Coolio: Η σιωπή της φωνής του Gangsta's Paradise μας υπενθυμίζει το τέλος μιας ασυμβίβαστης γενιάς

Ανθή Μιμηγιάννη
Coolio: Η σιωπή της φωνής του Gangsta's Paradise μας υπενθυμίζει το τέλος μιας ασυμβίβαστης γενιάς
Instagram

Ο θάνατος του 59χρονου ράπερ, η αντίδραση της Michelle Pfiefer και το τέλος μιας εποχής. 

Η ποπ κουλτούρα των '90s ορίστηκε από πολλά πράγματα. Αξεπέραστη μουσική, ρούχα με έντονα χρώματα και grunge style, ταινίες που έγραψαν τεράστια ιστορία με τη θεματική τους και πολλά άλλα. Ο κάθε άνθρωπος μπορεί να θυμάται αυτή τη δεκαετία με διαφορετικούς τρόπους, αλλά ας συμφωνήσουμε πως υπάρχουν κάποιες αναφορές που φωνάζουν 90s ακόμα και κάποιον που δεν είναι εξοικειωμένος με την εποχή. Όπως για παράδειγμα όταν έρχεται σε επαφή με τις ταινίες, American History X, Pulp Fiction, Three Colours Trilogy, Fargo, Dangerous Minds, τις οποίες έχει δει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του όποιος αγαπάει τον κινηματογράφο σε όποια ασυμβίβαστη γενιά κι αν ανήκει.

Ασυμβίβαστη Γενιά

Μιλώντας για ασυμβίβαστη γενιά, το Dangerous Minds / Ασυμβίβαστη Γενιά (1995) σημάδεψε τη δεκαετία του 90 και εδώ και 27 χρόνια αποτελεί σημείο αναφοράς και ακόμα κι αν κάποιος δεν έχει δει την ταινία δεν υπάρχει περίπτωση να μη γνωρίζει το τραγούδι Gangsta's Paradise του Coolio. Το single του ράπερ κυκλοφόρησε λίγες μέρες πριν από τη ταινία και μαζί δημιούργησαν μια ποπ πολιτιστική καταιγίδα. Το τραγούδι, έγινε το σινγκλ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις του 1995 και η καθηγήτρια Michelle Pfeiffer που καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να βοηθήσει τους μαθητές της να βρουν το νόημα, απεδείχθη μια τεράστια εισπρακτική επιτυχία

Η ταινία έκανε άνοιγμα τριημέρου στην 1η θέση με 14,9 εκατομμύρια δολάρια. Οι συνολικές εισπράξεις στο αμερικανικό box office έφτασαν τα 84,9 εκατομμύρια δολάρια και στον υπόλοιπο κόσμο συγκέντρωσε 94,6 εκατομμύρια δολάρια. Συνολικά απέφερε 179,5 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.

Το soundrack

Το Dangerous Minds: Music from the Motion Picture κυκλοφόρησε στις 10 Αυγούστου 1995 από τη MCA Records. Έφτασε στην κορυφή του Billboard 200 και έγινε τριπλά πλατινένιο με 3.000.000 αντίτυπα πωλήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το πρώτο single από το soundtrack ήταν το "Gangsta's Paradise" του Coolio. To τραγούδι έφτασε την 1η θέση στο Billboard 100, ξεπέρασε τα 5,7 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και βραβεύτηκε με Βραβείο Grammy Καλύτερης Ραπ Ερμηνείας.

Ο ράπερ Coolio πέθανε σε ηλικία 59 ετών στο Λος Άντζελες

Ο καλλιτέχνης, του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Artis Leon Ivey Jr, πέθανε στο σπίτι ενός φίλου του, όπως επιβεβαίωσε ο επί χρόνια μάνατζέρ του, Jarez Posey, στο Associated Press και σε άλλα μέσα, όπως το TMZ, το Rolling Stone και το Variety.

