Πολιτιστική Ατζέντα: Πού να πας και τι να δεις τον Οκτώβριο στην Αθήνα

Πολιτιστική Ατζέντα: Πού να πας και τι να δεις τον Οκτώβριο στην Αθήνα
Elina Giounanli/nophoto.gr

Ας αποχαιρετήσουμε λοιπόν πανηγυρικά το καλοκαίρι, στις τελευταίες open air συναυλίες και ας ετοιμαστούμε για έναν πλούσιο πολιτιστικά χειμώνα, που τόσο μας έλειψε και έχουμε ανάγκη.

Ο φετινός Οκτώβριος σηκώνει ξανά την αυλαία στα περισσότερα θέατρα της πόλης, μετά από δύο χρόνια πανδημίας και περιορισμών. Ο δεύτερος μήνας του φθινοπώρου, παραδοσιακά σηματοδοτεί την έναρξη της νέας θεατρικής σεζόν, για αυτό και εμείς ήδη έχουμε σημειώσει τις πρεμιέρες που δεν πρόκειται να χάσουμε τις επόμενες μέρες! Και όχι μόνο τις θεατρικές, καθώς το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Νύχτες Πρεμιέρας, έχει επίσης επιστρέψει πιο πλούσιο από ποτέ και μας περιμένει στις σκοτεινές αίθουσες της πόλης.

Ας αποχαιρετήσουμε λοιπόν πανηγυρικά το καλοκαίρι, στις τελευταίες open air συναυλίες και ας ετοιμαστούμε για έναν πλούσιο πολιτιστικά χειμώνα, που τόσο μας έλειψε και έχουμε ανάγκη.

To Σώσε

atzenta_sose.jpg



Πότε; Από 5/10
Που; Θέατρο Παλλάς


H εμβληματική κωμωδία του Μάικλ Φρέιν, «Το Σώσε», σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, με έναν θίασο σπουδαίων πρωταγωνιστών επί σκηνής, επιστρέφει στο Θέατρο Παλλάς για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων!

Πρωταγωνιστούν οι: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Σμαράγδα Καρύδη, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Στεφανία Γουλιώτη, Γιώργος Χρυσοστόμου και Λένα Παπαληγούρα.

A Tribute to Whitney Houston

Πότε; 5/10
Που;
Christmas Theater

Μια μουσική παράσταση του West End αφιερωμένη στην σπουδαία ντίβα, την «Χρυσή φωνή» που έφυγε πριν 10 χρόνια σε ηλικία μόλις 49 ετών, με την σταρ Belinda Davids, την πρωταγωνίστρια δύο επιτυχημένων αφιερωμάτων που δημιούργησαν τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια FOX και BBC για την σπουδαία τραγουδίστρια Γουίτνεϊ Χιούστον.

Μπαμπάδες με ρούμι

antzenta4.jpg


Πότε; Από 6/10
Που; Θέατρο Αλίκη


Από τις 6 Οκτωβρίου - 26 χρόνια μετά την πρώτη παρουσίασή της στο κοινό - η θρυλική νεοελληνική κωμωδία των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρεππα. «Μπαμπάδες με Ρούμι» έρχεται στο θέατρο Αλίκη!

Πρωταγωνιστές η Βίκυ Σταυροπούλου, ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, ο Κώστας Κόκλας, η Μαρία Λεκάκη, η Σοφία Βογιατζάκη και η Τζόυς Ευείδη.

Τζον Μάλκοβιτς
Πότε; 8/10
Που; Ηρώδειο


Ο Τζον Μάλκοβιτς, ένας από τους κορυφαίους ηθοποιούς όλων των εποχών, καταφθάνει στη χώρα μας στις 6 Οκτωβρίου με το σαρκαστικά απολαυστικό πρότζεκτ «The Music Critic» που παρουσιάζεται στο Ηρώδειο σε σύλληψη και δημιουργία του διάσημου βιολιστή, συνθέτη, παραγωγού και ηθοποιού Aleksey Igudesman.

Νατάσσα Μποφίλιου

atzenta1.jpg



Πότε; 8/10
Που; Θέατρο Άλσος


Η εκρηκτική Νατάσσα Μποφίλιου, πάντα με τον Θέμη Καραμουρατίδη και τον Γεράσιμο Ευαγγελάτο στο πλευρό της, κλείνει τώρα πανηγυρικά έναν ακόμα δημιουργικό κύκλο, με μια τελευταία συναυλία, το Σάββατο 8 Οκτωβρίου στο Θέατρο Άλσος.

Γιάννης Πάριος

antzenta7.jpg



Πότε; 9/10
Που; Faliro Summer Theater

Ο Γιάννης Πάριος, ο πιο ερωτικός τραγουδιστής και συνθέτης της γενιάς του, έρχεται στο Faliro Summer Theater για την τελευταία μεγάλη συναυλία του καλοκαιριού. Επιλέγοντας μέσα από την πλούσια δισκογραφική του πορεία τραγούδια που όλοι έχουμε αγαπήσει και τραγουδήσει θα μας ταξιδέψει σε παλιούς και νέους έρωτες.

