Oscars 2022: Η Χριστίνα Μπίθα αναπολεί το Los Angeles και προβλέπει τους φετινούς νικητές

Νατάσσα Σχοινά
Oscars 2022: Η Χριστίνα Μπίθα αναπολεί το Los Angeles και προβλέπει τους φετινούς νικητές

Η δημοσιογράφος μοιράζεται μαζί μας ιστορίες πίσω από τις κάμερες.

Λίγες μέρες έχουν μείνει πια μέχρι την απονομή των βραβείων Όσκαρ. Η μεγάλη γιορτή του παγκόσμιου κινηματογράφου που κατά κανόνα συνοδευόταν από τη λάμψη των αστεριών και της γενικότερης διοργάνωσης, μπορεί να είχε αφήσει για λίγο στην άκρη την παράδοσή της και το Dolby Theatre λόγω των επιταγών της πανδημίας, όμως, φέτος επιστρέφει στη βάση της.

Οι προετοιμασίες, ως είθισται, είναι πυρετώδεις. Σε κάθε τομέα. Μπροστά και πίσω από την κάμερα. Η, δε, κάλυψη και μετάδοση της τελετής πρόκειται να συντονίσει πλήθος κόσμου στις οθόνες του. Αυτό είναι κάτι που γνωρίζει πολύ καλά η Χριστίνα Μπίθα, η δημοσιογράφος που χρόνια τώρα καλύπτει τη μεγάλη βραδιά για το Cosmote TV και, μάλιστα, από κοντά, στο «άντρο των αστεριών» στο Los Angeles.

Η Χριστίνα Μπίθα από μικρή αγαπούσε τον κινηματογράφο, όμως, πριν καταλήξει να αφιερωθεί σε αυτόν, γέμισε το βιογραφικό της με σπουδές στη Νομική Αθηνών και την ενασχόλησή της στον τομέα των Media. Το Master στο Ευρωπαϊκό Σινεμά στο University of the West of England στο Bristol, ωστόσο, θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν «γραφτό» να συμβεί, ώστε να της ανοίξει και επίσημα τον δρόμο για αυτό που κατείχε ξεχωριστή θέση στην καρδιά της.

https://www.instagram.com/p/CN64_PaJdmi

Εν όψει, λοιπόν, των φετινών βραβείων Όσκαρ, μιλήσαμε με τη Χριστίνα Μπίθα, η οποία μοιράστηκε μαζί μας ευτράπελα από το παρασκήνιο που δε γνωρίζαμε -αλλά θα θέλαμε!- ενώ αποκάλυψε και τις προβλέψεις της για τους φετινούς νικητές.

Πώς νιώθετε που, μετά από δύο χρόνια πανδημίας, λίγη από την παλιά λάμψη της τελετής των βραβείων Όσκαρ επιστρέφει;

Χαίρομαι ιδιαίτερα που τα βραβεία επιστρέφουν στο «σπίτι» τους, το Dolby Theatre. Πέρυσι, για λόγους ασφαλείας, έλαβαν χώρα στον - υπέροχο, κατά τ' άλλα – σιδηροδρομικό σταθμό του Λος Άντζελες, αλλά αυτό δεν ήταν τελετή Όσκαρ, ήταν πρόσκληση για τσάι.

Τι είναι αυτό που σας έλειψε περισσότερο αυτό το διάστημα;

Το να βρίσκομαι εκεί, εκείνες τις μέρες και να ζω όλον αυτόν τον πυρετό της προετοιμασίας από κοντά. Και φέτος θα μου λείψει, γιατί η εκφώνηση θα γίνει πάλι από την Αθήνα.

Είστε χρόνια στην παρουσίαση της τελετής. Έχετε να μοιραστείτε κάποια αστεία ιστορία από το παρασκήνιο; Ή κάποια που να διηγείστε μέχρι σήμερα;

Ήταν η πρώτη φορά που κάλυπτα τα βραβεία από το Λος Άντζελες - και η πρώτη φορά ever που η Ελλάδα βρισκόταν εκεί! Μετά την τελετή απονομής είχα προσκληθεί στο Governor's Ball, το επίσημο after-party της Ακαδημίας. Με το που μπαίνω, πέφτω πάνω σε διάφορους ανθρώπους (παραγωγούς, ηθοποιούς κλπ) που κρατάνε στα χέρια τους αγαλματάκια Όσκαρ, αληθινά αγαλματάκια Όσκαρ. Δεν ήξερα αν έπρεπε να κλάψω - ή να κλέψω ένα. (Έκανα το πρώτο).

https://www.instagram.com/p/B8TAyFhAcAp

Έχετε κάνει πολλές ανταποκρίσεις και συνεντεύξεις. Ποια είναι αυτή που σας έχει μείνει;

Εκείνη με τον Μπονγκ Τζουν-Χο για τα «Παράσιτα» στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Καννών το 2019. Καταπληκτικός τύπος. Πολύ ευγενικός. Δεν μιλούσε γρυ αγγλικά και του τα μετέφραζε όλα η αχώριστη μεταφράστριά του, που έγινε πασίγνωστη στη συνέχεια. Τον ρώτησα για τη βίλα της ταινίας (το σπίτι των ονείρων μου, απλά) και μου είπε πως τη δημιούργησε έχοντας στον νου του έναν συγκεκριμένο αρχιτέκτονα της Νότιας Κορέας που όλο κάτι τέτοια σπίτια φτιάχνει. Εκείνη η συνέντευξη ήταν γραπτή. Είχα τη δυνατότητα να του πάρω και τηλεοπτική, μου είπαν, αλλά κάμερα διαθέσιμη δυστυχώς υπήρχε μόνο την επόμενη μέρα (που έπρεπε να φύγω). Κι έτσι, έχασα την ευκαιρία να έχω τον Μπονγκ Τζουν-Χο on camera. Από τότε, πρώτη πάω στις Κάννες και τελευταία φεύγω.

Μπορούσατε να φανταστείτε ότι θα μετατρέπατε το αγαπημένο σας χόμπι σε επάγγελμα;

Ξεκίνησα να εργάζομαι στον χώρο των Media από τα δεκαεννιά μου. Η ειδίκευση στο σινεμά ήρθε μετά από ένα μάστερ που έκανα στον Ευρωπαϊκό Κινηματογράφο. Μπορούσα να το φανταστώ, γιατί αυτό ήθελα να κάνω. Και όταν θέλω κάτι, δουλεύω πάρα πολύ, με επιμονή και υπομονή, μέχρι να το καταφέρω.

https://www.instagram.com/p/B8NuBzIANGB

Τι προβλέπετε για φέτος; Ποιοι πιστεύετε ότι θα είναι οι νικητές των «μεγάλων» κατηγοριών;

Η Τζέιν Κάμπιον στη σκηνοθεσία, ο Γουίλ Σμιθ στον Α' Ανδρικό, η Τζέσικα Τσάστεϊν στον Α' Γυναικείο, οι Τρόι Κάτσουρ και Αριάνα ΝτεΜπόουζ στο Β' Ανδρικό και Γυναικείο αντίστοιχα, ενώ η μάχη για την Καλύτερη Ταινία θα κριθεί ανάμεσα στο CODA και στη Δύναμη του Σκύλου (μάλλον το δεύτερο).