Η Έφη Σπύρου οραματίστηκε τη Run On Art και δημιούργησε μία σύγχρονη γέφυρα επικοινωνίας της τέχνης

Νατάσσα Σχοινά
Η Έφη Σπύρου οραματίστηκε τη Run On Art και δημιούργησε μία σύγχρονη γέφυρα επικοινωνίας της τέχνης

Η σημασία της ταυτότητας, ο συνδυασμός μίας καθημερινής, συναισθηματικά φορτισμένης δραστηριότητας, όπως η μαγειρική, με την τέχνη και οι προσωπικές ιστορίες των καλλιτεχνών γίνονται άρματα και έμπνευση για κοινωνική αλλαγή μέσω του διαλόγου.

«Η τέχνη καθαρίζει την ψυχή από τη σκόνη της καθημερινότητας», είχε πει ο Pablo Picasso για να εκφράσει με τα πιο απλά λόγια τον αδιαμφισβήτητα ψυχοθεραπευτικό και οριακά μυστικιστικό τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρά και «συνδιαλέγεται» η τέχνη με τον άνθρωπο.

Για να εξυπηρετήσει ακριβώς αυτόν τον σκοπό και να δημιουργήσει μία σύγχρονη γέφυρα επικοινωνίας της τέχνης και των τοπικών καλλιτεχνών με διεθνές κοινό, η καλλιτέχνης Έφη Σπύρου εμπνεύστηκε και δημιούργησε τη μη κερδοσκοπική οργάνωση «Run On Art».

Η Run On Art καλύπτει την ανάγκη παραγωγής και προβολής της σύγχρονης ελληνικής-κυπριακής τέχνης σε διεθνές επίπεδο μέσω διεπιστημονικών συνεργασιών. Η σημασία της ταυτότητας, ο συνδυασμός μίας καθημερινής, συναισθηματικά φορτισμένης δραστηριότητας, όπως η μαγειρική, με την τέχνη και οι προσωπικές ιστορίες των καλλιτεχνών γίνονται άρματα και έμπνευση για κοινωνική αλλαγή μέσω του διαλόγου.

Όσο για την ίδια την Έφη Σπύρου, το πλούσιο βιογραφικό της την εξόπλισε με μία σφαιρική γνώση επί της αισθητικής και της πραγμάτωσής της. Ποικίλες συλλογές της βρίσκονται στην Ελλάδα αλλά και σε διεθνή ύδατα. Η «Black Gold Flakes» το 2021 στην Κύπρο, η «My Finest Fabulous and Amazing Math Book» στο πανεπιστήμιο του Greenwich για το Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής στο Λονδίνο και η «My… Math Book» το 2020 στην Αθήνα αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Η καλλιτέχνης, ωστόσο, έχει ασχοληθεί και με τη βιομηχανία της μόδας, ως μοντέλο, παρουσιάστρια και δημόσιο πρόσωπο, με τις συνεργασίες της να περιλαμβάνουν τους οίκους Christian Dior, Versace, Moschino, Kenzo, κ.α. Το 2021, μάλιστα, έγινε Πρέσβειρα Καλής Θέλησης με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση σημαντικών προβλημάτων, όπως οι διατροφικές διαταραχές, ο καρκίνος του μαστού, το προσφυγικό ζήτημα και η εμπορία γυναικών.

Πείτε μας μερικά λόγια για τη Run on Art. Πώς δημιουργήθηκε και ποιος είναι ο στόχος της;

Η RUNONART γεννήθηκε για να δώσει έμπνευση στο κοινό μέσα από το έργο των καλλιτεχνών- τις περισσότερες φορές κρυμμένο και αφανές. Στην παρθενική μας παραγωγή, δημιουργήσαμε δέκα μικρά φιλμάκια προσκαλώντας δέκα καλλιτέχνες να μοιραστούν την δική τους ιστορία μέσα από την πρακτική τους, τις αγωνίες τους, τις προσπάθειες τους. Με γλώσσα απλή και άμεση οι καλλιτέχνες προσκαλούσαν το κοινό στο δικό τους μυστικό σύμπαν δίνοντας τους μια άλλη ματιά στα πράγματα. Το αποτέλεσμα, βέβαια, αυτού του πρώτου διαλόγου τόσο με τους καλλιτέχνες όσο και με το κοινό έθεσε τις βάσεις για τα επόμενα βήματα της RUNONART και τα επόμενα της project με περισσότερα ερωτήματα για την δύναμη του μέσου και του μηνύματος- πώς θα μπορούσε δηλαδή το μέσο και το μήνυμα να ενισχύονται περισσότερο μέσα από τα έργα μας. Ο στόχος έγινε πιο ξεκάθαρος και αποδεικνύεται με τα δύο τελευταία μας έργα -την παραγωγή συμμετοχικών διακαλλιτεχνικών και διασυνοριακών έργων-, φιλμ που εμπνέουν την κοινωνική αλλαγή και προκαλούν τον δημόσιο διάλογο σε καίρια θέματα.

