Στον Νορβηγό Jon Fosse το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2023 αλλά η επιλογή δεν άρεσε σε όλους στο Twitter

Τζένη Ντεμιράι
Στον Νορβηγό Jon Fosse το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2023 αλλά η επιλογή δεν άρεσε σε όλους στο Twitter
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2023 βρέθηκε στη δεκάδα των trends στο Twitter.

Το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2023 απονεμήθηκε από τη Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών στον Νορβηγό συγγραφέα Jon Fosse, «για τα καινοτόμα θεατρικά του έργα και την πεζογραφία που δίνουν φωνή σε όσα δεν μπορούν να ειπωθούν», την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023.

Η συμβολή του στη λογοτεχνία περιλαμβάνει ποικίλα είδη, όπως μία πληθώρα θεατρικών έργων, μυθιστορήματα, ποιητικές συλλογές, δοκίμια, παιδικά βιβλία και μεταφράσεις, τα οποία έχουν γραφτεί στα νεονορβηγικά.

Το όνομά του, έως σήμερα, έχει συνδεθεί σε μεγάλο βαθμό με τα θεατρικά έργα, καθιστώντας τον έναν από τους πιο πολυπαιγμένους θεατρικούς συγγραφείς στον κόσμο. Την ίδια στιγμή, τα μυθιστορήματά του αναγνωρίζονται, σε παγκόσμιο επίπεδο, όλο και περισσότερο.

Σε poll που διεξήγαγε η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών μετά την απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας 2023, με την ερώτηση «έχετε διαβάσει οποιοδήποτε από τα έργα του Jon Fosse», το 88% απάντησε «όχι», γεγονός που δείχνει την ανάγκη να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για τον Jon Fosse και το έργο του.

poll.png

Ποιος είναι ο Jon Fosse που του απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2023

Ο Jon Fosse γεννήθηκε το 1959 στο Haugesund της Νορβηγίας και από τα μέσα της δεκαετίας του '70 ζει στο Bergen.

Σε ηλικία επτά ετών βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα σοβαρό ατύχημα, το οποίο τον οδήγησε ένα βήμα πριν τον θάνατο. Η εμπειρία του αυτή επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τη συγγραφή του στην ενήλικη ζωή. Σπούδασε Συγκριτική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Bergen και δίδαξε στην Ακαδημία Δημιουργικής Γραφής.

To 1983 εκδόθηκε το πρώτο του μυθιστόρημα, «Raudt, svart» (Κόκκινο, μαύρο), το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως επαναστατικό και συναισθηματικά «ωμό». Έχοντας ως κεντρικό θέμα το ζήτημα της αυτοκτονίας, το έργο αυτό αποτέλεσε «τον φάρο» της μετέπειτα πορείας του.

jon-fosse

Πηγη @gentoftehovedbibliotek

Θεατρικό του έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο του Bergen το 1994 και είχε τίτλο «Og aldri skal vi skiljast», δηλαδή, «Και δεν θα χωρίσουμε ποτέ».

Ωστόσο, αυτό δεν ήταν το πρώτο θεατρικό έργο που έγραψε ποτέ. Το πρώτο θεατρικό του έργο είχε τίτλο «Nokon kjem til å komme» (Κάποιος θα έρθει) και ανέβηκε στο θεατρικό σανίδι της Nanterre το 1999 από τον Γάλλο σκηνοθέτη Claude Régy.

Ακολούθησαν τα «Το παιδί», «Το όνομα», για το οποίο τιμήθηκε με το Βραβείο 'Ιψεν, «Η νύχτα τραγουδά τα τραγούδια της», «Όνειρο φθινοπώρου», «Μια μέρα καλοκαιριού», «Παραλλαγές θανάτου», «Χειμώνας», «Τόσο όμορφα», «Κορίτσι στον καναπέ» και άλλα.

Έργα του έχουν μεταφραστεί σε 40 γλώσσες, μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά.

Σε παλαιότερη συνέντευξή του είχε δηλώσει: «Ξέρετε, όταν γράφω, προτιμώ να μην ξέρω τίποτα. Απλώς κάθομαι και γράφω. Κάπως εισέρχομαι σε αυτήν τη διαδικασία, σχεδόν αυθόρμητα, αφού αρνούμαι να προετοιμάσω κάτι εκ των προτέρων, ένα συγκεκριμένο πλάνο, και προτιμώ να αφήνομαι στο μυστήριο της γραφής».

Τρολάρισμα και αρνητισμός στο Twitter

Το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2023 βρέθηκε στη δεκάδα των trends στο Twitter, με πολλούς Έλληνες χρήστες να μιλούν για τoν Jon Fosse αρνητικά, λίγους θετικά και άλλους να «τρολάρουν» το Νόμπελ. Ένας χρήστης της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, μάλιστα, αναρωτήθηκε: «Εάν γράψω ένα τουι και το διαβάσουν 30 εκατομμύρια άνθρωποι,θα μπορώ να πάρω Νόμπελ λογοτεχνίας»;

Πηγή κεντρικής εικόνας: AP