Έφυγε από τη ζωή ο Ed Asner, ο άνθρωπος πίσω από τον Carl Fredricksen της ταινίας Up

Νατάσσα Σχοινά
Έφυγε από τη ζωή ο Ed Asner, ο άνθρωπος πίσω από τον Carl Fredricksen της ταινίας Up

«Ασχολήθηκα με την υποκριτική για ψυχοθεραπεία»

Ο Carl Fredricksen δεν ήταν και ο πιο εύκολος άνθρωπος του κόσμου. Περίεργος, ιδιόρρυθμος, με αποστροφή προς τους υπόλοιπους ανθρώπους. Μετά τον χαμό της αγαπημένης Ellie δεν ήθελε πολλά-πολλά. Ούτε από τους άλλους. Ούτε από τη ζωή.

Ο Ed Asner, ο άνθρωπος που χάρισε τη φωνή του στον πρωταγωνιστή του «Up», είχε τέσσερα παιδιά και δύο γάμους που έληξαν ο πρώτος το 1988 -με τη Nansy Sykes- και ο δεύτερος το 2015 -με τη Cindy Gilmore-.




Τα προσωπικά του, ωστόσο, δεν είναι ο λόγος που ο ηθοποιός έγινε γνωστός, αφού μέχρι τον θάνατό του στις 29 Αυγούστου 2021, κατάφερε να χτίσει ένα πλούσιο βιογραφικό.

Ο Ed Asner

Ο Asner γεννήθηκε στο Kansas City του Missuri από γονείς μετανάστες. Φοίτησε πρώτα στο Wyandotte High School και έπειτα στο πανεπιστήμιο του Chicago. Οι αρχικές τους σπουδές έγιναν στον τομέα της Δημοσιογραφίας, όμως, γρήγορα κατάλαβε πως η δραματική ήταν αυτή που ανταποκρινόταν περισσότερο στην προσωπικότητα και στα γούστα του.

Αφότου τελείωσε τη στρατιωτική του θητεία στο U.S. Army Signal Corps (1951-1953), αναμείχθηκε με θεατρικές παραστάσεις, ενώ το 1960 ανέλαβε τον πρώτο του ρόλο στο Broadway στο «Face of a Hero» στο πλευρό του θρυλικού Jack Lemmon. Στη συνέχεια, ήρθαν πολλές παραγωγές, όπως «The Outer Limits» (1963) και «Voyage to the Bottom of the Sea» (1965), όμως η μεγάλη του αναγνώρισε ήρθε με έναν άλλον ρόλο.



Lou Grant

Ο Lou Grant ήταν ο χαρακτήρας που ανέλαβε ο Asner στο «The Mary Tyler Moore Show» (1970). Ήταν τόσο επιτυχημένος που έφτασε να αποκτήσει δικό του σόου, το οποίο διήρκησε από το 1977 μέχρι το 1982. Με τη βοήθεια αυτού, ο Asner έγινε ένας από τους δύο ηθοποιούς που κέρδισαν βραβείο Emmy στην κατηγορία sitcom και drama για τον ίδιο ρόλο.

ed asner

Voice acting

Ο ηθοποιός ασχολήθηκε ενεργά και με τη μεταγλώττιση. Χάρισε τη φωνή του στον Joshua από το «Joshua and the Battle of Jericho» (1986), στον Jabba the Hutt στη ραδιοφωνική εκδοχή των Star Wars, στον Roland Dagget από το «Batman: The Animated Series» (1992-1994) και, τελικά, στον Carl Fredricksen της βραβευμένης με Όσκαρ ταινίας κινουμένων σχεδίων της Pixar, «Up» (2009).

I Swear Promise GIF

Έχοντας κερδίσει και τον τίτλο του προέδρου των Screen Actors Guild, στο προσεχές πρόγραμμά του είχε πολλούς τίτλους παραγωγών, κάποιους από τους οποίους κατάφερε να ολοκληρώσει και άλλους αφήνοντάς τους στα σκαριά, λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή στα 91 του χρόνια.

«Ασχολήθηκα με την υποκριτική για ψυχοθεραπεία» - Ed Asner