Πόσο σημαντική είναι η έκφραση της ταυτότητας στην τέχνη;

Το σημαντικό είναι το πώς ένα έργο ατομικό ή συλλογικό πραγματεύεται ένα θέμα. Το ζήτημα της ταυτότητας, αυτής που γεννιέται στο ανάμεσα ήταν ο βασικός άξονας του συλλογικού έργου-φιλμ ΙDENTITY IN BETWEEN σε παραγωγή της RUNONART σε συνδιοργάνωση με το MOMus (Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης), με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ένα έργο που αγκαλιάζει την έννοια της ταυτότητας με έναν ανοιχτό τρόπο και με την αποδοχή του ότι «δεν υπάρχει ένας μοναδικός εαυτός και ότι η ταυτότητα δεν αφορά κάτι ενικό, αδιαπέραστο και σταθερό, αλλά κάτι πολύσημο, πολυφωνικό και ρέον διανοίγοντας ένα ευρύ πεδίο συζητήσεων, αναθεωρήσεων και καινούργιων αφηγήσεων».

Στο Cooking Love In Corona έχετε συνδυάσει την τέχνη με τη μαγειρική. Γιατί πιστεύετε ότι αυτά τα δύο έχουν τόσο συναισθηματική σχέση με την ψυχοσύνθεση ενός ανθρώπου;

Το φαγητό είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής, πολιτιστικής ζωής μας εδώ και αιώνες. Ο ελληνικός και κατ’ επέκταση ο Δυτικός παραδοσιακός τρόπος συλλογής και προετοιμασίας του φαγητού με την οικογένεια και τους φίλους, όπως και η έννοια της γιορτής ως η αρχή της κοινωνικής ζωής μέσα από την άνθηση των καλύτερων συζητήσεων περί φαγητού και πολιτικής, φέρει μαζί του το αίσθημα της ζεστασιάς, της χαράς, της αγκαλιάς, του ανήκειν.

Οι φρενήρεις, βέβαια, ρυθμοί της σύγχρονης αστικής καθημερινότητας, η τελειομανία και η επιθυμία μίας «λάμψης» σε όλους τους τομείς και το «overheated social media» συνοδευόμενο από μία αδηφάγα διαφημιστική κουλτούρα θέτουν όχι μόνο υπερβολικό άγχος και πίεση στο μυαλό και το σώμα αλλά αλλάζουν ριζικά την καθημερινότητα και μαζί την ψυχοσύνθεση του ανθρώπου και τη σχέση του με τους άλλους.

Πώς έχει επηρεάσει η πανδημία την τέχνη (γενικά και στην Ελλάδα);

Η τέχνη γεννιέται και ανθεί σε δύσκολους καιρούς. Δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία πανδημία στην παγκόσμια ιστορία, οπότε οι δημιουργοί δεν έχουν κάτι να φοβηθούν πέραν από τον φόβο τον ίδιο.

Η Ελλάδα έχει πρόσφορο έδαφος για τη γέννηση νέων ιδεών και την ευδοκίμηση της τέχνης;

Η Ελλάδα ήταν και είναι πάντα πηγή φωτός και έμπνευσης! Ένα απύθμενο πηγάδι ερεθισμάτων και ιδεών. Αν όλοι το συνειδητοποιήσουμε -άτομα, συλλογικότητες και κυρίως θεσμοί- μπορούμε να καταφέρουμε πολλά και να χαράξουμε μια νέα πορεία για την χώρα και τους καλλιτέχνες της. Φτάνει να αντιληφθούμε την σημασία του δικτύου μεταξύ μας, της ριζωματικής μας σχέσης, με μια «πλήρη και ακριβή αναγραφή των σημείων που πιάνουν οι ρίζες ή σχηματίζονται διαβάσεις και κοιλότητες».

https://www.instagram.com/p/CWbau1Gt6gv

Τι σημαίνει για εσάς η τέχνη;

Ένα συνεχές ταξίδι έξω από τον χρόνο και τον τόπο.

