«Furniture» δια χειρός Franz West

«Furniture» δια χειρός Franz West

«Δεν έχει σημασία πώς μοιάζει η τέχνη, αλλά πώς χρησιμοποιείται». Ο Βιεννέζος καλλιτέχνης έρχεται στην Ελλάδα για να μας δείξει την χειροπιαστή πλευρά του μότο του.

Επηρεασμένος από κινήματα όπως η ζωγραφική της δράσης (Action painting) και η Performance Art της δεκαετίας του 1960, ο West απέρριψε τον παραδοσιακό παθητικό τρόπο θέασης της τέχνης. Στις αρχές τις δεκαετίας του '70 ξεκίνησε να δημιουργεί μια σειρά από μικρά εύκολα μεταφερόμενα γλυπτά από γύψο τα οποία ονόμασε Passstücke (μετασχηματιστές) ή «προσαρμόσιμα». Οι θεατές ενθαρρύνονταν να τα σηκώσουν, να τα μεταφέρουν, και να νοιώσουν πως εφάρμοζαν στο σώμα τους. Τα έπιπλα του West μοιάζουν να είναι φυσική συνέχεια αυτών των γλυπτών: Μπορεί κανείς να τα μεταφέρει, να καθίσει επάνω τους, να τα αναβοσβήσει. Καρέκλες, λάμπες, καναπέδες και τραπέζια τα οποία διαποτίζει με στοιχεία γλυπτικής, διακρίνονται από φάσμα σωματικών χαρακτηριστικών και απτικών αντιδράσεων.

Οι καρέκλες του West καλύπτονται από χρωματιστό fiberglass ενώ οι πολυθρόνες και τα ανάκλιντρα καλύπτονται από ακατέργαστο λινό. Οι ατσάλινες επιδαπέδιες λάμπες του με τα ακρυλικά αμπαζούρ είναι τεράστιες και βιομηχανικού ύφους. Θέτοντας ερωτήματα σχετικά με την χρησιμότητα της τέχνης, καθώς και την ψυχική αλλά και τη σωματική σχέση μας με τα έργα τέχνης, ο West αμφισβητεί τον τρόπο με τον οποίο μπορεί ο θεατής να βιώσει την τέχνη μέσα σε μία γκαλερί, και έτσι επαναπροσδιορίζει τις δυνατότητες της γλυπτικής ως κοινωνικής εμπειρίας.

Τα μοντέλα τοπίων του West - στα οποία χαρτονένιες ανθρώπινες φιγούρες συνυπάρχουν με ανθρωπομορφικές φόρμες- εκτίθενται στο πάτωμα ή πάνω σε τραπέζια. Οι κόσμοι αυτοί αποτυπώνουν την αλληλεπίδραση του σώματος με αντικείμενα τέχνης, ενώ παράλληλα απορρίπτουν την παραδοσιακά παθητική σχέση κοινού και τέχνης. Το σκηνικό που δημιουργεί ο West στον χώρο της έκθεσης ολοκληρώνεται από μερικά χαρακτηριστικά κολάζ του στα οποία συνταιριάζει επιζωγραφισμένες διαφημίσεις, σελίδες περιοδικών, και πορνογραφικές εικόνες χρησιμοποιημένες με τον πιο εξωφρενικό τρόπο.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 15 Ιουλίου, 2011.

Gagosian Αθήνας
Μέρλιν 3, Αθήνα
Τηλ:210 3640215
www.gagosian.com