Οι Μη Χαμένες Πατρίδες: Είδαμε το ντοκιμαντέρ για τους Έλληνες της Πόλης και τα Σεπτεμβριανά

Πατούλια Κατερίνα
Οι Μη Χαμένες Πατρίδες: Είδαμε το ντοκιμαντέρ για τους Έλληνες της Πόλης και τα Σεπτεμβριανά

Το ντοκιμαντέρ που συνεχίζει να κερδίζει βραβεία στα φεστιβάλ κινηματογράφου σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Ποιο ντοκιμαντέρ μπορεί να σε στείλει στο σινεμά για να το παρακολουθήσεις χωρίς να χάσεις τελεία και συλλαβή, βουρκωμένη σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της προβολής του; Οι Μη Χαμένες Πατρίδες, το ντοκιμαντέρ για τα Σεπτεμβριανά και τους Έλληνες της Πόλης.

Την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021, 66 χρόνια μετά τα Σεπτεμβριανά (6-7 Σεπτεμβρίου 1955), το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Οι Μη Χαμένες Πατρίδες» της Ευτυχίας Φράγκου, σε μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, υπό την αιγίδα της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών έκανε πρεμιέρα στο Σινέ Τριανόν.

The Unlost Homeland:

mi xamenes patride 1

Το παρόν στην πρεμιέρα έδωσαν ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και η σύζυγός του Άρτεμις Πάνου, ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, η υφυπουργός Μετανάστευσης και ασύλου Σοφία Βούλτεψη, η σύζυγος του πρώην πρόεδρου της Δημοκρατίας Σίσσυ Παυλοπούλου, o Πρίγκηπας Νικόλαος, ο πρόεδρος της Αθηναϊκής Λέσχης Κυριάκος Κουκουλομάτης, ο εκδότης Η. Λιβάνης, ο βυζαντινολόγος Κώστας Σταματόπουλος, αλλά και o πρόεδρος της SWS Παναγιώτης Πασχαλάκης

Οι Μη Χαμένες Πατρίδες: Το ντοκιμαντέρ για τους Έλληνες της Πόλης



«Οι Μη Χαμένες Πατρίδες» ακολουθούν την ιστορία 12 Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης που έζησαν τα Σεπτεμβριανά του 1955 αλλά και ενός Τούρκου ακαδημαϊκού του Τσενγκίζ Ακτάρ που ζει αυτοεξόριστος στην Ελλάδα. Παρακαλουθούμε μέσα από τις αφηγήσεις τους το πώς σχεδιάστηκε και οργανώθηκε το πογκρόμ κατά των Ελλήνων της Πόλης και των υπόλοιπων μειονοτήτων. Ενός πογκρόμ που πραγματοποιήθηκε όχι εν καιρώ πολέμου αλλά εν καιρώ ειρήνης.

Πώς κατάφερε η Τουρκία να εκδιώξει όλες τις μειονότητες; Τι περιελάμβανε το σχέδιο της εθνοκάθαρσης; Ποιοι ήταν στα αλήθεια οι Έλληνες της Πόλης; Πώς κατόρθωσαν να συνεχίσουν την Βυζαντινή κληρονομιά; Πώς διατήρησαν γλώσσα, θρησκεία, ταυτότητα, ήθη και έθιμα για 500 και πλέον χρόνια μετά την Άλωση της Πόλης; Ποια η σχέση τους με τις άλλες μειονότητες; Ποια ήταν τα Μεγάλα Σχολεία της Πόλης, (Μεγάλη του Γένους Σχολή, Ζωγράφειο Λύκειο, Ζάππειο Παρθεναγωγείο, Κεντρικό;)

Τι περιελάμβανε η κοινωνική ζωή αυτής της ελίτ κοινωνίας; Και ποια η σχέση τους με το Οικουμενικό Πατριαρχείο; Με μοντάζ γρήγορου ρυθμού και κειμένων επί της οθόνης, ο θεατής μεταφέρεται σε ένα νοητό τραπέζι, όπου όλοι μαζί χωρίς να γνωρίζονται συνομιλούν απαντώντας και συμπληρώνοντας ο ένας τον άλλο.


https://www.instagram.com/tv/CTfVrnlA71W/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Ένας εξ αυτών επιστρέφει στο σπίτι του μετά από 46 χρόνια συντροφιά με τον εγγονό του. Γιατί τέλος δεν υπάρχει. Γιατί τελικά η ιστορία δεν είναι μόνο τα γεγονότα. Αλλά οι ιστορίες των ανθρώπων που έγραψαν ιστορία.

Πώς παίρνει μια γυναίκα σκηνοθέτης την απόφαση να δημιουργήσει ένα ντοκιμαντέρ και μάλιστα ένα ντοκιμαντέρ με τέτοιο θέμα;

Η ίδια η δημιουργός, Ευτυχία Φράγκου, έδωσε την απάντηση στην πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ.

mi xamenes patride 2

Όπως εξήγησε και η ίδια, μαζί με την Χριστίνα Βαμβακά η οποία είχε την επιμέλεια του μοντάζ, απορούσαν γιατί ο κόσμος δεν βλέπει πια ντοκιμαντέρ και ήθελαν να δημιουργήσουν ένα ντοκιμαντέρ που θα σε κάνει θέλεις να το δεις. Αυτό είναι οι Μη Χαμένες Πατρίδες. Ένα ντοκιμαντέρ με γρήγορο ρυθμό, με εικόνες που σε ταξιδεύουν στην Πόλη, με την αφήγηση των ανθρώπων να είναι τέτοια που βουρκώνεις μαζί τους και νιώθεις την ίδια συναισθηματική φόρτιση με εκείνους, με όσα βίωσαν, με όσα θέλουν να μάθει όλος ο κόσμος. Η μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα ντύνει σαν απαλό μετάξι το ντοκιμαντέρ, το οποίο έχει κερδίσει ήδη την καρδιά των ανθρώπων που ακολουθούν τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης.



Η δημιουργός εξήγησε πως το θέμα αυτό του ντοκιμαντέρ, το χρωστούσε και το χρωστάμε ως γενιά σε όλους τους Έλληνες της Πόλης, είναι ένα χρέος που η ίδια ήθελε να ξεπληρώσει, να μάθει όλος ο κόσμος πόσα υπέφεραν οι Έλληνες της Πόλης και όσα συνεχίζουν να βιώνουν όσοι μένουν ακόμα στην Κωνσταντινούπολη.

Ξεχωριστή ήταν και η παρουσία του Τούρκου αναλυτή Τσενγκίζ Ακτάρ, ο οποίος εντυπωσίασε με τα θερμά του λόγια για την Ελλάδα και για το ντοκιμαντέρ για τους Έλληνες της Πόλης.