Διεθνής Ημέρα Μουσείων: ελεύθερη είσοδος σήμερα

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: ελεύθερη είσοδος σήμερα

Με ελεύθερη είσοδο σε όλα τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους υποδεχόμαστε σήμερα τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων! Στο πλαίσιο του εορτασμού, έχουν προγραμματιστεί ποικίλες εκδηλώσεις (εκθέσεις, ξεναγήσεις, μουσικές εκδηλώσεις κλπ.) σε 46 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους σε όλη τη χώρα.

«Μουσεία και Μνήμη» είναι το φετινό θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.

Η κεντρική εκδήλωση θα γίνει στο Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου». Το μουσείο περιλαμβάνει κειμήλια από τη Μικρά Ασία, όπως λάβαρα, στολές, λευκά είδη, βιβλία, έγγραφα, χρηστικά αντικείμενα, που δώρισαν Μικρασιάτες από διάφορα σημεία της Ελλάδας και του κόσμου.

Το Μουσείο της Ακρόπολης θα είναι ανοιχτό από τις 8πμ έως τις 12 τα μεσάνυχτα και η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Τις ίδιες ώρες θα λειτουργεί το εστιατόριο και τα πωλητήρια του Μουσείου. Στις 8:30 μμ το Μουσείο θα φιλοξενήσει στο προαύλιό του τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, η οποία θα παρουσιάσει έργα Μπετόβεν, Φορέ και Μποροντίν με σολίστα πιάνου τον Δ. Βεζύρογλου. Θα μετάσχει και η Μικτή Χορωδία του Δήμου του Στ. Μπερή. Τη συμφωνική ορχήστρα θα διευθύνει ο Ε. Καλκάνης.

Ανοιχτή από τις 5μμ έως τα μεσάνυχτα θα παραμείνει η έκθεση της συλλογής του Γ.Οικονόμου στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων. Στις 10μμ η διευθύντρια της Πινακοθήκης, Νέλλη Κυριαζή θα πραγματοποιήσει ξενάγηση σε αριστουργήματα της Μοντέρνας Τέχνης του 20ού αιώνα (Λεωνίδου και Μυλλέρου, Μεταξουργείο).

Το Μουσείο Μπενάκη (Κτίριο Πειραιώς) θα έχει ειδικό ωράριο λειτουργίας από τις 10πμ έως τις 8μμ ελεύθερη είσοδο. Στις 9μμ διοργανώνεται μουσική εκδήλωση με τη συμμετοχή του Jazz κουαρτέτου της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ.

Το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης θα παραμείνει ανοιχτό από τις 9πμ έως τις 9μμ. Εκπτώσεις θα σημειωθούν σε εκδόσεις και αντικείμενα στα πωλητήρια του Μουσείου Μπενάκη.

Στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη η τρέχουσα έκθεση «Η Απαγορευμένη Πόλη του Jiang Guofang» θα είναι ανοιχτή στο κοινό με ελεύθερη είσοδο από τις 10πμ ως τις 10μμ.

Ο Ελληνικός Κόσμος θα λειτουργεί από τις 9πμ ως τις 8μμ. Θα ισχύει ελεύθερη είσοδος στις εκθέσεις «Υπάρχει σε όλα λύση; Ταξίδι στον Κόσμο των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών», «Συνάντηση στην Αρχαία Αγορά» και «Ιστορίες νομισμάτων – Αφηγήσεις πόλεων» καθώς και στη «Διαδραστική περιήγηση στην Αρχαία Αγορά» στη «Θόλο».

Να πούμε επίσης ότι χθες ανακοινώθηκε πως είκοσι ένα μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι θα λειτουργούν πλέον με διευρυμένο ωράριο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.