Impact traveling: Το trend που θα αλλάξει την οπτική σου για τα ταξίδια

Μαρία Ροδίτη
Impact traveling: Το trend που θα αλλάξει την οπτική σου για τα ταξίδια

Impact travel

@exoticnplaces

Το impact traveling είναι μια νέα τάση στα ταξίδια και υπόσχεται μοναδικές κι ανεπανάληπτες εμπειρίες.

Δεν είναι μυστικό ότι η ταξιδιωτική βιομηχανία αρχίζει επιτέλους και παίρνει μια ανάσα. Μετά από δυο δύσκολα χρόνια λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, κατά την οποία τα ταξίδια είχαν «παγώσει», ήρθε η στιγμή ο κόσμος να ταξιδέψει και πάλι σε κοντινούς ή πιο μακρινούς προορισμούς. Να γνωρίσει νέους τόπους, νέα ήθη κι έθιμα, νέους πολιτισμούς.

Μέσα σε όλο αυτό το πήγαινε-έλα, λοιπόν, προκύπτουν και τάσεις στα ταξίδια με μία από τις μεγαλύτερες και πιο εναλλακτικές να είναι το impact traveling, δηλαδή το ταξίδι με... αντίκτυπο και σκοπό.

5 προορισμοί στην Ευρώπη για ανοιξιάτικα weekends

Τι είναι το impact traveling

Το impact traveling (aka ταξίδι με αντίκτυπο) έχει να κάνει με τον σκοπό. Ταξιδεύεις, δηλαδή, έχοντας έναν σκοπό κι όχι απλά για να ταξιδέψεις. Εκτός, λοιπόν, από το να επιλέξει ένα ξενοδοχείο, να συμμετάσχει σε δραστηριότητες που μια φορά στη ζωή γίνονται και να δοκιμάσει γεύσεις, ο ταξιδιώτης προσπαθεί να διασφαλίσει ότι το ταξίδι του θα του κάνει καλό. Ότι θα διευρύνει τις γνώσεις του, θα γνωρίσει σε βάθος νέες κουλτούρες και πολιτισμούς και θα επιστρέψει στη βάση του πιο εξελιγμένος συναισθηματικά, ψυχικά και σε γνώσεις.

https://www.instagram.com/p/CcQAIP0u6Wq

Γι’ αυτό, άλλωστε, βασική «προϋπόθεση» στο impact traveling είναι ο ταξιδιώτης να γνωρίζει τον εκάστοτε τόπο όχι απευθυνόμενος σε κάποιον επαγγελματία ξεναγό ή ταξιδιωτικό γραφείο, αλλά να αφήνει την περιήγησή του στα χέρια των ντόπιων.

Πώς θα κάνεις πράξη το impact traveling

Κάνε κράτηση σε ένα ξενοδοχείο με κοινωνικό αντίκτυπο

Θα μου πεις… Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι καλό είναι να αναζητήσεις ένα ξενοδοχείο που παροτρύνει τους επισκέπτες του με τρόπο που είναι πιο φιλανθρωπικός, βιώσιμος και τελικά δημιουργεί μια θετική αλλαγή στην κοινότητα.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι αυτά τα ξενοδοχεία φιλοξενούν φιλανθρωπικές εκδηλώσεις με τα έσοδα να πηγαίνουν σε τοπικές ΜΚΟ ή ξεκινούν περιβαλλοντικά έργα, όπως καθαρισμοί παραλιών, κομποστοποίηση και αποφυγή πλαστικών μιας χρήσης, μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών.

Υποστήριξε τοπικές επιχειρήσεις

Αντί να γεμίζεις τη μέρα σου με δραστηριότητες που έχει επιμεληθεί κάποιο μεγάλο ταξιδιωτικό γραφείο, αναζήτησε ένα τοπικό, αξιόπιστο πρακτορείο. Ψώνισε στις τοπικές αγορές και ρίξε μια ματιά σε μια εναλλακτική εβδομαδιαία ή κοινοτική εφημερίδα για εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα ενώ βρίσκεσαι εκεί. Με αυτόν τον τρόπο, ξέρεις σίγουρα ότι τα χρήματά σου πηγαίνουν απευθείας στην κοινότητα (και γνωρίζεις πολύ καλύτερα τον τόπο χάρη στους ιθαγενείς).

Λάβε συμμετοχή σε οικολογικές δραστηριότητες

Η παρατήρηση των άστρων, το glamping και η πεζοπορία είναι παραδείγματα δραστηριοτήτων στη φύση που θα σε κάνουν να διασκεδάσεις χωρίς να επιβαρύνεις το περιβάλλον. Αυτές οι δραστηριότητες όχι μόνο σου δίνουν τη δυνατότητα να ξεκουραστείς και να αποφορτιστείς, αλλά είναι κι ένας καινοτόμος τρόπος να περιηγηθείς στον τόπο που ταξίδεψες.

Ταξίδεψε off season

Δηλαδή, αν το καλοκαίρι είναι ιδανική εποχή για έναν ξένο να επισκεφθεί την Ελλάδα ώστε ν’ απολαύσει τα νησιά, το impact traveling προτείνει ένα ταξίδι στη χώρα μας κάποια άλλη εποχή του χρόνου. Κάνε το ίδιο κι εσύ, λοιπόν! Γιατί; Διότι ο υπερτουρισμός, δηλαδή η ύπαρξη πολλών τουριστών σε μια περιοχή, μειώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής για τους ντόπιους, αλλά κάνει και λιγότερο ευχάριστο τη δική σου περιήγηση.