Kiera Chaplin: «Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα σωστά, αλλά ακόμα και οι μικρές κινήσεις μετράνε»

Γωγώ Φούντα
Kiera Chaplin: «Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα σωστά, αλλά ακόμα και οι μικρές κινήσεις μετράνε»

Η εγγονή του θρυλικού Charlie Chaplin, μιλάει για την παγκόσμια καμπάνια της Lavazza, «The New Humanity», και την ανάγκη της ανθρωπότητας για αναγέννηση. 

Σε μία πραγματικότητα που τα σύνορα είναι αναγκαία, τα εμπόδια καθημερινότητα και οι αποστάσεις μέσο επιβίωσης, κάποιοι προσπαθούν αδιάκοπα να χτίσουν γέφυρες ανάμεσα στους ανθρώπους και τους πολιτισμούς. Ένας από αυτούς είναι και η Lavazza, η οποία μέσα από το ημερολόγιο «The New Humanity», το οποίο εμπνεύστηκε την προηγούμενη άνοιξη εν μέσω lockdown, προσπαθεί να αφυπνίσει την ανθρωπότητα, να δώσει ελπίδα και να αποδείξει, ότι η τέχνη είναι ο βασικός τρόπος επιβίωσης, ιδίως σε περιόδους που η αβεβαιότητα και ο φόβος βρίσκονται στις ζωές μας περισσότερο από ποτέ.

Το «The New Humanity», η παγκόσμια παρουσίαση του οποίου πραγματοποιήθηκε χθες, είναι το όραμα και η καλλιτεχνική δημιουργία του Armando Testa, ο οποίος σε συνεργασία με 13 σπουδαίους φωτογράφους και 6 εκπροσώπους της τέχνης, της υποκτριτικής και της διανόσης (ambassadors), τοποθέτησαν τον άνθρωπο στο επίκεντρο, και με γνώμονα αυτό, δημιούργησαν δυνατές εικόνες μέσα από την προσωπική οπτική του καθενός.

lavvvvazzaa

H Francesca Lavazza μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Lavazza.

Βασικός πυλώνας η αναγέννηση της ανθρωπότητας. Μιας ανθρωπότητας που θα περιβάλλεται από αγάπη, κατανόηση, ισότητα και ελπίδα. Μιας ανθρωπότητας που θα δίνει ευκαιρίες σε όλα τα μέλη της ανεξαιρέτως, θα καλλιεργεί τα ταλέντα και θα αφουγκράζεται τις ανησυχίες τους. Μίας ανθρωπότητας που θα μιλάει στην καρδιά του κάθε ανθρώπου και δεν θα τον βάζει στο περιθώριο. Όπως ακριβώς μίλησε στις καρδιές όλων μας και ο Charlie Chaplin μέσα από τη θρυλική ταινία «The Great Dictator» και τον συγκλονιστικό, πανανθρώπινο λόγο του, ο οποίος θεωρείται ένα από τα διαμάντια του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Το «Τhe New Humanity» εμπνεύστηκε από τα λόγια αυτά, και κάλεσε την εγγονή του Charlie Chaplin, Kiera Chaplin, ηθοποιό, ακτιβίστρια και Πρόεδρο του Ιδρύματος Fleur du Désert για τα ανθρώπινα δικαιώματα, να συμμετάσχει στη σπουδαία αυτή καμπάνια και να μεταφέρει το μήνυμα της αναγέννησης όσο πιο μακριά μπορεί.

kiera

H Kiera Chaplin

«Αναμφισβήτητα αποτέλεσε κίνητρο η έμπνευση του project από τον του παππού μου και τη δουλειά του 80 ολόκληρα χρόνια πριν, αλλά δεν μπορώ να μην παραδεχτώ ότι είμαι ενθουσιασμένη γενικά με αυτό το project . Όλοι μας περνάμε μία πολύ δύσκολη χρονιά γεμάτη αλλαγές. Νομίζω ότι θα πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω, και να κάνουμε αυτοκριτική με καθαρή σκέψη. Αυτή είναι η κατάλληλη συγκυρία για εσωτερίκευση και βελτίωση του ίδιου μας του εαυτού», είπε η Kiera σε συνέντευξη που μας παραχώρησε.