Γιώτα Νέγκα

antzenta2.jpg



Πότε; 18/10
Που; Θέατρο Ολύμπια


Αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου. Η καταξιωμένη ερμηνεύτρια Γιώτα Νέγκα και το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής αναδεικνύουν τον πολυσήμαντο πλούτο της ποιητικής γραφής Μάνου Ελευθερίου μέσα από ένα οδοιπορικό στα πιο αγαπημένα μονοπάτια του έργου του.

Ζορμπάς

atnzenta.jpg



Πότε; Από 19/10
Που; Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Ο θρυλικός «Ζορμπάς» του Νίκου Καζαντζάκη «ζωντανεύει» τον Οκτώβριο στο Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιάννης Κακλέας ο οποίος κάνει και τη θεατρική διασκευή μαζί με τον Γεράσιμο Ευαγγελάτο.

Ερμηνεύουν: Γιάννης Στάνκογλου (Αλέξης Ζορμπάς), Όλια Λαζαρίδου (Ορτάνς), Αιμιλιανός Σταματάκης (Συγγραφέας), Ιβάν Σβιτάιλο (Μαυραντώνης), Ηλιάνα Μαυρομάτη (Χήρα), Θοδωρής Τσουανάτος (Μανόλακας), Αντώνης Καρναβάς (Παυλής), Δημήτρης Φουρλής (Μιμηθός), Νίνα Φώσκολου (Λόλα), Γιάννης Γιαννούλης (Αναγνώστης), Δέσποινα Πολυκανδρίτου (Μαυραντώνενα), Νικόλας Γραμματικόπουλος, Τέλης Ζαχαράκης, Νίκος Κωνσταντόπουλος, Ηρακλής Κωστάκης, Σοφία Μιχαήλ, Ματίνα Περγιουδάκη, Πηνελόπη Σεργουνιώτη, Δανάη Σταματοπούλου, Εμμανουήλ Στεφανουδάκης, Βασίλης Τσιγκριστάρης και οι Belly Dancers Anaiza (Αναστασία Βυλλιώτη και Ιζαμπέλα Καρκαρασβίλη)

Τέλειοι Ξένοι

antzena7.jpg



Πότε; Από 20/10
Που; Θέατρο Αθηνά

Το έργο «Τέλειοι Ξένοι», με τις ξεκαρδιστικές ανατροπές και τις απρόσμενες εξελίξεις του, έχει γνωρίσει τεράστια επιτυχία στο εξωτερικό και έχει γίνει επίσης πολύ επιτυχημένη κινηματογραφική ταινία. Από τον Οκτώβριο, με το έργο αυτό ανοίγει το πρόγραμμα του θεάτρου Αθηνά, το οποίο έχει πλήρως ανακαινιστεί με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές, αλλά και με νέα, όμορφη αρχιτεκτονική.

Πρωταγωνιστούν (αλφαβητικά): Μυρτώ Αλικάκη, Ντάνη Γιαννακοπούλου, Πέτρος Λαγούτης, Δημήτρης Λιόλιος, Κατερίνα Μισιχρόνη, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Γιώργος Χρανιώτης και στον ρόλο της μικρής κόρης η Λυδία Σγουράκη.

Kατερίνα Παπουτσάκη «Τραγουδιστά»

antzenta6.jpg



Πότε; 21/10
Που;
Gazarte

Η Κατερίνα Παπουτσάκη έρχεται για πρώτη φορά στο Gazarte Roof Stage, για να μας παρουσιάσει μια συλλογή από τραγούδια που σημαίνουν πολλά για εκείνη.

Τραγούδια δικά της, τραγούδια που της φέρνουν στο μυαλό μυρωδιές από τα παλιά αλλά και μελωδίες του σήμερα.

50 Cent και Κωνσταντίνος Αργυρός

argiros_konstantinos_308713531_783043156293043_1836035023338023188_n.jpg



Πότε; 29/10
Που; ΟΑΚΑ


Ο 50 Cent, ένας από τους πιο επιτυχημένους και δημοφιλείς rappers παγκοσμίως, ολοκληρώνει το φετινό του tour στην Αθήνα, όπου έρχεται με full band και full program, μετά από 16 χρόνια και θα συναρπάσει όπως μόνο εκείνος ξέρει. Μαζί του ο Κωνσταντίνος Αργυρός.

Τη συναυλία ανοίγουν οι: Josephine, FY, Kings. Special Guests: LIGHT, RACK.

Νύχτες Πρεμιέρας

antzenta5.jpeg

Οι Νύχτες Πρεμιέρας επέστρεψαν πιο πλούσιες από ποτέ με τρία Διαγωνιστικά τμήματα, νέους δημιουργούς, αληθινές ιστορίες, ελληνικές μικρού μήκους, πολυαναμενόμενες πρεμιέρες και τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς μέσα σε 12 μέρες και Νύχτες.

Η αυλαία της διοργάνωσης θα πέσει το Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2022 στον κινηματογράφο Ιντεάλ με την πανελλήνια πρεμιέρα της ταινίας Close του Λούκας Ντοντ.

Οι χώροι του φεστιβάλ φέτος είναι οι: Παλλάς, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Άστορ, Άστυ, Δαναός 1 και 2, Ιντεάλ, Τριανόν και για πρώτη φορά στην αίθουσα Sphera του Village Cinemas στο The Mall Athens για μία ξεχωριστή προβολή.