Ποιο είναι το πρώτο συναίσθημα που σας δημιουργείται στη σκέψη της τέχνης;

Ελευθερία.

Ποιος/Ποια καλλιτέχνης σας έχει επηρεάσει περισσότερο στην τέχνη -και στη ζωή σας-;

Έχω μελετήσει πολλούς καλλιτέχνες κατά καιρούς, αλλά με μία σχεδόν εμμονή επιστρέφω στο έργο της Eva Hesse και, από τους ποιητές, στον Paul Celan.

Αγαπημένο έργο (και γιατί);

To «Σχεδόν Μεταξύ» του αγαπημένου μου- εκεί στο ανάμεσα, στο μεταξύ συναντηθήκαμε για πρώτη φορά http://pantelischandris.blogspot.com/2008/08/2005.html

https://www.instagram.com/p/CL2BklsAi5N

Νέο Πρότζεκτ: WOMANIFESTO

Το τελευταίο φιλμ-συλλογικό έργο του οποίου είναι εμπνευστής και σκηνοθέτης η Έφη Σπύρου, με διευθύντρια φωτογραφίας-κινηματογράφηση τη Zέτα Σπυράκη, είναι το WOMANIFESTO. Αυτό είναι αφιερωμένο στην γυναικεία δημιουργική φωνή του σήμερα. Στην πρώτη του παραγωγή, η εμπνεύστρια προσκάλεσε 15 δημιουργούς που ζουν και εργάζονται στην Αθήνα να γράψουν και να παρουσιάσουν σε ένα λεπτό on camera το προσωπικό τους μανιφέστο.

https://www.instagram.com/p/CIvwp1Eggon


«Τα καλλιτεχνικά μανιφέστο γεννιόντουσαν πάντα μέσα σε/από δύσκολες εποχές, μεγάλες κρίσεις (πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές). Ήταν και εξακολουθούν να είναι μία μορφή έκφρασης που διακηρύσσει κάτι, είναι ένα καταστατικό κείμενο που περιέχει την αντίσταση αλλά και το όραμα για κάτι νέο, καινοτόμο.

Το WOMANIFESTO αδιαμφισβήτητα γεννιέται σε μία εποχή ζοφερή, σε ένα καζάνι που βράζει. Το WOMANIFESTO έχει στόχο όχι να σβήσει την φωτιά αυτή αλλά να την χρησιμοποιήσει για να αρθρώσει έναν διαφορετικό λόγο-έναν φρέσκο, ανατρεπτικό, διαφορετικό λόγο για τα πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας και μάλιστα από την γυναικεία καλλιτεχνική φωνή.

Η απώλεια της βιοποικιλότητας των ιδεών είναι μία κρίση που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας και είναι ευθύνη όλων μας -πόσο μάλλον των καλλιτεχνών- να δράσουμε τώρα για αυτό. Δεν είναι τυχαίο που το παρθενικό φιλμ κινηματογραφείται σε ένα θερμοκήπιο- στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στο θερμοκήπιο υπάρχει η φροντίδα και οι κατάλληλες συνθήκες για να προβάλλουν νέα βλαστάρια ιδεών.

Όραμα μου είναι να δημιουργηθεί ένα μεγάλο μωσαϊκό ιδεών από διαφορετικές φωνές γυναικών καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, ξεκινώντας από την Ελλάδα και την Κύπρο. Φωνές που μπορούν να συνυπάρξουν, να ανθίσουν και κυρίως να εμπνεύσουν, να μεταμορφώσουν με δύναμη τον καθέναν από εμάς ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες.

Μαζί με την βοήθεια μιας μεγάλης οικογένειας υποστηρικτών και του κοινού θα δημιουργήσουμε το πρώτο-φιλμ μανιφέστο για την γυναικεία καλλιτεχνική φωνή του σήμερα», είπε η Έφη Σπύρου.

Συνέχισε παρακάτω για περισσότερες φωτογραφίες από το νέο πρότζεκτ.