανατρέξει κανείς στο αναλυτικό βιογραφικό του, θα αντιληφθεί ότι τεράστια έκταση καταλαμβάνουν οι μεταπτυχιακές του σπουδές στο εξωτερικό, με πολλές διακρίσεις, ανάμεσα σε αυτές και το Μεταπτυχιακό δίπλωμα, Masters degree στις Ιατρικές Επιστήμες από την Ιατρική σχολή Πανεπιστημίου Harvard, ενώ το 2012 λαμβάνει Πιστοποίηση της Αμερικανικής Επιτροπής Εσωτερικής Παθολογίας για τη συνέχιση του τίτλου Ειδικότητας Λοιμωξιολογίας.

Έκτοτε, μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στο Αττικόν νοσοκομείο, όπου είναι Αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων στη Δ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική, αλλά και στην Ιατρική Σχολή Αθηνών όπου διδάσκει ως Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας. Φυσικά οι σπουδές του και οι διακρίσεις του, είναι ακόμα περισσότερες, αλλά σημασία δεν έχει να αναδείξουμε τις γνώσεις του λαμπρού αυτού επιστήμονα, αλλά το ήθος του, το οποίο δεν έχει χάσει ούτε μία στιγμή τις δύσκολες αυτές ώρες.

2837909

Ο πατέρας 7 παιδιών Σωτήρης Τσιόδρας, χαλαρώνει ψέλνοντας (είναι αριστερός ψάλτης) ενώ κατοικεί στην Κηφισιά. Από την 1η Φεβρουαρίου του 2020, τον επέλεξε προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ώστε να ενημερώνει καθημερινά τους Έλληνες για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού. Είναι το καθημερινό μας ραντεβού, στο οποίο είμαστε πιστοί παρόλο που ξέρουμε ότι θα ακούσουμε πράγματα που δεν μας αρέσουν. Γιατί ο Σωτήρης Τσιόδρας έχει καταφέρει, με τον τρόπο και το ήθος του, να μας δίνει κουράγιο και ελπίδα, ακόμα και όταν ανακοινώνει ότι τα κρούσματα αυξήθηκαν. Γιατί είναι ειλικρινής και παράλληλα ανθρώπινος- όλοι λυγίσαμε με τη συγκίνησή του- και γιατί έχει καταφέρει, να κερδίσει την εμπιστοσύνη μας με την παντελή έλλειψη καταστροφολογίας στα λεγόμενά του, ανακοινώνοντας καθημερινά ΚΑΙ αυτούς που θεραπεύτηκαν-κάτι που πολλοί αγνοούν-.

Με λίγα λόγια, ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι ο γιατρός, ο φίλος, ο σύμβουλος που όλοι θέλουμε, και χωρίς υπερβολή, νιώθουμε πολύ τυχεροί που υπάρχει στη ζωή μας, έστω και μέσα από την τηλεοπτική μας οθόνη. Γιατί μας κάνει να χαμογελάμε, ακόμα και όταν τονίζει ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας.

Καλή δύναμη σε εσάς κύριε Τσιόδρα και όσους αυτές τις ημέρες υπερβαίνουν εαυτών για το καλό των συμπολιτών τους. Σας ευχαριστούμε.

Photo Credits: Intime.gr