Πώς κλαίνε οι ηθοποιοί στις ταινίες χωρίς να φαίνεται ψεύτικο;

Νατάσσα Σχοινά
Πώς κλαίνε οι ηθοποιοί στις ταινίες χωρίς να φαίνεται ψεύτικο;

Έξι πολύ συνηθισμένοι τρόποι που χρησιμοποιούνται.

Οι γνήσιοι λάτρεις του κινηματογράφου δεν τον αγαπούν για ένα και μόνο είδος. Ξέρουν να εκτιμήσουν το καθένα ξεχωριστά για αυτό που έχει να προσφέρει. Το γέλιο, την αγωνία, τον προβληματισμό, τα δάκρυα. Ειδικά αυτά τα τελευταία αν σε πιάσουν τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα γιατί συνήθως οι ανάλογες σκηνές έχουν καταφέρει να «χτυπήσουν» σε μία πολύ ευαίσθητη πλευρά σου. Ακόμη θυμάμαι τις ταινίες που άδειασαν το κουτί με τα χαρτομάντηλα από το διπλανό γραφείο. 7 Pounds, The Notebook, Hachiko, P. S. I Love you, είναι μερικές από αυτές που πολύ εύκολα και πρόχειρα αρχίζουν τη λίστα.

Οι ηθοποιοί, για να υποβάλλουν εμάς σε αυτήν την έντονα φορτισμένη κατάσταση, πρέπει πρώτα απ’ όλα να μπουν οι ίδιοι σε αυτήν. Να τη ζήσουν σαν να ήταν η πραγματικότητα, να κλάψουν και όλο αυτό να είναι τόσο αληθοφανές που να μην μπούμε ούτε για λίγο στη διαδικασία να σκεφτούμε ότι πρόκειται περί κάποιου πλασματικού γεγονότος μέσα σε ταινία.

Πώς καταφέρνουν, όμως, να κλαίνε τόσο ρεαλιστικά χωρίς να φαίνεται καθόλου ψεύτικο;




Ο κάθε ηθοποιός έχει τον δικό του τρόπο που έχει δει ότι λειτουργεί σε εκείνον για να βγάλει το αντίστοιχο αποτέλεσμα, ωστόσο οι μέθοδοι είναι πάνω-κάτω γνωστές.

  1. Ανάκληση από τη μνήμη.

Δεν είναι λίγοι οι καλλιτέχνες που επαναφέρουν στη μνήμη τους κάποιο περιστατικό που τους έχει συμβεί και τους έχει κάνει να νιώσουν αντίστοιχα συναισθήματα με αυτά της σκηνής. Ένας χωρισμός, μία απώλεια, ένα δυσάρεστο περιστατικό μπορούν να αποτελέσουν έναυσμα για την επιστροφή όλων αυτών των συναισθημάτων και την υιοθέτησή τους από τον ήρωα που υποδύεται ο ηθοποιός.

  1. Σταγόνες για τα μάτια.

Μία από τις πιο συνηθισμένες πρακτικές για τις σκηνές με κλάμα. Ο ηθοποιός μπορεί απλώς να σταματήσει για λίγο τη σκηνή λίγο πριν αυτή απαιτήσει δάκρυα, να βάλει σταγόνες και να συνεχίσει κατευθείαν από εκεί που έμεινε.

  1. Προϊόν βαζελίνης.

Τα προϊόντα που περιέχουν βαζελίνη δε βοηθούν τους ηθοποιούς μόνο να κλαίνε, αλλά και να έχουν ένα look σαν να έκλαιγαν για ώρα λόγω της όψης που αφήνουν στο δέρμα.

  1. Stick ματιών.

Πρόκειται για ένα προϊόν που δεν εφαρμόζεται απευθείας στα μάτια αλλά γύρω από αυτά σε απόσταση τόσο κοντινή ώστε να τα ερεθίζει και να προκαλεί δάκρυα, αλλά και τόσο μακρινή ώστε να μην τα βλάψει. Ο ηθοποιός πρέπει σε αυτήν την περίπτωση να είναι πολύ προσεκτικός για να μην τρίψει την ευρύτερη περιοχή.

  1. Tear blower.

Η μενθόλη είναι ένα ασφαλές στοίχημα όσον αφορά στα δάκρια στον κινηματογράφο. Ερεθίζει τα μάτια και δεν έχουν άλλη επιλογή από το να δακρύσουν. Το tear blower κάνει ουσιαστικά αυτό που λέει η λέξη: Φυσάει μενθόλη και κατά συνέπεια δημιουργεί δάκρυα.

  1. Κλάμα on-spot.

Αυτοί είναι οι τυχεροί της υπόθεσης. Οι άνθρωποι που ανά πάσα στιγμή τους λες να κλάψουν και κλαίνε. Έχουν βρει τον τρόπο για να χειρίζονται τον μηχανισμό που παράγει τα δάκρια και το κάνουν χωρίς δεύτερες σκέψεις.