Χωρίς να έχει γίνει γνωστή μέχρι στιγμής η αιτία θανάτου του, ο Posey, ο οποίος συνεργάστηκε με τον ράπερ για περισσότερα από 20 χρόνια, έδωσε επιπλέον λεπτομέρειες, λέγοντας ότι ο Coolio βρισκόταν στο σπίτι ενός φίλου του στο Λος Άντζελες όταν πήγε στο μπάνιο. Όταν οι φίλοι του συνειδητοποίησαν πως είχε περάσει «αρκετή ώρα», έσπασαν την πόρτα και βρήκαν τον 59χρονο καλλιτέχνη στο πάτωμα. Αμέσως κλήθηκε ασθενοφόρο και οι τραυματιοφορείς προσπάθησαν να επαναφέρουν τον Coolio, αλλά ο σταρ της ραπ πέθανε περίπου στις 5 το απόγευμα, τοπική ώρα.

https://www.instagram.com/p/Bq0avw4At-B

Η φήμη του Coolio εκτοξεύτηκε με το single του 1995 Gangsta’s Paradise, για το οποίο κέρδισε ένα Grammy για την καλύτερη σόλο ερμηνεία ραπ.

04293816.jpg

Ήταν υποψήφιος για άλλα πέντε Grammy κατά τη διάρκεια μιας καριέρας που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Η καριέρα του απογειώθηκε με την κυκλοφορία του άλμπουμ του 1994, It Takes a Thief, στην Tommy Boy Records. Το εναρκτήριο κομμάτι του, Fantastic Voyage, έφτασε στο Νο 3 του Billboard Hot 100.

Ένα χρόνο αργότερα, το Gangsta's Paradise θα γινόταν Νο 1 single και θα επηρέαζε μια ολόκληρη ασυμβίβαστη γενιά. Το εν λόγω κομμάτι, που συγκαταλέγεται σε λίστες με τα καλύτερα όλων των εποχών, νωρίτερα μέσα στο έτος, έφτασε το ένα δισεκατομμύριο προβολές στο YouTube. «Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους για όλα τα χρόνια αγάπης κατά τη διάρκεια της παρουσίας μου στη βιομηχανία», είπε ο Coolio σε ένα βίντεο για το τραγούδι ορόσημο.

https://www.instagram.com/p/Cfey-A2Fsek

Το post της Michelle Pfeiffer

H Pfeiffer ήταν μεταξύ εκείνων που απέτισαν φόρο τιμής στον ράπερ. Σε μια ανάρτησή της στο Instagram, η ηθοποιός ανέφερε: «Είμαι συντετριμμένη με τον θάνατο του ταλαντούχου καλλιτέχνη @coolio. Το νήμα της ζωής του κόπηκε πολύ σύντομα… Όπως κάποιοι από εσάς ίσως γνωρίζετε, είχα την τύχη να δουλέψω μαζί του στο Dangerous Minds το 1995. Κέρδισε ένα Grammy για το λαμπρό τραγούδι του στο soundtrack - κάτι που νομίζω ότι ήταν ο λόγος που η ταινία μας γνώρισε τόση μεγάλη επιτυχία. Τον θυμάμαι να είναι παρά πολύ ευγενικός. 30 χρόνια μετά, ακόμα με πιάνει ρίγη όταν ακούω το τραγούδι (Gangsta’s Paradise)».

https://www.instagram.com/p/CjEs3_XAkp6

Τη δυσάρεστη είδηση του θανάτου του Coolio μοιράστηκε στο Twitter και ο ράπερ Ice Cube.

Λίγα λόγια για τον Coolio

Γεννημένος στο Monessen της Πενσυλβάνια, την 1η Αυγούστου του 1963, ο Coolio μετακόμισε στο Compton της Καλιφόρνια, όπου φοίτησε στο κολέγιο. Εργάστηκε ως εθελοντής πυροσβέστης και στην ασφάλεια του αεροδρομίου προτού αφιερωθεί εξ ολοκλήρου στο hip-hop αλλά και στην υποκριτική.

Η εργασία του για τα πληρώματα πυρόσβεσης στην περιοχή του Σαν Χοσέ ήταν «ένας τρόπος καθαρισμού», είπε στους Los Angeles Times το 1994. «Στην πυροσβεστική εκπαίδευση χρειαζόμουν πειθαρχία. Τρέχαμε κάθε μέρα. Δεν έπινα ούτε κάπνιζα ούτε έκανα τα πράγματα που έκανα συνήθως».

