Τα Μουσεία γιορτάζουν

Τα Μουσεία γιορτάζουν

«Μουσεία και Μνήμη» είναι το φετινό θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.  Εργαστήρια, ελεύθερη είσοδο, ξεναγήσεις, παραστάσεις και πολλές εκπλήξεις επιφυλάσσουν στους επισκέπτες τα μουσεία, τα οποία θα κρατήσουν ανοιχτές τις πόρτες τους έως αργά το βράδυ.

Πολλές οι εκδηλώσεις που διοργανώνουν τα μουσεία της Ελλάδας, με αφορμή την Ημέρα και τη Νύχτα Μουσείων.

Το μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου»περιλαμβάνει κειμήλια από τη Μικρά Ασία, όπως λάβαρα, στολές, λευκά είδη, βιβλία, έγγραφα, χρηστικά αντικείμενα, που δώρισαν Μικρασιάτες από διάφορα σημεία της Ελλάδας και του κόσμου.

Στις 18 Μαΐου το Μουσείο Ακρόπολης θα είναι ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τις 12 τα μεσάνυχτα και η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Τις ίδιες ώρες θα λειτουργεί το εστιατόριο και τα πωλητήρια του Μουσείου.

Στις 14 Μαΐου το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης θα είναι ανοιχτό από 18:30 ως 24:00 με ξεναγήσεις στις μόνιμες συλλογές, στην περιοδική έκθεση «The last grand tour. Οι σύγχρονοι περιηγητές στην Ελλάδα» και εικαστικό εργαστήρι για ενήλικες. Στις 15 Μαΐου, από τις 11.00 έως τις 17.00 θα γίνουν ξεναγήσεις.

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει στο Νομισματικό Μουσείο, στις 20:00 το βράδυ, το έργο «The Art of Sleep» των Κορεατών Young - Hae Chang Heavy Industries στον αύλειο χώρο (Πανεπιστημίου 12). Παράλληλα, στις 18 Μαΐου (12:00) διοργανώνεται εκδήλωση με τίτλο «Τα αρχαιολογικά ταξίδια του Ερρίκου Σλήμαν».

Ανοιχτή από τις 17:00 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα θα παραμείνει η έκθεση της συλλογής του Γ.Οικονόμου στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων. Στις 22:00 το βράδυ η διευθύντρια της Πινακοθήκης, Νέλλη Κυριαζή θα πραγματοποιήσει ξενάγηση σε αριστουργήματα της Μοντέρνας Τέχνης του 20ού αιώνα (Λεωνίδου και Μυλλέρου, Μεταξουργείο).

Στο Μουσείο Μπενάκη διοργανώνεται στις 18 και στις 21 Μαΐου εκδήλωση με τίτλο «Ιστορίες των αντικειμένων: Μορφές πρόσβασης στα τεκμήρια του Μουσείου Μπενάκη», ενώ την Τετάρτη το μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 09:00 το πρωί έως τις 17:00 το απόγευμα, με ελεύθερη είσοδο.

Το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης θα παραμείνει την Τετάρτη ανοιχτό από τις 09:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ. Εκπτώσεις θα σημειωθούν σε εκδόσεις και αντικείμενα στα πωλητήρια του Μουσείου Μπενάκη.

Το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη ανοίγει στις 14 Μαΐου τις πόρτες του, με πλήθος εκδηλώσεων και ελεύθερη είσοδο για το κοινό από τις 18:00 έως και τις 02:00.

Για τους μικρούς επισκέπτες από 6 έως 12 ετών πρόκειται να οργανωθεί στις 18:00 ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα κατά τη διάρκεια του οποίου τα παιδιά ξεναγούνται στη μόνιμη έκθεση του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη, μαθαίνοντας για τη ζωή και το έργο του σημαντικού Έλληνα ζωγράφου και εκφραστή της περίφημης Γενιάς του '30, Σπύρου Παπαλουκά. Στη συνέχεια, ακολουθεί μύηση στη διαχείριση μίας συλλογής και στα μυστικά της προληπτικής συντήρησης των έργων τέχνης. Το εργαστήριο θα επαναληφθεί την Τετάρτη, 18 Μαΐου 2011 (18:00-20:00).

Το Ίδρυμα Ευγενίδου υποδέχεται το βράδυ του Σαββάτου 14 Μαΐου το κοινό με μια σειρά δραστηριότητες. Συγκεκριμένα, στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο πραγματοποιούνται παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο για το κοινό (στις 21:30 και στις 22:30 Τα 7 θαύματα του Κόσμου). Η διάθεση των δελτίων εισόδου για τις παραστάσεις θα ξεκινήσει στις 19:30 και θα διαρκέσει μέχρι την εξάντληση των θέσεων. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Στις 15 Μαΐου, στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και στο Κέντρο ΓΑΙΑ, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν από κοντά τα εργαστήρια Βοτανικής, Χερσαίας Ζωολογίας και Υδροβιολογίας και να ανακαλύψουν πως δημιουργούνται και συντηρούνται οι συλλογές, ενώ διοργανώνεται και περιοδική έκθεση βιβλίου. Οι εκδηλώσεις διαρκούν από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα της Κυριακής και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Το Μουσείο Ηρακλειδών συνεργάζεται με το Εθνικό Ωδείο και οργανώνουν στις 14 Μαΐου μια βραδιά με θέμα «Εικαστικές Τέχνες και Μουσική: ένας μυσταγωγικός διάλογος», η οποία θα φιλοξενηθεί στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου Ηρακλειδών. Θα πραγματοποιηθούν μουσικές εκδηλώσεις αριστούχων αποφοίτων του Εθνικού Ωδείου, σ' ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει έργα κλασικής μουσικής, παραδοσιακά και έντεχνα ελληνικά τραγούδια. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και το ποτό κέρασμα.

Στις 19 Μαΐου (ώρα 20:30) το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Περιπλανώμενη μνήμη» από την καλλιτέχνη Νάντια Παπαθεοδώρου. Παράλληλα, διοργανώνεται εκδήλωση με τίτλο «9 αντικείμενα, 9 άγνωστες ιστορίες» κατά την οποία το προσωπικό του Μουσείου θα μυήσει τους επισκέπτες στις ιστορίες που κρύβονται πίσω από επιλεγμένα εκθέματα της μόνιμης έκθεσης. (22 Μαΐου, ώρες έναρξης: 9.30, 10.30, 11.30, 12.20, 13.30).