«Πώς γίνεται να μην την έχεις δει;» - 10 ταινίες που πρέπει να βάλεις επιτέλους στο πρόγραμμα

Νατάσσα Σχοινά
«Πώς γίνεται να μην την έχεις δει;» - 10 ταινίες που πρέπει να βάλεις επιτέλους στο πρόγραμμα

Για εσένα που βαρέθηκες να ακούς πια αυτήν την ατάκα. 

Ας πάρουμε ένα σενάριο. Έχεις βγει έξω με την παρέα. Η βραδιά κυλάει πολύ ωραία. Πίνετε, τρώτε, λέτε τα αστεία σας, συζητάτε. Ξαφνικά, το θέμα πηγαίνει στα κινηματογραφικά και διάφοροι τίτλοι αρχίζουν να πέφτουν στο τραπέζι. Κάποιους τους γνωρίζεις και μπορείς να κάνεις ένα σχόλιο, όμως, φτάνει εκείνη η ώρα που αναφέρεται η επίμαχη ταινία, η ταινία – κόλαφος, εκείνη που όλο το τραπέζι έχει δει, αλλά εσύ κοιτάς αριστερά και δεξιά μη γνωρίζοντας ούτε ποιος ηθοποιός παίζει. Και τότε, έρχεται η γνωστή ερώτηση…

«Πώς γίνεται να μην έχεις δει αυτήν την ταινία;». Γίνεται, βρε παιδιά, τι να κάνουμε. Θες το βεβαρημένο πρόγραμμα, θες άλλες παραγωγές που μου τράβηξαν περισσότερο την προσοχή; Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο άσχετα με τον λόγο: Δεν την έχω δει. Μην πάθετε τίποτα.

calm down al pacino GIF

Κάπως έτσι, λοιπόν, συγκεντρώσαμε 10 «πώς γίνεται να μην την έχεις δει;» ταινίες για να βάλεις επιτέλους στο πρόγραμμα. Υ.Γ. Έχουν δίκιο ότι πρέπει να τις δεις γιατί είναι καλές ταινίες, απλώς, υπάρχει μία δόση υπερβολής στην αντίδραση.

Shawshank Redemption / Η Τελευταία Έξοδος: Ρίτα Χέιγουρθ (1994)

Νο1 στη λίστα αυτής της κατηγορίας, το «Shawshank Redemption» είναι η απόλυτη ταινία που για κάποιον λόγο όλοι έχουν δει εκτός από εσένα. Αν κάνεις, δε, το λάθος και το αποκαλύψεις, κατά πάσα πιθανότητα θα ακολουθήσει ένας 10λεπτος εξάψαλμος που απαριθμεί γιατί πρέπει να τη δεις και που απορεί ξανά και ξανά που δεν την έχεις δει. Κούραση. Οπότε, δες τη να πάει στο καλό.




The Godfather / Ο Νονός (1972)

Όλες οι ταινίες του Νονού ανήκουν πια classics, γι’ αυτό θεωρείται αυτονόητο πως τις έχεις δει (σ.σ. καλό είναι να τις δεις, βέβαια, γιατί είναι πραγματικά αριστουργήματα του κινηματογράφου). Αν σκέφτεσαι να κάνεις debate με κάποιον φαν του franchise, βγάλε το από το μυαλό σου. Η κατάληξη δε θα είναι καλή.




Pulp Fiction (1994)

John Travolta, Uma Thurman, Samuel L. Jackson υπό τη σκηνοθεσία του Quentin Tarantino και μία ιστορία που χαρακτηρίζεται από το έντονο στυλ της στην παρουσίαση και την πλοκή με συμμορίτες και ανθρώπους του υποκόσμου. Χρειάζεσαι κάτι άλλο για να πειστείς;




Schindler’s List / Η λίστα του Σίντλερ (1993)

Καταπληκτική ταινία για την υπό γερμανική κατοχή Πολωνία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Oskar Schindler που αρχίζει να νοιάζεται για τους σκληρά διωκόμενους Εβραίους και αποφασίζει να κάνει κάτι για αυτό. Από τις πιο στοιχειωτικές επιλογές της λίστας.




The Terminator / Ο Εξολοθρευτής (1984)

Εντάξει, ο Arnold Swarzenegger στον Εξολοθρευτή είναι μία ταινία που πρέπει να δεις. Όχι γιατί είναι blockbuster, αλλά γιατί άνοιξε νέο δρόμο στο είδος της επιστημονικής φαντασίας και έφερε το πολυσυζητημένο «I’ll be back» στις ζωές μας.




Jaws / Τα Σαγόνια του Καρχαρία (1975)

Μόλις τα Σαγόνια του Καρχαρία κυκλοφόρησαν στη μεγάλη οθόνη, πολλοί θεατές έκαναν πολύ καιρό για να ξαναμπούν στη θάλασσα. Δεν είχαν συνηθίσει να τους φέρνουν τον φόβο του τι μπορεί να κρύβει το νερό καθώς απολαμβάνουν το μπάνιο τους και χρειάστηκαν λίγο χρόνο να ξεπεράσουν το σοκ.




Blade Runner (1982)

Αρκετά χρόνια πριν ο Ridley Scott φέρει το «House Gucci» στους κινηματογράφους, καταπιάστηκε με ένα πρότζεκτ που αποτελεί πρότυπο για πολλούς σκηνοθέτες του σύγχρονου κινηματογράφου, ανάμεσά τους και ο Christopher Nolan. Must-watch, χωρίς σκέψη.



Lawrence of Arabia / Ο Λόρενς της Αραβίας (1962)

Ψηλά στη λίστα των all-time-classics, ο Λόρενς της Αραβίας είναι σαφώς μία από τις ταινίες που δύσκολα πιστεύει κάποιος ότι δεν έχεις δει -τουλάχιστον σύμφωνα με τα λεγόμενά του-. Βέβαια, να πούμε ότι ο Peter O’Toole θα σε κάνει να του υποκλιθείς στον ρόλο του T.E. Lawrence που ηγήθηκε των Αραβικών φυλών κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.




E.T. the Extra-Terrestrial / Ε.Τ. Ο Εξωγήινος (1982)

Ετοιμάσου για πολλή συγκίνηση όταν βάλεις να δεις τον Ε.Τ. Σίγουρα ξέρεις μέχρι σήμερα πως υπάρχει μία ιδιαίτερα συγκινητική σκηνή που έχει κάνει πολλούς να βάλουν τα κλάματα. Που υπάρχει για κάποιον λόγο, αλλά, ναι.




Forrest Gump (1994)

«Run Forrest, Run». Η πιο διάσημη ατάκα της ταινίας που πλέον την έχουμε ενσωματώσει ακόμα και σε καθημερινές μας συζητήσεις. Ο Tom Hanks έδωσε εδώ μία από τις καλύτερες ερμηνείες του στον κινηματογράφο.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το Maid του Netflix σε κάνει να εκτιμάς την αξία μίας «ζεστής» αγκαλιάς

Το Bruised του Netflix δείχνει ωμά τα σκαμπανεβάσματα της ζωής

Jeremy Renner - Hawkeye: Το πρόβλημα υγείας που ενώνει τον ηθοποιό με τον ήρωα της Marvel