Ένας «Χορός Σκιών» στο Μουσείο Ηρακλειδών

Ένας «Χορός Σκιών» στο Μουσείο Ηρακλειδών

Μια έκθεση της Νεοϋορκέζας εικαστικού Carol Wax που «ξαναδιαβάζει» παλιά θέματα με νέους τρόπους.

Το Μουσείο Ηρακλειδών παρουσιάζει από το Σάββατο, 5 Μαρτίου έως την Κυριακή, 19 Ιουνίου 2011, την έκθεση με τίτλο: Carol Wax, «Ο Χορός των Σκιών». Η έκθεση περιλαμβάνει 100 δημιουργίες επί χάρτου, της σύγχρονης Νεοϋορκέζας εικαστικού Carol Wax, με τις μετζοτίντες να κυριαρχούν αριθμητικά, πλαισιωμένες από ζωγραφική σε χαρτί, με μολύβι και κάρβουνο.

Οι παλιές ραπτομηχανές, οι γραφομηχανές, οι ηλεκτρικοί ανεμιστήρες, τα παιχνίδια, τα όργανα, οι κάμερες, οι προβολείς, τα υφαντουργικά προϊόντα και τα άλλα στοιχεία, που συλλέγει η καλλιτέχνης, αποτελούν την πηγή έμπνευσής της. Η συμβίωση με αυτά τα αντικείμενα στο σπίτι και στο στούντιό της και η διαρκής μελέτη τους από διαφορετικές οπτικές γωνίες, την οδηγούν σε νέους, πρωτότυπους τρόπους ανάγνωσης παλαιών θεμάτων.

Η ίδια η Wax λέει για τα έργα της: «Tα συνηθισμένα αντικείμενα σ' εμένα φαίνονται ασυνήθιστα. Παλιά και καινούργια πεταμένα υλικά, μου αποκαλύπτουν τη φύση του πολιτισμού μας και το πώς αλλάζει ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τα καθημερινά πράγματα. Τα κοινά αντικείμενα είναι στην πραγματικότητα γεμάτα με μαγικούς και συμβολικούς συνειρμούς, οι οποίοι αντανακλούν και επηρεάζουν τη ψυχή.»

Το μουσείο έχει εκδώσει επίσης έναν ολοκληρωμένο κατάλογο (catalogue raisonne) των χαρακτικών της Carol Wax, ο οποίος καλύπτει τριάντα χρόνια δουλειάς, από το 1975 έως το 2005. Σε αυτόν εμπεριέχονται ερμηνευτικές σημειώσεις της Carol Wax σχετικά με τα έργα της, γεγονός που καθιστά την έκδοση μια μοναδική απεικόνιση της έμπνευσης και της μεθόδου της καλλιτέχνιδος.

Μουσείο Ηρακλειδών
Ηρακλειδών 16, 118 51 Θησείο
Τηλ: 2103461981
info@herakleidon-art.gr
www.herakleidon.com