Ο χωροχρόνος αποκτά διαστάσεις τέχνης στη Breeder

Ο χωροχρόνος αποκτά διαστάσεις τέχνης στη Breeder

Μια σειρά έργων που προσπαθούν να απεικονίσουν τις μη αντιλήψιμες διαστάσεις του χώρου και του χρόνου αποτελούν την δεύτερη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη.

Η γκαλερί The Breeder παρουσιάζει τη δεύτερη ατομική έκθεση του Αθανάσιου Αργιανάμ η οποία θα διαρκέσει από τις 10 Φεβρουαρίου έως τις 19 Μαρτίου, 2011. Τα νέα έργα του Αργιανά ερευνούν την ιδέα των γραμμικών νημάτων πληροφορίας, όπως η μαγνητοταινία, οι γραμμές της μουσικής παρτιτούρας, οι προτάσεις της θεωρίας των χορδών, σε μια προσπάθεια να απεικονίσουν μη αντιλήψιμες διαστάσεις του χώρου και του χρόνου.

Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί διαφορετικά εκφραστικά μέσα και δημιουργεί έργα που διερευνούν τη σχέση μεταξύ εικαστικής και μουσικής γλώσσας. Σε πολλά του έργα, πραγματεύεται τη μνήμη και τον τρόπο με τον οποίο επεξεργαζόμαστε και μεταφράζουμε πληροφορίες, ενώ σε άλλα εμπνέεται από τα μαθηματικά, την κβαντομηχανική και το παράδοξο του Ζήνωνα και πραγματεύεται συστήματα μέτρησης της θερμοκρασίας και της βαρύτητας.

Το έργο του Αθανάσιου Αργιανά προτείνει «μια διαπλάτυνση της κατηγορίας των πραγμάτων που μπορούμε να αντιληφθούμε ως όργανα μέτρησης» εξηγεί ο συγγραφέας και επιμελητής Tom Morton σε μια κριτική του έργου του καλλιτέχνη στο περιοδικό Frieze, και καταλήγει ότι το έργο του Αργιανά στην πραγματικότητα συνιστά ένα αίτημα για «νέα μέτρα σύγκρισης και νέα όργανα μέτρησης μεγεθών και τιμών».

Ο Αργιανάς, μεταξύ άλλων, έχει προταθεί για το βραβείο ΔΕΣΤΕ 2009, που παρουσιάστηκε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα και αυτό το διάστημα δουλεύει πάνω σε δύο περφόρμανς, που θα παρουσιαστούν αντίστοιχα στην Tate Britain, ως μέρος του Art Now (Λονδίνο, Μάρτιος 2011) και στην Barbican Art Gallery (Λονδίνο, Απρίλιος 2011).

The Breeder
Ιάσονος 45, Αθήνα
Τηλ: 2103317527
gallery@thebreedersystem.com
www.thebreedersystem.com