Η καλλιτεχνική «Άγρια Γωνιά» της Hannah Greely

Η καλλιτεχνική «Άγρια Γωνιά» της Hannah Greely

Η αμερικανίδα ζωγράφος έρχεται για μια ξεχωριστή έκθεση με την ονομασία «Wild Corner» στην Γκαλερί Bernier/Eliades.

Η Hannah Greely (1979, Los Angeles, California) επανα-δημιουργεί αφοπλιστικά γλυπτά πανομοιότυπα με καθημερινά αντικείμενα τα οποία, μέσα από τη χρήση αταίριαστων υλικών, μετατρέπει από κάτι οικείο σε κάτι ασυνήθιστο. Μέσα από τον υπερρεαλισμό τους τα έργα της είναι ένας συνδυασμός του κοινότοπου με το παράδοξο.

Η πρακτική της Greely δίνει έμφαση στην επιστροφή της ύπαρξης του αντικειμένου προτρέποντας σε μία αξιολόγηση της αιφνιδιαστικής αξίας που κρύβεται μέσα τους. Η σαφής κλίση της Greely στην εξερεύνηση των αντικειμένων είναι εμφανής στην αφηγηματικότητα των γλυπτών της, με την σιωπηρή απειλή βίας ή κατάφωρου παραλογισμού. H Greely, διαποτίζει την αφηγηματικότητα των γλυπτών της με απτικές ιδιότητες, αυτό που η ίδια ονομάζει ως «ψηλαφητή υλιστικότητα».

Παραδόξως, λογικότητα και σουρεαλισμός συγκρούονται στη δουλειά της με συναρπαστικά αποτελέσματα. Τα γλυπτά της προσκαλούν τον θεατή σε ένα περίπλοκο παιχνίδι ομοιότητας και διαφοράς, και δημιουργούν μία αίσθηση ψυχολογικής ανησυχίας που ξεπροβάλλει από το κενό που προκύπτει ανάμεσα στο πραγματικό αντικείμενο και σε αυτό που είναι πιστό αντίγραφό του.

Πολλά από τα έργα που παρουσιάζει στη γκαλερί Bernier – Eliades για πρώτη φορά, ενσωματώνουν γραφικές σκηνές τοπίων, ζωγραφισμένες σε γλυπτά καθημερινών αντικειμένων. Χαλαρά δουλεμένα και χρησιμοποιώντας τα παραδοσιακά μέσα της ζωγραφικής και γλυπτικής (ξύλο, καμβάς, γύψος) προσφέρουν αποκλειστικά και μόνο μία πρόταση της μοντέρνας ταυτότητας και λειτουργίας τους και εστιάζουν στην ανθρώπινη κληρονομιά της επιδέξιας απομίμησης της φύσης: μία τσιμεντένια φιγούρα περιβάλλει τον εαυτό της με ένα ζωγραφισμένο καμβά μετατρέποντάς το ταυτόχρονα σε κουβέρτα και σπηλιά, ένα ζωγραφικό έργο ενός πανοραμικού ερημικού τοπίου τυλίγει σκηνές της νύχτας και της ημέρας σαν ένας υπνόσακος, ή μία τρικυμιώδης θάλασσα κουκουλώνεται και μεταφέρεται στο γυμναστήριο. Η εμπειρία της φύσης ξεγυμνώνεται από το μεγαλείο και πέφτει στην ανθρώπινη κλίμακα, γίνεται χιουμοριστική, χρήσιμη, ή ακόμη και ανακουφιστική και δείχνει το δικό μας εσωτερικό τοπίο ώριμο για εξερεύνηση.

Γκαλερί Bernier/Eliades
Επταχάλκου 11, Θησείο, Αθήνα
Τηλ:210 3413936
www.bernier-eliades.gr