Chanel No.5: Blood Sacrifice – Όχι το συνηθισμένο σας άρωμα

Chanel No.5: Blood Sacrifice – Όχι το συνηθισμένο σας άρωμα

Δύο καλλιτέχνες που αποφάσισαν να γίνουν ένα και να πάνε την εξέλιξη του ανθρώπου, αλλά και το νόημα της αγάπης, στο επόμενο επίπεδο παρουσιάζουν ένα ιδιαίτερο και κάπως σοκαριστικό έκθεμα, παρ' ότι η μία εκ των δύο δεν βρίσκεται πια εν ζωή.

Το 2003, η Lady Jaye Breyer και η Genesis P-Orridge (η οποία γεννήθηκε άντρας με το όνομα Neil Andrew Megson) συναντήθηκαν, ερωτεύτηκαν και αποφάσισαν να αφιερώσουν τη ζωή τους στο project Pandrogeny. Το project αυτό αποτελούσε μια δήλωση πρόθεσης και ισχυρής δέσμευσης, και διερευνούσε την επανένωση των δύο φύλων, του αντρικού και του γυναικείου, ώστε να τελειοποιήσει μια ιδανική ερμαφρόδιτη κατάσταση. Αυτό περιλάμβανε την χρήση αισθητικής χειρουργικής με τέτοιο τρόπο ώστε να καταστήσει ασαφή τα όρια μεταξύ των δύο φύλων τους, και να τους φέρει πιο κοντά στο να γίνουν ουσιαστικά ένα άτομο. Έτσι θα υποδήλωναν την δέσμευσή τους σε μια σχέση ανυπέρβλητης ρομαντικής αγάπης και, παράλληλα, θα υπενθύμιζαν στον κόσμο πως η εξέλιξη δεν έχει τέλος.

Μετά από τέσσερα χρόνια, και ενώ το project κυλούσε κανονικά, η Lady Jaye έφυγε από τη ζωή. Αυτό δεν σταμάτησε όμως την Genesis, η οποία συνέχισε ακάθεκτη να συνεργάζεται μαζί της ακόμα και από τον τάφο, παίρνοντας το όνομα BREYER P-ORRIDGE, θέτοντας έτσι υπό αμφισβήτηση τα όρια μεταξύ του εαυτού μας και ενός άλλου ατόμου, καθώς όμως και τα όρια μεταξύ ζωής και θανάτου.

Το «Blood Sacrifice», είναι το πιο πρόσφατο κεφάλαιο αυτής της ιστορίας, λειτουργώντας ως μια ποιητικής μορφής ερώτηση πάνω στα θέματα της θνητότητας και της αιώνιας αγάπης.
Πρόκειται για ένα video που χωρίζει την οθόνη σε τρία κομμάτια και απεικονίζει δύο μπουκάλια του γνωστού αρώματος Chanel No. 5, γεμάτα με αίμα. Το πρώτο μπουκάλι ραγίζει σταδιακά και το αίμα που περιέχει αρχίζει να χύνεται και να ποτίζει την γάζα πάνω στην οποία είναι τοποθετημένα και τα δύο, περικυκλώνοντας σιγά σιγά το δεύτερο μπουκάλι που βρίσκεται δίπλα του, το οποίο είναι άθικτο. Στο πρώτο, ραγισμένο, μπουκάλι βρίσκεται το αίμα της Genesis P-Orridge, το οποίο είχε δώσει στην αγαπημένη της μετά από μια προσθετική στήθους που έκανε για το project τους, ενώ το δεύτερο περιέχει το αίμα της Lady Jaye Breyer, το πρώτο δώρο που είχε κάνει η Breyer στην Genesis όταν ξεκίνησε η σχέση τους.

Το Blood Sacrifice είναι μια τρίπτυχη έκθεση. Κάθε video έρχεται μαζί με ένα κουτί, το οποίο περιέχει ένα portfolio από αποτυπώσεις αίματος, καθώς κι ένα φιαλίδιο του αρώματος Chanel No. 5 αναμιγμένο με αίμα.

Το έκθεμα αυτό θα παρουσιαστεί στο Moving Image, μια καλλιτεχνική έκθεση πάνω στην σύγχρονη video art, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια του Armory Show στη Νέα Υόρκη, στις 6 Μαρτίου 2011.