Τα τελευταία χρόνια, ο Coolio είχε εμφανιστεί στο ριάλιτι Big Brother ενώ δημιούργησε και την τηλεοπτική σειρά "Cookin' with Coolio", στην οποία ο ίδιος μαγειρεύει και τραγουδάει ταυτόχρονα. Ο επιτυχημένος ράπερ, ασχολήθηκε επίσης με την φιλανθρωπία και τον κοινωνικό ακτιβισμό. Ο ίδιος επιλέχθηκε από την "Environmental Justice and Climate Change" ως επίτιμο μέλος της και γύρισε την Αμερική για να επισκεφτεί κολέγια και πανεπιστήμια για Αφροαμερικανούς, όπου έδωσε ομιλίες για την προστασία του περιβάλλοντος.

Είναι επίσης γνωστός για την συμμετοχή του στην σειρά του Nickelodeon "Kenan and Kel", ενώ ο ίδιος τραγουδούσε για κάποιο καιρό και το μουσικό θέμα της σειράς.

Το τέλος μιας ασυμβίβαστης γενιάς

Για όσους γεννήθηκαν τη δεκαετία του '80 και μεγάλωσαν τη δεκαετία του '90 κάθε φορά που πεθαίνει ένα αγνό κομμάτι εκείνης της εποχής, χάνεται και ένα κομμάτι της σύνδεσης με εκείνο τον κόσμο που δεν ήταν κολλημένος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και που αλληλεπιδρούσε μέσω μιας μουσικής που αντέχει στη δοκιμασία του χρόνου. Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που μπορεί να νοσταλγήσει κανείς από τα '90s. Το τραγούδι Gangsta’s Paradise είναι το ιδανικότερο μουσικό χαλί για να ντύσει αυτή τη νοσταλγία και ο θάνατος του Coolio, 27 χρόνια μετά την επιτυχία του εν λόγω κομματιού, ίσως σηματοδοτεί το τέλος μιας ασυμβίβαστης γενιάς που έψαχνε το νόημα χωρίς ένα κινητό τηλέφωνο στο χέρι.

Gangsta's Paradise

As I walk through the valley of the shadow of death
I take a look at my life and realize there's not much left
'Cause I've been blastin' and laughin' so long, that
Even my mama thinks that my mind is gone

But I ain't never crossed a man that didn't deserve it
Me be treated like a punk, you know that's unheard of
You better watch how you're talkin', and where you're walkin'
Or you and your homies might be lined in chalk

I really hate to trip but I gotta loc
As they croak, I see myself in the pistol smoke, fool
I'm the kinda G the little homies wanna be like
On my knees in the night, sayin' prayers in the streetlightBeen spendin' most their lives, livin' in the gangsta's paradise

Been spendin' most their lives, livin' in the gangsta's paradise
Keep spendin' most our lives, livin' in the gangsta's paradise
Keep spendin' most our lives, livin' in the gangsta's paradise

Look at the situation they got me facin'
I can't live a normal life, I was raised by the street
So I gotta be down with the hood team
Too much television watchin' got me chasin' dreams

I'm an educated fool with money on my mind
Got my ten in my hand and a gleam in my eye
I'm a loc'd out gangsta set trippin' banger
And my homies is down so don't arouse my anger, fool

Death ain't nothin' but a heartbeat away
I'm livin' life, do or die, what can I say
I'm 23 now, but will I live to see 24?
The way things is going, I don't knowTell me why are we, so blind to see
That the ones we hurt, are you and me?Been spendin' most their lives, livin' in the gangsta's paradise

Been spendin' most their lives, livin' in the gangsta's paradise
Keep spendin' most our lives, livin' in the gangsta's paradise
Keep spendin' most our lives, livin' in the gangsta's paradisePower and the money, money and the power
Minute after minute, hour after hour
Everybody's runnin', but half of them ain't lookin'
It's goin' on in the kitchen, but I don't know what's cookin'They say I gotta learn, but nobody's here to teach me

If they can't understand it, how can they reach me
I guess they can't, I guess they won't
I guess they front, that's why I know my life is out of luck, foolBeen spendin' most their lives, livin' in the gangsta's paradise

Been spendin' most their lives, livin' in the gangsta's paradise
Keep spendin' most our lives, livin' in the gangsta's paradise
Keep spendin' most our lives, livin' in the gangsta's paradiseTell me why are we, so blind to see
That the ones we hurt, are you and me?
Tell me why are we, so blind to see
That the ones we hurt, are you and me?