Οι αιθέριες γέφυρες από χαρτόνι που κρέμονται από μπαλόνια στον ουρανό

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Οι αιθέριες γέφυρες από χαρτόνι που κρέμονται από μπαλόνια στον ουρανό

Ο Γάλλος καλλιτέχνης Olivier Grossetête χρησιμοποιεί χαρτόκουτα και ταινία για να δημιουργήσει πλωτές γέφυρες.

Για περισσότερα από 20 χρόνια, ο Γάλλος καλλιτέχνης Olivier Grossetête δημιουργεί αυτό που αποκαλεί «Συμμετοχικές Μνημειακές Κατασκευές». Φτιαγμένα με τη βοήθεια των τοπικών κοινωνιών, αυτά τα εφήμερα έργα αρχιτεκτονικής «χτίζονται» χρησιμοποιώντας μόνο ...χαρτόκουτα και ταινία.

Ο Grossetête λειτουργεί χωρίς τη βοήθεια μηχανημάτων, χρησιμοποιώντας μόνο τη βοήθεια τοπικών συμμετεχόντων για να ζωντανέψει αυτά τα κομμάτια φαντασίας. Από την Ιαπωνία και τη Γαλλία μέχρι την Ιταλία, αυτές οι γέφυρες επηρεάζονται από την τοπική αρχιτεκτονική. Συχνά ανυψωμένες από μπαλόνια, οι τελικές εγκαταστάσεις είναι τόσο μάθημα φυσικής όσο και αρχιτεκτονικής.

Τα κομμάτια, τα οποία σχεδιάζονται και κατασκευάζονται κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας με τη βοήθεια 15 έως 30 συμμετεχόντων στο εργαστήριο, προορίζονται να ζήσουν για λίγες μόνο ημέρες. Μετά από αυτό το διάστημα, επανέρχονται προσεκτικά στις προηγούμενες μορφές τους.

Τα σουρεαλιστικά γλυπτά που δείχνουν τις μεταπτώσεις του μυαλού μας

«Εφήμερες από τη φύση τους, όπως εμείς, αυτές οι μνημειώδεις συμμετοχικές κατασκευές από χαρτόνι προορίζονται για να ....εξαφανιστούν. Το διακύβευμά τους είναι, επομένως, τόσο στη διαδικασία, στο ταξίδι και στη συλλογική εμπειρία που προτείνουν, όσο και στις τελικές τους μορφές. Αυτή η "κρεμαστή" γέφυρα, απρόσιτη στην ουσία, μας συνδέει τελικά με τον εαυτό μας: μια εικόνα της σχέσης μας με το ανείπωτο», μοιράζεται ο καλλιτέχνης με το Modern Met.

Ο Grossetête στράφηκε στο χαρτόνι όχι μόνο επειδή είναι φθηνό και εύκολο να το βρεις, αλλά και επειδή ως υλικό δεν είναι τρομακτικό ή δύσκολο. Χρησιμοποιώντας ένα υλικό που είναι προσβάσιμο σε όλους, είναι σε θέση να προσελκύει εύκολα εθελοντές για να επιτύχει τον συλλογικό στόχο του.

Δες τα υπέροχα ιπτάμενα έργα τέχνης του...