7 ρομαντικές ταινίες που εύκολα ξαναβλέπαμε δεύτερη -και τρίτη- φορά

Νατάσσα Σχοινά
7 ρομαντικές ταινίες που εύκολα ξαναβλέπαμε δεύτερη -και τρίτη- φορά

«-Φοβάσαι ότι θα με ερωτευτείς. -Αυτό δε θα ήταν δύσκολο» - Casablanca

Η καθημερινότητά μας έχει αλλάξει αυτήν την περίοδο. Οι ώρες που περνούσαμε εκτός σπιτιού έχουν αντικατασταθεί από περισσότερο από ποτέ χρόνο στον καναπέ, στο κρεβάτι ή σε οποιαδήποτε άλλο σημείο του δωματίου μας. Τα βιβλία κι ο κινηματογράφος είναι πια κι επίσημα οι αγαπημένες μας ασχολίες, γι’ αυτό και προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε το #stayhome με τον ανάλογο τρόπο.

Επόμενος σταθμός: ρομαντικές ταινίες. Έχουν κυκλοφορήσει πολλές ανά τα χρόνια κι εμείς σήμερα επιλέγουμε 7 που εύκολα θα ξαναβλέπαμε δεύτερη, μη σου πούμε και τρίτη φορά.

1. The Notebook (2004)

Ποια καλύτερη επιλογή να αρχίσει η λίστα των ρομαντικών ταινιών από την ίσως πιο χαρακτηριστική και κλασική ιστορία αγάπης του κινηματογράφου. Ένας καλοκαιρινός έρωτας που απέδειξε ότι όσα χρόνια κι αν περάσουν τίποτα δεν μπορούσε να τον κάνει να σβήσει. Ο Noah είναι ο χαρακτήρας που δίνει νόημα στον ρομαντισμό. Ο τύπος που θα γράψει 365 γράμματα στο κορίτσι που αγαπάει με την ελπίδα ότι ένα από αυτά θα πέσει στα χέρια της και θα του απαντήσει. Αυτός.



2. Casablanca (1942)

Όταν μία ταινία μνημονεύεται σχεδόν 80 χρόνια μετά την κυκλοφορία της, με την εξέλιξη που υπάρχει σε κάθε τομέα του κινηματογράφου on και off camera, ξέρεις ότι κάτι το ιδιαίτερο υπάρχει σε αυτήν. Στο Casablanca, υπάρχουν πολλά, αρχίζοντας από έναν κυνικό Humphrey Bogart που πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στην αγάπη του για την παντρεμένη πια πρώην του, Ilsa (Ingrid Bergman), και το να κάνει το σωστό, δηλαδή να βοηθήσει τον αρχηγό της Τσέχικης Αντίστασης και άντρα της, Victor Lazlo, να δραπετεύσει από την Casablanca και να συνεχίσει να πολεμά του Ναζί. Ερμηνείες, σενάριο, σκηνοθεσία… check.



3. The Vow (2012)

8 χρόνια μετά τη συγκίνηση που μας έδωσε με το Notebook, η Rachel McAdams ήρθε για να επισφραγίσει ότι οι ρομαντικές ταινίες είναι μάλλον το στοιχείο της. H Paige είναι παντρεμένη με τον Leo, όμως, ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα έχει ως αποτέλεσμα να χάσει τη μνήμη των τελευταίων ετών, άρα και του άντρα της. Ο Leo, τώρα, προσπαθεί να την κάνει να τον ξαναερωτευτεί από την αρχή, την ώρα που εκείνη θυμάται μόνο την προηγούμενή της σχέση. ΥΓ. Πρόκειται για την πραγματική ιστορία ενός υπαρκτού ζευγαριού, της Kim και του Krickett Carpenter.



4. The Lake House (2006)

Αν ο έρωτας έχει εμπόδια, η Kate κι ο Alex είχαν μάλλον το μεγαλύτερο: τον χρόνο. H Kate ζει σε ένα γυάλινο σπίτι πάνω σε μία λίμνη και, όταν αποφασίζει να μετακομίσει, αφήνει ένα σημείωμα για να το βρει ο επόμενος ένοικος. Αυτό πράγματι πηγαίνει στα χέρια ενός ενοίκου, αλλά κάποιου που ισχυρίζεται ότι ζει δύο χρόνια πριν από εκείνη, παράλληλα με εκείνη. Ναι, το story είναι από αυτά που σε κάνουν να σκέφτεσαι και λίγο παραπάνω αυτό που βλέπεις για να το αφομοιώσεις, και είναι υπέροχο.



5. Ghost (1990)

Η τέλεια συνταγή για ρομαντισμό, υποκριτική και ποιότητα, ήρθε το 1990, όταν ο παραγωγός και σεναριογράφος Bruce Joel Rubin έφερε κοντά τον Patrick Swayze και την Demi Moore, για να δουλέψουν πάνω σε έως και μία μεταφυσική ρομαντική ταινία. Ο πρωταγωνιστής έχει δολοφονηθεί, αλλά το πνεύμα του μένει κολλημένο στην κοπέλα του για να την προσέχει. Από εδώ βγήκε και μία από τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές του Hollywood, με τη Moore και τον Swayze που πλάθουν τον πηλό.



6. Titanic (1997)

Πηγαίνουμε ξανά στους μεγάλους τίτλους και σε μία επιλογή που έκανε πολλές να ερωτευτούν τον Leonardo DiCaprio. Η Rose είναι γόνος μίας πλούσιας οικογένειας που ταξιδεύει με τον Τιτανικό κι ο Jack ένας φτωχός αρτίστας που την κερδίζει με το χαμόγελό του, τις σπιρτόζικες ατάκες του και την υπόσχεση πολλής αγάπης. Ώσπου το πλοίο ακολουθεί την ιστορία, βυθίζεται και μας βρίσκει να παρακαλάμε τη Rose να κάνει λίγο πιο κει για να ανέβει κι ο Jack στη σανίδα.



7. A Star Is Born (2018)

Στις πιο πρόσφατες αφίξεις, η Ally κι ο Jack κατάφεραν να μας συγκινήσουν παρουσιάζοντάς μας μία πιο σκοτεινή και βαριά ιστορία. Εκείνη έρχεται με τα προσωπικά της μπαγκάζια κι εκείνος ακολουθεί έναν δρόμο δικό του, αυτοκαταστροφικό, από τον οποίο κανείς δεν μπορεί να τον σώσει, ούτε η αγάπη της Ally. Ένα διαφορετικό ρομάντζο, από αυτά που το happy ending δεν αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση. Κι η Lady Gaga αποτελεί μία αποκάλυψη στον χώρο της υποκριτικής.



«-You’re afraid you’ll fall in love with me. -That wouldn’t be hard» - Casablanca