Η Χαρά της συνύπαρξης και οι παράμετροί της

Η Χαρά της συνύπαρξης και οι παράμετροί της

Η νέα έκθεση της Μαρίας Γρηγοριάδη με τίτλο «Togetherness» έρχεται για να μας βάλει μερικά ερωτήματα στο μυαλό σχετικά με τις ιστορίες των ανθρώπων, και μαζί αλλά και χώρια.

Ερωτηματικός ο τίτλος. Μια χαρά που υπονομεύεται από την έλλειψη χώρου, δηλαδή χρόνου, διάθεσης. Ακρυλικά και λάδια μεγάλων διαστάσεων με εικόνες από χιλιάδες χαμό-ζωές. Σαν από έναν αρχαίο ιστορητή άπειρα, παράλληλα, συνωστισμένα στιγμιότυπα, υπαινίσσονται στον καμβά. Ιστορίες εμφωλευμένες η μία μέσα στην άλλη. Μια απόπειρα για συλλογική κραυγή με μέσο τα ανοιχτά χαρούμενα χρώματα. Δεν υπάρχει πρωταγωνιστής ούτε κεντρικό θέμα. Όλα είναι ισοδύναμα, απλωμένα, διαλυμένα. Σχετικά. Μια προσπάθεια να σμίξουν κόσμοι μακρινοί με την πρόφαση της κοινής συγκίνησης.

Μια ταυτόχρονη ματιά από το πέρα ως το δώθε. Το πριν και το τώρα. Το δικό μας και το άλλο. Το μεγάλο και το μικρό. Το ξένο. Μια (πολιτική) καταγγελία με όπλο τη μαγεία της εικόνας και των συμβόλων. Η βία και το αίμα, το κόκκινο της φωτιάς. Η διαδικασία έρωτας. Θυσία. Μέσα από ατέρμονη πάλη και κατάθεση ψυχής, διασκεδαστική, σαρκοβόρα ενίοτε, το ίδιο το τελάρο αποφασίζει ερήμην σου, τι κρατά και τι απορρίπτει.

Το όνειρο, η πραγματικότητα, οι παιδικές εμμονές και πρόσφατα οι φθαρμένες εικόνες της Μικρασιάτικης, Ανατολίτικης καταγωγής αναδύονται υποσυνείδητα. Ή αλληλεπικαλύπτονται. Όπως θάβεις στο χώμα και καρπίζει. Πρόκειται για συγκομιδή για ένα κήπο. Γέννηση. Ο παραμορφωτικός καθρέφτης της Ζωγραφικής είναι ο τρόπος μου για να κατανοώ την πραγματικότητα. Σημαίνει, πολεμώ, αντέχω, αντιστέκομαι.

Η έκθεση έχει ξεκινήσει από τις 31 Μαρτίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Μαΐου.

Γκαλερί Μέδουσα
Ξενοκράτους 7, Αθήνα
Τηλ:210 7244552
www.medusaartgallery.com