H κεραμική είναι η νέα yoga και εμείς βρήκαμε 5 μέρη όπου μπορείς να τη μάθεις στην Αθήνα

Sabine Camhi
H κεραμική είναι η νέα yoga και εμείς βρήκαμε 5 μέρη όπου μπορείς να τη μάθεις στην Αθήνα

Ήρθε η ώρα να λερώσεις τα χέρια σου και να απελευθερωθείς από σκέψεις, άγχη και deadlines.

«Η κεραμική είναι για την Gen X ότι ήταν η yoga για τους Millennials», αυτό τουλάχιστον υποστήριζε ένα άρθρο του περιοδικού New Yorker προσπαθώντας να εξηγήσει γιατί όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι αφήνουν τα στρωματάκια του pilates και πιάνουν τις ράσπες ξύλου όταν θέλουν να αποσυμφορηθούν μετά από μία «κακή μέρα». Το Ιnstagram έχει παίξει και αυτό τον ρόλο του στην άνοδο αυτής της παγκόσμιας mindfull τάσης. Όλο και περισσότεροι ανακαλύπτουν την ωραία και χαλαρωτική αίσθηση που δημιουργεί η επαφή με τον πηλό, και την ευεξία που αυτή σου προσφέρει χωρίς να χρειαστεί να ιδρώσεις και να κουραστείς. Είναι τόσο υπέροχα πρωτόγνωρο να πιάνεις με τα χέρια σου λάσπη, να την πλάθεις και να δημιουργήσεις αντικείμενα τα οποία θα μπορέσεις στο τέλος να πάρεις σπίτι σου, που αν δοκιμάσεις να το κάνεις έστω και λίγες φορές, καταλήγει να γίνει εθιστικό και να ψάχνεις ολοκληρωμένα μαθήματα κεραμικής για να γραφτείς.

Η διαδικασία

Αρχικά, θα πρέπει να σκεφτείς και να σχεδιάσεις το αντικείμενο που θέλεις να φτιάξεις. Στην συνέχεια θα πρέπει να δουλέψεις τον πηλό βουτώντας τα δάχτυλα στο νερό και έπειτα να τον μαλακώσεις σιγά-σιγά. Κατόπιν θα τοποθετήσεις το αντικείμενο που έφτιαξες για ψήσιμο στο καμίνι. Γύρω σου θα βρεις, μεταξύ άλλων, ξύλινες γλυφίδες για να σχηματίσεις μοτίβα πάνω στον πηλό, πινέλα, τροχό και χρώματα.

Η κεραμική είναι το τέλειο αντίδοτο στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητάς σου και θα σε επανασυνδέσει με το χώμα, τη φύση και τον εαυτό σου. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως η κεραμική είναι η νέα yoga. Γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο πως έχουν ανοίξει αρκετά εργαστήρια κεραμικής στις γειτονιές της Αθήνας.

Αφιέρωσε και εσύ λίγες ώρες μέσα στην εβδομάδα για να πας σε κάποιο στούντιο κεραμικής στην Αθήνα. Συνέχισε παρακάτω για να βρεις 5 από τα μέρη που μπορείς να επισκεφθείς.

1. Οpen studio Athens

Μαθήματα κεραμικής από τον Χάρη Πανασόπουλο για αρχάριους, προχωρημένους, παιδιά και ενήλικες που αποσκοπούν στην εκμάθηση των βασικών στοιχείων της κεραμικής, την κατασκευή με χειροποίητες τεχνικές, την γλυπτική και τον ηλεκτρικό τροχό, τη διακόσμηση, την εφυάλωση και το ψήσιμο των κεραμικών.

Οι τεχνικές που διδάσκονται ανάλογα την πρόοδο είναι οι εξής:

Mακαρόνι: Kατασκευή δοχείων, χρηστικών αντικειμένων και βάζων
Τσιμπητό: Κατασκευή σφαίρας, δοχείων, χρηστικών αντικειμένων
Kurinuki: Ιαπωνική τεχνική κατασκευής
Φύλλο: Κατασκευή κουτιού και άλλων αντικειμένων

2. Threesome Ceramics

Το πάθος για τη δημιουργία και την κεραμική ώθησε τη Βίκυ Τοπαλίδου και τη Χριστίνα Παπαδοπούλου να δημιουργήσουν το δημοφιλές πλέον 3some Ceramics στην πλατεία Προσκόπων στο Παγκράτι. Το εργαστήριο αποτελείται από δύο χώρους: Το εκθετήριο - πωλητήριο και το studio - εργαστήριο, το οποίο λειτουργεί περισσότερο σαν open studio. Όλοι είναι καλοδεχούμενοι ανεξαρτήτως επιπέδου (αρχάριος ή προχωρημένος) – υπάρχει πάντα κάποιος να σε βοηθήσει να φτιάξεις αυτό που θες.

https://www.instagram.com/p/CbHvCgTgxeh

3. Elektra Ceramics

Στο εργαστήριο, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Ελληνορώσων (οδός Μαρτελάου), πραγματοποιούνται μαθήματα σε σταθερά group. Είναι ολιγομελή (έως 5 άτομα) και θα έχουν διάρκεια 3 ώρες. Το studio είναι διαθέσιμο μερικές ώρες την εβδομάδα και για όσους θέλουν να το χρησιμοποιούν μόνοι τους, πέρα από τα ομαδικά μαθήματα.

https://www.instagram.com/p/CP5BDcMliVg

4. Korkodilos

Ο Αλέξανδρος Ντούρας ξεκίνησε το εργαστήριό κεραμικής στον Κεραμεικό τον Σεπτέμβρη του 2020. Το όνομα προέρχεται από το γνωστό ερπετό και ειδικά από την συνήθεια του να λιάζεται για να στεγνώσει, όπως ακριβώς κάνουν και τα πήλινα αντικείμενα.

Κάποιος που έρχεται πρώτη φορά στο εργαστήριο Korkodilos ξεκινάει με τέσσερα τρίωρα μαθήματα. Ένα κάθε βδομάδα και για ένα μήνα. Θα μάθει πως να δουλέψει τον πηλό πάνω σε ξύλινες επιφάνειες με τεχνικές hand building και καλουπιού.

https://www.instagram.com/p/CVm_buVoh7w

«Η εκμάθηση βασίζεται στην έννοια του παιχνιδιού με σκοπό την ενθάρρυνση του αυθορμητισμού και της ανεμελιάς, της παιδικότητας αλλά και την εξοικείωση του μαθητή με την αποτυχία – ναι η αποτυχία είναι μέρος της διαδικασίας. Η επαφή του μαθητή με το υλικό και η χειρωνακτική εργασία εντείνουν την παρατηρητικότητα και τη φαντασία. Ο Korkodilos είναι ένα ομαδικό project από μικρότερα, αυτόνομα έργα» διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του εργαστηρίου.

5. Μουσείο Νεώτερης Κεραμεικής

Το Κέντρο Μελέτης Νεότερης Κεραμικής πραγματοποιεί ετήσια μαθήματα κεραμικής αλλά και εξειδικευμένα σεμινάρια για ενήλικες. Αρκετοί ασχολούνται με τις καλές και τις εφαρμοσμένες τέχνες (ζωγράφοι, γραφίστες κ.ο.κ.) υπάρχουν όμως και πολλοί που αναζητούν ένα χόμπι.

Τα μαθήματα πλαισιώνονται επίσης από παράλληλες εκδηλώσεις όπως κυριακάτικες επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, εργαστήρια κεραμικής, εκδηλώσεις στην αυλή του μουσείου και θεματικές εκδρομές.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Unsplash