«Το βασικό μήνυμα της καμπάνιας είναι η αναγέννηση του ανθρώπου και μέσα από την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση νομίζω ότι μπορούμε να το επικοινωνήσουμε σε όλες τις γωνιές του πλανήτη. Όλοι μας θέλουμε να δείξουμε τον καλύτερό μας εαυτό και να παράλληλα να κάνουμε και το καλύτερο για τον πλανήτη μας. Πρέπει να συμμετέχουμε σε δράσεις και να ενημερωνόμαστε. Πρέπει να μάθουμε να είμαστε καλύτεροι από χθες. Δε σημαίνει ότι θα πρέπει να τα κάνουμε όλα σωστά, αλλά ακόμα και μία μικρή κίνηση σημαίνει πολλά», είπε σε ερώτηση για το πώς σκοπεύει να επικοινωνήσει το μήνυμα του Τhe New Humanity.

Στη συνέχεια μίλησε για τη δράση της ως Πρόεδρος του Οργανισμού Fleur du Désert ο οποίος ιδρύθηκε από την ακτιβίστρια, μοντέλο και συγγραφέα, Waris Dirie και επικεντρώνεται στον αγώνα κατά τον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων των γυναικών: «Είμαι πολύ περήφανη που είμαι μέρος του Οργανισμού αυτού αλλά και της δουλειάς που έχουμε κάνει μέχρι στιγμής. Ήμουν πάντα στο πλευρό των γυναικών και θεωρώ ότι ο ακρωτηριασμός γεννητικών οργάνων είναι ίσως η πιο απάνθρωπη τακτική απέναντι στη γυναίκα. Οπότε είμαι πολύ ευτυχισμένη που βοηθώ στην εξάλειψη αυτής της βαρβαρότητας».

Όσο για το αν έχει καταφέρει η γυναίκα να κερδίσει τη θέση που της αξίζει στην κοινωνία: «Δυστυχώς οι γυναίκες έχουν μείνει πίσω σε πολλούς τομείς και είναι κρίμα γιατί αποδεδειγμένα όπου έχουν πάρει πρωτοβουλίες, τα έχουν καταφέρει περίφημα. Ακόμα και στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν. Παρόλα αυτά είμαι πολύ αισιόδοξη για την αλλαγή που πρόκειται να έρθει. Αυτή τη στιγμή οι γυναίκες βγαίνουν μπροστά και υπερασπίζονται τους εαυτούς τους, περισσότερο από ποτέ και είναι υπέροχο. Αντιλαμβανόμαστε την αξία μας και αλλάζουμε τις παγκόσμιες ισορροπίες».

Κλείνοντας μας μίλησε για τις πηγές έμπνευσής της και για το αν θεωρεί ότι οι δύσκολες στιγμές που ζούμε, μπορούν να κάνουν έναν καλλιτέχνη ακόμα πιο δημιουργικό: «Οπωσδήποτε. Όταν ένας καλλιτέχνης απαλλάσσεται από απαγορεύσεις, έχει περισσότερη ενέργεια να δημιουργήσει. Επίσης ζούμε σε αβέβαιες εποχές που μπορούν να διεγείρουν ακόμα περισσότερο τη φαντασία του καλλιτέχνη. Προτεραιότητα είναι να παραμείνουμε θετικοί και να μην αφήσουμε την κατάσταση να μας λυγίσει. Η θετική ενέργεια είναι μεταδοτική οπότε ας κάνουμε μία προσπάθεια να την μοιράσουμε»!

Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τις πωλήσεις του ημερολογίου θα διατεθούν στον οργανισμό Save the Children. Παρακάτω, θα βρεις αναλυτικά τους καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν με τη Lavazza για το project αυτό.

Για το ημερολόγιο: David LaChapelle, Simone Bramante, Martin Schoeller, Ami Vitale, Christy Lee Rogers, Steve McCurry, Joey L., Carolyn Drake, Denis Rouvre, Eugenio Recuenco, Charlie Davoli, Martha Cooper και TOILETPAPER.

Οι 6 ambassadors Patti Smith, Kiera Chaplin, Alessandro Baricco, Francesca Lavazza, Michele Mariani, Stella Jean, Carlo Ratti, Inger Ashing από τον χώρο της υποκριτικής, της ποίησης και της διανόησης και έχουν αναλάβει μέσα από τις ομιλίες τους να μεταφέρουν το μήνυμα της αφύπνισης και της αναγέννησης. Δες τις σημειώσεις τους στην παρακάτω gallery.