Αυτά είναι τα 6 πιο βρώμικα μέρη σε ένα αεροπλάνο

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Αυτά είναι τα 6 πιο βρώμικα μέρη σε ένα αεροπλάνο

Και πρέπει να τα προσέχεις

Αν είσαι από τους ανθρώπους αυτούς που ταξιδεύουν συχνά με αεροπλάνα, είτε στο εσωτερικό, είτε στο εξωτερικό, τότε θα ξέρεις πως υπάρχουν κάποια πράγματα και κάποια μέρη που έχουν αρκετά μικρόβια επάνω τους. Εντάξει, αυτό δεν συμβαίνει πάντα και σε όλα τα αεροπλάνα, όμως καλό θα είναι να το έχεις υπόψιν σου και να προστατεύεσαι ανάλογα. Το μέρος του αεροπλάνου με τα περισσότερα μικρόβια, είναι μόλις λίγα εκατοστά από το κάθισμά σου.

Μια αεροσυνοδός έκανε ένα tik tok βίντεο και αποκάλυψε ότι τα τραπεζάκια όπου αφήνεις τον δίσκο με το φαγητό σου έχουν περισσότερα μικρόβια και απ’ ότι ίσως θα υπήρχαν στο μπάνιο. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να ξαναφάς στο αεροπλάνο, απλά θα είσαι περισσότερο προσεκτική.

#1. Τραπεζάκια φαγητού

Όταν μια ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Αριζόνα εξέτασε τα τραπεζάκια του φαγητού στα αεροπλάνα, ανακάλυψε ότι το 60% των δίσκων περιελάμβανε δυσάρεστα βακτηρίδια όπως το Ε. Coli και το MRSA, τα οποία μπορεί να είναι και θανατηφόρα. Ετοιμάζεσαι για την επόμενη πτήση σου; Εάν ναι, έχε στο νου σου τα μαχαιροπίρουνα και τα αντικείμενα που αγγίζουν τα τρόφιμα να είναι είτε αποστειρωμένα, είτε σφραγισμένα. «Υπό κανονικές συνθήκες, ο μόνος τρόπος που τα μικρόβια μπορούν να εισέλθουν στο σώμα είναι μέσω του στόματος, εφ’ όσον τα μαχαιροπίρουνα και τα χέρια σου είναι καθαρά, είσαι ασφαλής», αναφέρουν οι επιστήμονες. Η αεροσυνοδός συνέστησε να απολυμαίνεις το τραπεζάκι προτού το χρησιμοποιήσεις για μεγαλύτερη ασφάλεια.

#2. Τα περιοδικά του αεροπλάνου

Ενώ το να διαβάσεις ένα περιοδικό αεροπορικής εταιρείας ή την κάρτα με τις οδηγίες ασφαλείας μπορεί να φαίνεται ένας ακίνδυνος τρόπος για να περάσει ο χρόνος, οι έρευνες δείχνουν ότι είναι ένας σίγουρος τρόπος για να γεμίσεις με μικρόβια. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως εκατοντάδες άνθρωποι αγγίζουν τα περιοδικά εν πτήσει, τα οποία σπάνια αντικαθίστανται. Για περισσότερη ασφάλεια πάρε τα δικά σου ακουστικά και τα δικά σου περιοδικά.

#3. Το πόμολο του μπάνιου (και η τουαλέτα γενικά)

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι τουαλέτες είναι καταφύγιο για τα περισσότερα μικρόβια, αλλά μια μελέτη αναφέρει πως το χειρότερο από όλα είναι το κουμπί από το καζανάκι. Είναι το μέρος που συγκεντρώνει τα περισσότερα μικρόβια, όμως υπάρχει λύση και γι’ αυτό. «Πλύνε τα χέρια σου με σαπούνι και άφθονο νερό μετά το μπάνιο και σκούπισε τα ξανά πολύ καλά λίγο πριν φας. Θυμήσου μόνο πως τα αντιβακτηριδιακά προϊόντα δεν πρέπει να αντικαθιστούν το πλύσιμο των χεριών σου».

#4. Οι θήκες του καθίσματος

Η αεροσυνοδός που έφτιαξε ένα βίντεο στο Tik Tok είπε ότι οι θήκες στην πίσω πλευρά του καθίσματος καθαρίζονται μεταξύ των πτήσεων, αλλά δεν απολυμαίνονται. «Σκεφτείτε όλα τα βρώμικα μαντιλάκια, τις σακούλες και τα σκουπίδια που υπήρχαν εκεί».

#5. Ο εξαερισμός από πάνω σου

Προσπαθείς να ρυθμίσεις τον εξαερισμό; Πιθανότατα δεν είσαι το πρώτο άτομο που το έκανε. «Έχουν περάσει χιλιάδες χέρια πριν από τα δικά σου, είπε η αεροσυνοδός. «Σκούπισε το πριν το αγγίξεις».

#6. Το κούμπωμα της ζώνης

Ναι, ναι καλά διαβάζεις. Απλά καθάρισέ το με ένα αντισηπτικό μαντιλάκι προτού τη χρησιμοποιήσεις.

DPG Network