Έκθεση φωτογραφίας «LΑST SAMURAI» - Tokugawa Shogun Missions Overseas

Έκθεση φωτογραφίας «LΑST SAMURAI» - Tokugawa Shogun Missions Overseas

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση έχει οργανώσει η Πρεσβεία της Ιαπωνίας, το Ιωνικό Κέντρο και η Ένωση Καλλιτεχνών Φωτογράφων Αθήνας σε συνεργασία με το Japan Camera Industry Institute (JCII), την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου – Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015 στο Ιωνικό Κέντρο (Λυσίου 11, Πλάκα).

Το 1853, στόλος επτά αμερικάνικων πλοίων υπό τον Αντιναύαρχο Matthew Perry, απαίτησε το άνοιγμα του λιμανιού της Ιαπωνίας που έως τότε διατηρούσε κλειστά τα σύνορα της. Την επόμενη χρονιά το λιμάνι άνοιξε και οι δύο χώρες, ΗΠΑ και Ιαπωνία, σύναψαν Σύμφωνο Ειρήνης και Φιλίας.

Τον Ιανουάριο του 1860, ο Masaoki Shinmi με 77μελη ομάδα, ως ειδικοί απεσταλμένοι του Shogun Tokugawa, έφθασαν στις ΗΠΑ για να επικυρώσουν νέο Σύμφωνο Φιλίας, Εμπορίου και Ναυσιπλοΐας. Η ειδική ομάδα, που ταξίδεψε με αμερικανικά πλοία ως την Ουάσιγκτον και έτυχε εγκάρδιας υποδοχής, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ανταλλαγή των εγγράφων του συμφώνου. Kατά την επίσκεψή τους ήρθαν σε επαφή με τον ξένο πολιτισμό, γνώρισαν τις τελευταίες εξελίξεις στην παγκόσμια κοινότητα και απέκτησαν γνώσεις και σοφία, που αργότερα επηρέασε βαθειά την πορεία της χώρας προς τη Μεταρρύθμιση Μeiji.

Το 1862 η κυβέρνηση Tokugawa έστειλε τους πρώτους Ιάπωνες στην Ευρώπη για να μυηθούν στη δυτική τέχνη, τις επιστήμες και την τεχνολογία. Τον ίδιο χρόνο, ένας μεγάλος αριθμός φοιτητών επισκέφθηκε την Ολλανδία. Το 1863, η δεύτερη ιαπωνική αποστολή της κυβέρνησης Tokugawa αναχώρησε για την Ευρώπη, όπου μελέτησε ναυτικές τεχνικές, κοινωνικές επιστήμες και ιατρική τεχνολογία πριν επιστρέψει στην Ιαπωνία.

Τα μέλη των αποστολών, κατά τη διαμονή τους στις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Ολλανδία, άρχισαν να αποκτούν ενδιαφέρον για την τέχνη της φωτογραφίας, μιας και δεν ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ιαπωνία εκείνη την εποχή. Επίσης έφεραν πίσω στη χώρα τους, γαλλικές και ευρωπαϊκές εφημερίδες με φωτογραφικά πορτρέτα του γάλλου φωτογράφου Nadar, αμερικανών και ευρωπαίων φωτογράφων, καθώς και απλών ανθρώπων από τις ΗΠΑ, που υποδέχθηκαν θερμά την ιαπωνική αποστολή. Οι φωτογραφίες από τη Γαλλία δεν είχαν μόνο καλλιτεχνικό χαρακτήρα αλλά τραβήχτηκαν και για τους σκοπούς ανθρωπολογικής έρευνας πάνω στη μελέτη του προσώπου και της σωματικής διάπλασης των ανθρώπων της Ανατολής.

Αμέσως μετά την επιστροφή της αποστολής στην Ιαπωνία ξεκίνησε η Μεταρρύθμιση Meiji, η οποία οδήγησε στο τέλος των 260 ετών διακυβέρνησης από τους πολεμάρχους Tokugawa. Οι πολεμιστές σαμουράι που παρουσιάζονται εδώ είναι κυριολεκτικά «Οι Τελευταίοι Samurai».

Η παρούσα έκθεση φωτογραφίας από τη συλλογή του Japan Camera Industry Institute, αποτίνει φόρο τιμής σε όλους αυτούς που πριν από 150 χρόνια μέσω της γνώσης που αποκόμισαν από το δυτικό κόσμο συνέβαλλαν στον εκσυγχρονισμό της Ιαπωνίας.