Η Γαλλίδα Annie Ernaux είναι η νικήτρια του Νόμπελ Λογοτεχνίας 2022

Μαρία Ροδίτη
Η Γαλλίδα Annie Ernaux είναι η νικήτρια του Νόμπελ Λογοτεχνίας 2022

Η Γαλλίδα συγγραφέας των βιβλίων «Το Γεγονός» και «Ο Τόπος», Annie Ernaux, ξεχώρισε ανάμεσα σε περίπου 350 υποψήφιους. 

 

Νικήτρια για το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2022 αναδείχθηκε η Annie Ernaux. Η 82χρονη Γαλλίδα συγγραφέας των βιβλίων «Το Γεγονός» και «Ο Τόπος» έλαβε τη σημαντικότερη διάκριση του 20ού και 21ου αιώνα, όπως ανακοίνωσε η Σουηδική Ακαδημία.

Γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο!

Η ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας για την Annie Ernaux

«Το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2022 απονέμεται στη Γαλλίδα συγγραφέα Annie Ernaux για το θάρρος και την κλινική ακρίβεια με την οποία αποκαλύπτει τις ρίζες, την αποξένωση και τους συλλογικούς περιορισμούς της προσωπικής μνήμης. Στο συγγραφικό της έργο, η Ernaux εξετάζει με συνέπεια και από διαφορετικές οπτικές γωνίες μια ζωή που χαρακτηρίζεται από έντονες ανισότητες όσον αφορά το φύλο, τη γλώσσα και την τάξη. Η πορεία της προς τη συγγραφή ήταν μακρά και επίπονη», σημειώνει η Σουηδική Ακαδημία.

Και συμπληρώνει: «Στο βιβλίο της L’occupation, η Ernaux ανατέμνει την κοινωνική μυθολογία του ρομαντικού έρωτα. Με βάση σημειώσεις σε ένα ημερολόγιο που καταγράφει την εγκατάλειψή της από έναν εραστή, εξομολογείται και επιτίθεται σε μια εικόνα του εαυτού της που βασίζεται σε στερεότυπα. Η γραφή γίνεται ένα αιχμηρό όπλο που αναλύει την αλήθεια. H Annie Ernaux πιστεύει στην απελευθερωτική δύναμη της γραφής. Το έργο της είναι ασυμβίβαστο και γραμμένο σε απλή γλώσσα, καθαρό».

Το βραβείο απονέμει η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών, δηλαδή περίπου 920.000 ευρώ.

Ποια είναι η Annie Ernaux

Η Annie Ernaux γεννήθηκε στη Γαλλία και μεγάλωσε στη Νορμανδία. Σπούδασε παιδαγωγικά στα πανεπιστήμια του Rouen και του Bordeaux, ενώ απέκτησε και ανώτερο πτυχίο στη σύγχρονη λογοτεχνία, το 1971. Το 1974 ξεκίνησε το συγγραφικό της έργο και σήμερα θεωρείται μία από τις σημαντικότερες σύγχρονες συγγραφείς της Γαλλίας.

Έχει λάβει πλήθος διακρίσεων για το πλούσιο πεζογραφικό της έργο, που αφορμάται από την προσωπική της εμπειρία, στο οποίο ξεχωριστή θέση έχει η αυτοβιογραφία της με τίτλο «Τα χρόνια (2008)». Μεταξύ άλλων έχει τιμηθεί με το βραβείο Μαργκερίτ Γιουρσενάρ για τη συνολική της συνεισφορά στα γράμματα, ενώ ήταν υποψήφια για το Man Booker International το 2019.

Η διαδικασία μέχρι να αναδειχθεί ο νικητής του Νόμπελ Λογοτεχνίας

Κάθε χρόνο ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία μέχρι την ανάδειξη του νικητή ή της νικήτριας του Νόμπελ Λογοτεχνίας. Οι γραπτές προτάσεις – συνήθως είναι 350- για το Νόμπελ Λογοτεχνίας φτάνουν στην επιτροπή Νόμπελ έως τις 31 Ιανουαρίου. Κατά τη διάρκεια της άνοιξης οι προτάσεις εξετάζονται από την Επιτροπή Νόμπελ και τον Απρίλιο η Επιτροπή παρουσιάζει για έγκριση από την Ακαδημία έναν προκαταρκτικό κατάλογο υποψηφίων, που περιέχει περίπου 20 ονόματα.

Πριν από το καλοκαιρινό διάλειμμα της Ακαδημίας, η λίστα συνήθως μειώνεται περαιτέρω σε περίπου 5 ονόματα και τον Οκτώβριο, τελικά, η Ακαδημία κάνει την επιλογή της.

Για να είναι έγκυρη η εκλογή, ένας υποψήφιος πρέπει να συγκεντρώσει περισσότερες από τις μισές ψήφους. Ο τιμώμενος συγγραφέας λαμβάνει κανονικά το βραβείο (περίπου 920.000 ευρώ) από τα χέρια του βασιλιά Καρόλου ΙΣΤ΄ Γουσταύου, στο Μέγαρο Μουσικής της Στοκχόλμης στις 10 Δεκεμβρίου, Ημέρα του Νόμπελ.

DPG Network