Πολιτιστική ατζέντα Φεβρουαρίου: Τι να δεις και πού να πας για να περάσεις καλά

Στελίνα Θεοδοσοπούλου
Πολιτιστική ατζέντα Φεβρουαρίου: Τι να δεις και πού να πας για να περάσεις καλά

Αν ψάχνεις να δεις... τι θα δεις και τι θα ακούσεις, σου έχουμε προτάσεις για τον Φεβρουάριο!

Ο Φεβρουάριος μόλις μπήκε και αν ψάχνεσαι με τα πολιτιστικά όπως και εμείς, τότε σου έχουμε προτάσεις για το τι να δεις και πού να πας για τον 2ο μήνα του χρόνου.

Ο Φλεβάρης κι αν Φλεβίσει, live, παραστάσεις και πρεμιέρες θα μυρίσει!

Αυτές είναι οι 20 ταινίες που περιμένουμε πώς και πώς το 2023

Από πολυαναμενόμενα θεατρικά έργα, ιδιαίτερες παραστάσεις και εκρηκτικά gaming events, μέχρι εικαστικά και ποπ κουλτούρα, σου έχουμε προτάσεις για κάθε γούστο.

Θέατρο

Ο Επισκέπτης

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας, ένας από τους πιο ταλαντούχους σκηνοθέτες της γενιάς του και απόλυτα αγαπημένος στο ελληνικό κοινό, σκηνοθετεί και υπογράφει μαζί με τον Αντώνη Γαλέο τη μετάφραση του Επισκέπτη, ένα έργο έντονο σε συναισθήματα και αντιπαραθέσεις, ιδέες και αναζητήσεις, του Ερίκ Eμμανουέλ Σμιτ.

"22 Μαρτίου του 1938 στη Βιέννη. Οι Ναζί έχουν εισβάλει στην Αυστρία και καταδιώκουν τους Εβραίους.Η κόρη του Φρόιντ, η Άννα, οδηγείται για ανάκριση στη Γκεστάπο. Ο Σίγκμουντ Φρόιντ εξακολουθεί να πιστεύει στο μέλλον και αρνείται να φύγει. Παραμένει μόνος και απελπισμένος, όταν, ξαφνικά, ένας άγνωστος μπαίνει από το παράθυρο..."

Πρωταγωνιστούν οι Μάνος Βακούσης, Μαρία Παπαλάμπρου, Φώτης Θωμαΐδης και Δημήτρης Παπαδάτος.

  • Πού: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
    Πότε: Από 3 Φεβρουαρίου και για λίγες παραστάσεις
O-Episkepths.jpg

Θάνατος στη Βενετία

Η αριστουργηματική νουβέλα του Τόμας Μαν έρχεται στο θέατρο Πορεία σε διασκευή του ποιητή Στρατή Πασχάλη και με την υπογραφή του Γιώργου Παπαγεωργίου, ενός σκηνοθέτη που έχει ξεχωρίσει για την ενασχόλησή του με τη δραματοποίηση σημαντικών πεζογραφημάτων, τη χειροποίητη σκηνική δραματουργία και τη χρήση της ζωντανής μουσικής και δραματουργίας. Εξελίσσοντας αυτήν τη φόρμα, θα επιχειρήσει να δημιουργήσει ένα αισθαντικό ηχητικό περιβάλλον επί σκηνής, το οποίο θα μυήσει τον θεατή στο μυσταγωγικό ταξίδι του Άζενμπαχ και θα τον καταβυθίσει στα μύχια πάθη του.

Ο Τόμας Μαν έγραψε τη γεμάτη πάθος νουβέλα του το 1912, έναν χρόνο μετά τις δικές του διακοπές στη Βενετία, και συμπεριέλαβε σε αυτή πολλές από τις εμπειρίες και τις σκέψεις του. Με επιρροές από τον Πλάτωνα, τον Γκαίτε, τον Φρόιντ και τον Νίτσε, το μυθιστόρημα ενέπνευσε στον Λουκίνο Βισκόντι την ομώνυμη εμβληματική ταινία του, Θάνατος στη Βενετία.΄

Πρωταγωνιστούν οι Νίκος Χατζόπουλος, Γιάννης Λεάκος, Ορέστης Χαλκιάς, Γρηγορία Μεθενίτη

  • Πού: Θέατρο Πορεία at Victoria
    Πότε: Από 28 Φεβρουαρίου μέχρι 09 Απριλίου

Η Μηχανή του Τούρινγκ

Σε μία από τις δυσκολότερες θεατρικές περιόδους λόγω της πανδημίας, «Η Μηχανή του Τούρινγκ» κατέρριψε κάθε ρεκόρ και ανακηρύχτηκε η πιο επιτυχημένη εμπορικά παράσταση, που έχει ανέβει στο θέατρο Βασιλάκου μέχρι σήμερα.

