Ο Γιώργος Ηλιάδης και η πραγματική υπόσταση των πραγμάτων στην Xippas Gallery

Ο Γιώργος Ηλιάδης και η πραγματική υπόσταση των πραγμάτων στην Xippas Gallery

Εγκαίνια κάνει αυτή την Πέμπτη στις 9 Ιουνίου η πρώτη ατομική έκθεση του Γιώργου Ηλιάδη στην Xippas Gallery, που περιλαμβάνει έργα από όλες τις περιόδους δημιουργίας του καλλιτέχνη.

Ο Ηλιάδης εξέθεσε το 1986 και το 1991 στην γκαλερί Πολυπλάνο ενώ από το 1992 δραστηριοποιείται κυρίως στο εξωτερικό με σημαντικές ατομικές εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί (Galerie Xippas, Paris 1996, 2000, 2003, Centre d' Art Contemporain de Vassivi'ere, France 2001 κ.λπ.). Η πρώτη ατομική έκθεση του Γιώργου Ηλιάδη στην Xippas Gallery στην Αθήνα περιλαμβάνει έργα από όλες τις περιόδους δράσης του καλλιτέχνη (1996-2011).

Στα έργα του, ο Γιώργος Ηλιάδης μας ωθεί να περιπλανηθούμε σε νέες εκφάνσεις της πραγματικότητας. Καθώς το βλέμμα μετατοπίζεται από το ένα έργο στο άλλο, συνειδητοποιούμε ότι αυτό που αρχικά προσλαμβάνουμε ως παραμόρφωση του οικείου καθημερινού μας κόσμου, αποτελεί ουσιαστικά μια άλλου είδους πρόσληψη του υπαρκτού, μια νέα πρόταση οπτικής απαλλαγμένης από περιττά στοιχεία, το απόσταγμα της «πληθωρικής» μας πραγματικότητας.

Χρησιμοποιώντας άλλοτε την απομόνωση και προβολή, άλλοτε τον εξωραϊσμό της μορφής μέσα από καθαρά περιγράμματα κι άλλοτε την καλειδοσκοπική επανάληψη των στοιχείων που τον ενδιαφέρουν, ο Ηλιάδης τα αναδεικνύει σε πρωταγωνιστές του κάθε έργου, προσδίδοντάς τους μια νέα ταυτότητα που δεν είναι άλλη από την πραγματική τους υπόσταση.

Ο Ηλιάδης ασκεί πλήρη έλεγχο στις συνθέσεις του με το πλαίσιο να παίζει καθοριστικό ρόλο. απλές μορφές από το φυσικό μας περιβάλλον, λιτά κτίσματα και καθημερινά χρηστικά αντικείμενα γειτνιάζουν ανενόχλητα στον καμβά διατηρώντας την αυτονομία τους ή εμπλεκόμενα σε δράσεις που πολλές φορές διακόπτονται βίαια για να συνεχιστούν εκτός κάδρου, παραπέμποντας σε μια άλλη χωροχρονική διάσταση και ωθώντας μας σε επαναπροσδιορισμό του τρόπου πρόσληψης της ζωής και των πραγμάτων γύρω μας.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου.

Xippas Gallery
Πατριάρχου Ιωακείμ 53, Κολωνάκι
Τηλ:210 3319333
www.xippas.com