Fantastic Fungi: Το ντοκιμαντέρ που διήρκησε 15 χρόνια - Ο λόγος πραγματικά μας αφήνει άφωνους

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Fantastic Fungi: Το ντοκιμαντέρ που διήρκησε 15 χρόνια - Ο λόγος πραγματικά μας αφήνει άφωνους

Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. Το εκπληκτικό γύρισμα με τα time lapse που δείχνουν τον κόσμο κάτω από ένα άλλο πρίσμα. 

Σε μια νέα ταινία μικρού μήκους της Wired, ο σκηνοθέτης Louie Schwartzberg δίνει μια παρασκηνιακή ματιά στην επίπονη 15χρονη διαδικασία γυρισμάτων του ντοκιμαντέρ του, Fantastic Fungi. Η ταινία αποκαλύπτει τον εξαιρετικό κρυμμένο κόσμο των μανιταριών, τόσο στην επιφάνεια της Γης όσο και κάτω από αυτήν.

Γυρισμένο στο σπίτι του στούντιο του Schwartzberg, τα μαγευτικά time-lapse video που παρουσιάζονται στο ντοκιμαντέρ δίνουν μια κοντινή προοπτική αυτών των συναρπαστικών οργανισμών καθώς ανθίζουν και αναπτύσσονται μέσα σε ένα διασυνδεδεμένο δίκτυο φυτών και άγριας ζωής.


https://www.instagram.com/p/CUENV84jPTD

Γιατί όμως ο σκηνοθέτης αποφάσισε να γυρίσει το ντοκιμαντέρ μέσα στο γκαράζ του σπιτιού του και όχι έξω στη φύση;

Ο σκηνοθέτης ξεκαθαρίζει τον λόγο. Εξαιτίας των διακυμάνσεων του φωτός και των καιρικών συνθηκών (καθώς και των διαφόρων παρασίτων που μπορεί να πλησιάσουν τα μανιτάρια), ήταν αδύνατο να γυριστούν αυτές οι μαγευτικές λήψεις στο φυσικό περιβάλλον.

Το «Squid Game» No1 σε πάνω από 90 χώρες! Η γκάφα που αναγκάζεται να διορθώσει

Στο στούντιό του, ο Schwartzberg μπόρεσε να διατηρήσει ελεγχόμενες συνθήκες φωτισμού και χρησιμοποίησε ένα προσαρμοσμένο φακό για να καταγράψει κάθε καρέ. Γυρίζοντας ένα καρέ κάθε 15 λεπτά, ήταν σε θέση να βγάζει συνολικά 96 καρέ κάθε 24 ώρες, που ισούται με μόλις 4 δευτερόλεπτα ταινίας.



Δεν είναι λοιπόν καθόλου περίεργο που χρειάστηκαν περίπου 15 χρόνια για να ολοκληρωθεί.



«Γυρίζω τα πλάνα το πρωί. Τα ελέγχω τη νύχτα», αποκαλύπτει ο Schwartzberg στο βίντεο. «Συνειδητοποίησα ότι το μετέτρεψα σε πνευματική πρακτική. Στην πραγματικότητα, κυριολεκτικά, μου φτιάχνει τη διάθεση από το πρωί. Πρέπει να φανταστώ πώς θα είναι η διαμόρφωση και η σύνθεση αύριο, ή σε δύο ημέρες από τώρα, ή σε μια εβδομάδα από τώρα. Και αυτό είναι μια απίστευτη εμπειρία γιατί πρέπει να βάλεις το μυαλό σου στη νοοτροπία και την πρόθεση του λουλουδιού ή των μυκήτων, σκεπτόμενοι πού θα αναπτυχθεί, πόσο μεγάλο θα γίνει».

Μπορείς να δεις αυτό το μαγευτικό ντοκιμαντέρ στο Netflix.