Ο Άλαν Τούρινγκ είναι ο άνθρωπος που έσπασε τον κωδικό των ναζί και άλλαξε την πορεία του δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου, συμβάλλοντας καθοριστικά στην λήξη του το 1945. Οι ιστορικοί υπολογίζουν πως η συνεισφορά του βοήθησε να αποτραπούν εκατομμύρια θάνατοι. Ο ρόλος του στην Ιστορία αλλά και η συμβολή του στην επιστήμη των υπολογιστών και της τεχνητής νοημοσύνης έμεινε κρυφός λόγω της ομοφυλοφιλίας του, της διαπόμπευσης και της αυτοκτονίας του μέχρι το 2013 που η βασίλισσα Ελισάβετ αναγνώρισε επίσημα τις υπηρεσίες του. Πάνω από όλα όμως ο Τούρινγκ είναι ο υπερασπιστής της ανθρώπινης φαντασίας και μοναδικότητας. Η απόδειξη πως η ανθρώπινη ψυχή είναι ικανή να ξεπερνάει κάθε όριο, κάθε κοινωνικό παρεμβατισμό, κάθε στερεότυπο, κάθε αναστολή.

Μια παράσταση που ύμνησαν κοινό, κριτικοί, αλλά και ο συγγραφέας του έργου, Benoit Soles. Εμπνευσμένο από το θεατρικό έργο του Hugh White, "Breaking The Code" και βασισμένο στο βιβλίο του Andrew Hodges "Alan Turing: The Enigma". Στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο Ορφέας Αυγουστίδης.

  • Πού: Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου
    Πότε: Από 1η Φεβρουαρίου μέχρι 12 Μαρτίου

Στη μοναξιά των κάμπων με βαμβάκι

Ο σπουδαίος John Malkovich και η πολυβραβευμένη Λιθουανή ηθοποιός Ingeborga Dapkunaite δίνουν ρεσιτάλ ερμηνείας σε ένα από τα πιο μυστηριώδη έργα του σύγχρονου ρεπερτορίου.

Φλεγματικός κι ευθύβολος, ο αξεπέραστος Βαλμόν των οσκαρικών κινηματογραφικών Επικίνδυνων Σχέσεων (πλάι στις Michelle Pfeiffer και Glenn Close, το 1988) και από τους πρωτεργάτες της ιστορικής πειραματικής θεατρικής ομάδας Steppenwolf του Σικάγου (από το 1976 έως το 2020), ο μόνος χολιγουντιανός ηθοποιός που μας έχει καλέσει να βουτήξουμε στο μυαλό του (με την cult art-house ταινία σε σενάριο του Charlie Kaufman, Στο μυαλό του Τζον Μάλκοβιτς, 1999) εμφανίζεται για πρώτη φορά στη Στέγη, ερμηνεύοντας τον ρόλο του πιο σκοτεινού πελάτη στο παγκόσμιο ρεπερτόριο.

To έργο του Μπερνάρ-Μαρί Κολτές (1986), γραμμένο στο ύφος των φιλοσοφικών διαλόγων του 18ου αιώνα, έχει δύο πρόσωπα: τον ντίλερ και τον πελάτη. Ποτέ δεν μαθαίνουμε τι ακριβώς αφορά η συνάντησή τους, ποιο είναι το αντικείμενο του πόθου και ποιο το ντιλ τους. Κανένας δεν λέει τα πράγματα όπως είναι. Κρύβονται πίσω από τις λέξεις. Ίσως γιατί κάτι ανείπωτο ελλοχεύει κάτω από όλα.

Hi-tech κάμερες παρακολουθούν διαρκώς τους ήρωες του έργου, αποκαλύπτοντας σταδιακά τι είναι εκείνο που κρύβεται πίσω από τις λέξεις και τις υπεκφυγές τους: μια παλιά υπόθεση παιδοφιλίας.

Η παράσταση είναι στα αγγλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.

  • Πού: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
    Πότε: Από 09 μέχρι 12 Φεβρουαρίου
sth-mona3ia-toy-kampoy-me-bambaki.jpg

Συναυλίες / Μουσική

Good Job Nicky

Ο Good Job Nicky είναι o 27χρονος Έλληνας καλλιτέχνης-φαινόμενο που μέσα στο 2020 μας αιφνιδίασε ευχάριστα με το viral αγγλόφωνο ντεμπούτο του "January 8th", μας κέρδισε με το πρωτότυπο video-album που ακολούθησε, μας έκλεψε την προσοχή με το στυλ του και τα χαρακτηριστικά μπλε μαλλιά του και συζητήθηκε όσο κανένας άλλος πρωτοεμφανιζόμενος καλλιτέχνης τα τελευταία χρόνια.

