Ένας Μαύρος Καθρέφτης στο Λιμάνι του Πειραιά

Ένας Μαύρος Καθρέφτης στο Λιμάνι του Πειραιά

Ο Dug Aitken παρουσιάζει την εντυπωσιακή βίντεο-περφόρμανς «Black Mirror» στο Λιμάνι του Πειραιά όπου ο θεατής γίνεται κομμάτι της παράστασης, ενώ εμφανίζεται και η διάσημη ηθοποιός του «εναλλακτικού» Hollywood, Chloë Sevigny.

To Black Mirror (Μαύρος καθρέφτης), η νέα βίντεο-περφόρμανς του αμερικανού εικαστικού Doug Aitken παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μια συνεργασία του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ με το Ελληνικό Φεστιβάλ.

Με τη μορφή βιντεοπροβολής και παράστασης, που εκτυλίσσονται ταυτόχρονα, πάνω σε ένα πλοίο, (σύμφωνα και με τον ίδιο τον Aitken) ο Μαύρος Καθρέφτης δεν είναι παρά μια αλληγορία πάνω στις ζοφερές πτυχές της ζωής των ανθρώπων στο ξεκίνημα του 21ου αιώνα «...ένας παράλληλος κόσμος όπου η παγκοσμιοποιημένη αγορά, η επίδραση της ψηφιακής κουλτούρας και η εξάρτηση από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, σε συνέργεια με την καθημερινή ζωή διαφορετικών μεταξύ τους ανθρώπων ανά την υφήλιο, κατασκευάζουν μια εύθραυστη πραγματικότητα όπου τα πάντα κινούνται με αστραπιαία ταχύτητα και τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται...».

Η παρουσίαση του έργου του Doug Aitken, Black Mirror, περιλαμβάνει δύο μέρη:

Την έκθεση, μια παραγωγή του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, που παρουσιάζεται στο χώρο του Ιδρύματος, στα Σφαγεία της Ύδρας (20 Ιουνίου-25 Σεπτεμβρίου).

Την περφόρμανς, μια παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών σε συνεργασία με το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, που παρουσιάζεται στο λιμάνι του Πειραιά (16-17 Ιουνίου) και στο Μανδράκι της Ύδρας (19-20 Ιουνίου).

Το κοινό θα επιβιβαστεί σε ένα φεριμπότ, στο οποίο, μετά τη δύση του ήλιου, θα ξεκινήσει η βίντεο – περφόρμανς. Στις τρεις μεγάλες οθόνες σε σχήμα Π που ορίζουν την περίμετρο της σκηνής, θα προβάλλεται η ταινία Black Mirror. Στη διάρκεια του έργου, το οποίο διαδραματίζεται σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, θα εναλλάσσονται βίντεο – προβολές και ηχογραφήσεις με ζωντανή μουσική και ερμηνείες.

Το αποτέλεσμα είναι μια ενιαία ιστορία ειπωμένη μέσω πολλαπλών κινηματογραφικών προβολών με πρωταγωνίστρια την Chloë Sevigny, αλλά και τη συμμετοχή τραγουδιστών gospel, χορευτών και μουσικών. Η μοναδική, πρωτότυπη αυτή δουλειά συνοδεύεται από μουσική, την οποία εκτελεί το ροκ ντουέτο No Age από το Λος Άντζελες.

Άλλες πληροφορίες:
Εμφανίζεται η Chloë Sevigny
Συμμετέχουν «No Age» band [Dean Spunt, Randy Randall], Leo Gallo Depart, Tim McAfee-Lewis, Christopher Camp

Λιμάνι του Πειραιά
Πειραιάς 18545

Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ – Ύδρα
Σφαγεία Ύδρας