Πάμε κι όπου βγει: Τα σκίτσα που τρυπάνε καρδιές και λένε την αλήθεια για τα Τέμπη

Στελίνα Θεοδοσοπούλου
Πάμε κι όπου βγει: Τα σκίτσα που τρυπάνε καρδιές και λένε την αλήθεια για τα Τέμπη

Ταλαντούχοι σκιτσογράφοι δίνουν το δικό τους μήνυμα για το0 τραγικό συμβάν των τραίνων που συγκρούστηκαν και για τις ζωές που χάθηκαν.

Η τέχνη για ακόμη μια φορά κάνει αυτό που πρέπει: γίνεται εργαλείο και λέει την αλήθεια. Έλληνες σκιτσογράφοι εκφράζουν τη θλίψη και το σχόλιο τους μέσα από σκίτσα για την τραγική σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη. Η τέχνη ως εργαλείο θεραπείας.

Η κατάρα των Τεμπών: Η κοιλάδα που γεμίζει μνήματα από το 1999

Έλληνες σκιτσογράφοι και δημιουργοί εν δράση τραγική

Οι Έλληνες σκιτσογράφοι έχουν μακρά παράδοση στο να χρησιμοποιούν την τέχνη τους για να σχολιάζουν κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. Στον απόηχο του τραγικού συμβάντος των Τεμπών με τα τρένα που συγκρούστηκαν, οι σκιτσογράφοι πήραν και πάλι την πένα τους για να αποτυπώσουν το γεγονός με τον δικό τους μοναδικό τρόπο.

Μέσα από τα σκίτσα τους, οι καλλιτέχνες αυτοί προσπαθούν να αποτυπώσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης, να τιμήσουν τα θύματα και να εκφράσουν τις δικές τους απόψεις για τα αίτια και τα επακόλουθα του ατυχήματος. Με απόλυτη σοβαρότητα και ευστοχία, τα σκίτσα τους χρησιμεύουν ως μια ισχυρή υπενθύμιση του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η τέχνη στην κατανόηση της τραγωδίας και στην υποστήριξη της αλλαγής.

Δείτε στην παρακάτω gallery όσες εικόνες έχουμε βρει να κυλκοφορούν στα social media αυτές τις τραγικές ώρες

Η Κοιλάδα των Τεμπών απαριθμεί ακόμα ένα τραγικό συμβάν με χαμένες ζωές

Το βράδυ της Τρίτης 28 Φεβρουαρίου, σημειώθηκε μια καταστροφική σύγκρουση μεταξύ δύο τραίνων: μιας επιβατικής αμαξοστοιχίας και μιας εμπορικής αμαξοστοιχίας κοντά στην πόλη της Λάρισας στη βόρεια Ελλάδα. Το ατύχημα είχε ως αποτέλεσμα τον εκτροχιασμό των τεσσάρων πρώτων βαγονιών του επιβατηγού τραίνου, με αποτέλεσμα τα δύο πρώτα να πάρουν φωτιά.

Η έκταση των ζημιών και των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές εξακολουθεί να εκτιμάται, αλλά οι αναφορές των τοπικών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι τουλάχιστον 36 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί καθώς οι διασώστες συνεχίζουν την επιχείρηση έρευνας. Μέχρι στιγμής, 72 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο με τραυματισμούς.

Η έντονη θερμότητα που δημιουργήθηκε από την πυρκαγιά ξεπέρασε τους 1.300 βαθμούς Κελσίου, καθιστώντας την αναγνώριση των θυμάτων δύσκολο έργο για την πυροσβεστική.

Στον απόηχο της τραγωδίας, ο σταθμάρχης της Λάρισας κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια, αν και αρνείται κάθε αδίκημα και επικαλείται πιθανή τεχνική βλάβη ως αιτία του ατυχήματος.

Ο πρόεδρος της Ελλάδας χαρακτήρισε το δυστύχημα "αδιανόητη τραγωδία" και η χώρα μας κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος προς τιμήν των θυμάτων.

Στις προσπάθειες διάσωσης εξακολουθεί να συμμετέχει μια ομάδα 150 πυροσβεστών, τέσσερις γερανοί και σαράντα ασθενοφόρα. Η σύγκρουση και τα επακόλουθά της έχουν συγκλονίσει το έθνος και τον κόσμο, αφήνοντας ένα βαθύ αίσθημα θλίψης και απώλειας.

Το «Στείλε μου μήνυμα όταν φτάσεις» νικήθηκε από ένα «πάμε κι όπου βγει»