Με μοναδικό παρουσιαστικό, στιλ και αισθητική, έρχεται στη σκηνή του Gazarte Main Stage για να παρουσιάσει δικά του τραγούδια – και όχι μόνο.

  • Πού: Gazarte Main Stage
    Πότε: Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

Νατάσσα Μποφίλιου

Η Νατάσσα Μποφίλιου, ο Θέμης Καραμουρατίδης και ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος, πάντα ανήσυχοι και δημιουργικοί, επανασυστήνονται ακόμη μια φορά και με την αρωγή της σταθερής τους ομάδας δημιουργούν μια νέα πρόταση στην παρουσίαση του αγαπημένου τους ρεπερτορίου.

Με το βλέμμα σταθερά στο κοινό τους, στοχεύουν στη δημιουργία μιας ενιαίας δυναμικής που να ενώνει σκηνή και θεατές. Με τα τραγούδια της προσωπικής τους δισκογραφίας-που έχουν αφήσει το στίγμα τους στην τελευταία εικοσαετία-ιδωμένα μέσα από ένα νέο πρίσμα, αλλά και έναν ανοιχτό διάλογο σε απρόβλεπτες επιλογές από το εγχώριο και το διεθνές ρεπερτόριο, επιχειρούν να συμπαρασύρουν τους πολυάριθμους φίλους τους σε ένα συναρπαστικό ταξίδι νέων συγκινήσεων.

  • Πού: Vox
    Πότε: Από 04 Φεβρουαρίου μέχρι 25 Μαρτίου

Jazz Chronicles: Μάρθα Μαυροειδή Quartet

Η Μάρθα Μαυροειδή επιστρέφει στο ΚΠΙΣΝ για να μας συστήσει το καινούριο κουαρτέτο της, 5 άλμπουμ και 14 χρόνια μετά το ντεμπούτο της, που προκάλεσε αίσθηση σε Ελλάδα και εξωτερικό με την ιδιαίτερη ανάμειξη folk και jazz στοιχείων.

Στη νέα σύνθεση του κουαρτέτου της συμπράττει με άλλους τρεις μουσικούς που προέρχονται από τον ευρύτερο χώρο της αυτοσχεδιαστικής μουσικής μαζί με τους οποίους συνθέτει έναν ιδιαίτερο ήχο που συνδυάζει το άρωμα των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής με τα εξωτικά στοιχεία της Ανατολικής Μεσογείου και τις jazz αρμονίες.

Κάπου μεταξύ Ανατολής και Δύσης, παραδοσιακής και σύγχρονης μουσικής, το πιάνο, το κοντραμπάσο, τα τύμπανα, η ηλεκτρική λάφτα και η φωνή της Μαυροειδή συνιστούν μια ιδιαίτερη, μοναδική πρόταση χωρίς γεωγραφικά στεγανά και ηχητικές προκαταλήψεις. Το κουαρτέτο αποτελείται από τους Γιάννη Παπαδόπουλο (πιάνο), Γιώργο Βεντουρή (κοντραμπάσο), Δημήτρη Κλωνή (τύμπανα) και Μάρθα Μαυροειδή (φωνή και ηλεκτρική λάφτα).

  • Πού: Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
    Πότε: Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

Ο Βιβάλντι και το καρναβάλι της Βενετίας

Ένα μουσικοθεατρικό αναλόγιο, μια ιστορία αληθινή, ντυμένη με μουσική δράση και βασισμένη σε ένα πρωτότυπο ημερολόγιο. Ένα δρώμενο που κινείται ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία, με φόντο τις Απόκριες στη Βενετία την εποχή του Βιβάλντι.

  • Πού: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
    Πότε: Παρασκευή 17 και Σάββατο 18 Φεβρουαρίου

Events

Gameathlon Winter 2023

Δεν υπάρχει αριθμός λέξεων, εικόνων ή βίντεο που να μπορεί να αποτυπώσει την αίσθηση και τη μοναδικότητα του GAMEATHLON, μάλλον θα είναι η grassroots φιλοσοφία σε συνδυασμό με την απόλυτη ελευθερία έκφρασης και τη διαφορετικότητα που τόσο αρμονικά συνυπάρχει στα 13.000 τετραγωνικά μέτρα του mega event. Οι πάνω από 20.000 επισκέπτες που φιλοξενούνται στις δυο ημέρες της εκδήλωσης και η απίστευτη στήριξη από τις κοινότητες το έκαναν "θεσμό" που άντεξε μνημόνια, capital controls, πανδημίες, πολέμους και λίγο πολύ οποιαδήποτε άλλη «μικρή ταλαιπωρία» είχε να προσφέρει η τελευταία δεκαετία, συνεχίζοντας την εξέλιξη της gaming σκηνής μέσα στα χρόνια.

Την ίδια μέρα θα συναντήσετε επαγγελματίες παίκτες, υπουργούς, cosplayers, προγραμματιστές, tattoo artists, κοινότητες, πολυεθνικά στελέχη, καθηγητές, παγιδευτές και τους πιο διαβόητους δημιουργούς περιεχομένου… όλα στο ίδιο τεχνολογικό blockbuster με την πιο αγνή ατμόσφαιρα! Από οικογένειες και μίνι σπασίκλες μέχρι τους πιο σκληροπυρηνικούς παίκτες, σίγουρα υπάρχει κάτι να δείτε, να κάνετε ή να δημιουργήσετε τις 48 συνεχόμενες ώρες που οι εγκαταστάσεις είναι ανοιχτές.

  • Πού: Γήπεδο Tae Kwon Do, Φάληρο
    Πότε: 25 - 26 Φεβρουαρίου 2023

ΣΙΝΕΜΑ

Magic Mike's Last Dance

Η επερχόμενη μουσικοχορευτική ρομαντική κομεντί του Steven Soderbergh θα είναι η τρίτη και τελευταία προσθήκη στη σειρά ταινιών Magic Mike. Ο “Magic” Μάικ Λέιν ανεβαίνει ξανά στη σκηνή μετά από μια μακρά παύση, ακολουθώντας μια επιχειρηματική συμφωνία που κατέρρευσε και τον αφήνει χρεωκοπημένο να κάνει τον μπάρμαν στη Φλόριντα. Ελπίζοντας σε μια τελευταία καλή ευκαιρία, ο Μάικ ταξιδεύει στο Λονδίνο με μια πλούσια κοσμική που τον δελεάζει με μια προσφορά που δεν μπορεί να αρνηθεί… και τη δική της ατζέντα. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Channing Tatum και Salma Hayek Pinault.

  • Ημερ. Κυκλοφορίας: 09 Φεβρουαρίου

Tár

Ένα ψυχολογικό δράμα, σκηνοθετημένο από τον Todd Field και με πρωταγωνίστρια την Cate Blanchett. Τοποθετημένη στον διεθνή κόσμο της δυτικής κλασικής μουσικής, η ταινία επικεντρώνεται στη Lydia Tár, που θεωρείται ευρέως μία από τις μεγαλύτερες εν ζωή συνθέτριες-διευθύντριες και η πρώτη γυναίκα διευθύντρια μεγάλης γερμανικής ορχήστρας. Η ταινία έχει προταθεί για 7 Όσκαρ και απέσπασε Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία της Blanchett.

  • Ημερ. Κυκλοφορίας: 09 Φεβρουαρίου

Ant-Man and the Wasp: Quantumania (Ant-Man και Wasp: Κβαντομανία)

Οι υπερήρωες συνεργάτες Scott Lang (Paul Rudd) και Hope Van Dyne (Evangeline Lilly) επιστρέφουν στις περιπέτειές τους σαν Ant-Man και Wasp. Οι δυο τους, με τους γονείς της Hope, Hank Pym (Michael Douglas) και Janet Van Dyne (Michelle Pfeiffer), και την κόρη του Scott, Cassie Lang (Kathryn Newton), εξερευνούν τον Κβαντικό Κόσμο, αλληλοεπιδρούν με νέα παράξενα πλάσματα και ξεκινούν μια περιπέτεια που θα τους ωθήσει πέρα απ’ οτιδήποτε θεωρούσαν πιθανό. Η ταινία ξεκινάει την 5η Φάση του Κινηματογραφικού Σύμπαντος της Marvel (MCU)

  • Ημερ. Κυκλοφορίας: 16 Φεβρουαρίου

The Banshees of Inisherin (Τα Πνεύματα του Ινισέριν)

Ιρλανδική μαύρη τραγικοκωμωδία σε σκηνοθεσία και σενάριο του Martin McDonagh, που διαδραματίζεται σε ένα απομακρυσμένο νησί στις δυτικές ακτές της Ιρλανδίας. Πρωταγωνιστούν ο Colin Farrell και ο Brendan Gleesonως, δύο φίλοι που βρίσκονται σε αδιέξοδο όταν ο ένας τερματίζει απότομα τη σχέση τους, με ανησυχητικές συνέπειες και για τους δύο. Η ταινία έχει προταθεί για 9 Όσκαρ, ενώ πρόσφατα απέσπασε 3 Χρυσές Σφαίρες.

  • Ημερ. Κυκλοφορίας: 23 Φεβρουαρίου