Μια εορταστική έκθεση του ΕΜΣΤ που δεν πρέπει να χάσετε

Μια εορταστική έκθεση του ΕΜΣΤ που δεν πρέπει να χάσετε

40 καλλιτέχνες από διαφορετικές γενιές από όλη την Ελλάδα αλλά και από μητροπόλεις του εξωτερικού συνθέτουν το παζλ της έκθεσης «Τέχνης Πολιτική» στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. 

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης έκλεισε φέτος τα 10 χρόνια λειτουργίας του και το γιορτάζει με μια μεγάλη αναδρομική έκθεση υπό τον τίτλο «Τέχνης Πολιτική». Η έκθεση έχει ξεκινήσει ήδη από τις 13 Οκτωβρίου του 2010 και θα κρατήσει μέχρι τις 30 Απριλίου 2011, και περιέχει συνολικά 79 έργα ζωγραφικής, σχεδία, εγκαταστάσεις, φωτογραφίες, βιντεοεγκαταστάσεις και διαδικτυακά έργα, μεταξύ των οποίων πολλά που εκτίθενται για πρώτη φορά στο Μουσείο.

Ο χαρακτήρας της έκθεσης βασίζεται στην κυρίαρχη μουσειολογική αρχή που ορίζει πως η Συλλογή πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν ένα διαρκώς μετακινούμενο πεδίο νέων σχέσεων μεταξύ των έργων, μέσα στο οποίο το παρελθόν και το παρόν αναδομούνται το ένα μέσα στο άλλο και το κάθε έργο αποκτά καινούργια σημασία και αφήγηση, από μόνο του αλλά και από τον διάλογο που αναπτύσσει με τα υπόλοιπα, παλιά και καινούργια. Το κάθε έργο, άμεσα ή υπαινικτικά, αναφέρεται σε πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά θέματα και ο στόχος του έκθεσης είναι να διερευνηθεί το πολιτικό δυναμικό της σύγχρονης τέχνης μέσα από τις οπτικές γωνίες που προσφέρει το καθένα. Συμμετέχουν 40 καλλιτέχνες από διαφορετικές γενιές από όλη την Ελλάδα αλλά και από μητροπόλεις του εξωτερικού.

Ανδρέας Αγγελιδάκης, Δημήτρης Αληθεινός, Κωστής Βελώνης, Μπιλ Βιόλα, Βαγγέλης Βλάχος, Κωνσταντίνος (Ντίκος) Βυζάντιος, Γιανγκ-Χε Τσανγκ Χέβι Ίντουστρις (YHCHI), Κέντελ Γκηρς, Ζαν-Λυκ Γκοντάρ & Αν-Μαρί Μιεβίλ, Ιβάν Γκρουμπάνοφ, Κοκέν Εργκούν, Ειρήνη Ευσταθίου, Έμιλυ Ζασίρ, Θόδωρος, Γιάελ Καναρέκ, Βλάσης Κανιάρης, Κάρλος Μόττα, Aντόνιο Μουντάδας, Σάντι Μπένινγκ, Άντρεα Μπάουερς, Ρισάρ Μπρουγιέτ, Σιρίν Νεσάτ, Τζορτζ Οσόντι, Ουαλίντ Ράαντ & Ομάδα Άτλας, [+RAM TV], Όλιβερ Ρέσλερ, Μάρθα Ρόσλερ, Τζέις Σαλούμ & Ουαλίντ Ράαντ, Άλλαν Σεκούλα, Δανάη Στράτου, Ίρις Τουλιάτου, Πωλ Τσαν, Στέφανος Τσιβόπουλος, Μάκης Φάρος, Γιώργος Χαρβαλιάς, Γιώργος Χατζημιχάλης, Μόνα Χατούμ, Γιάννης Ψυχοπαίδης, xurban_collective.

Επιμέλεια: Άννα Καφέτση

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Βασ. Γεωργίου Β΄ 17-19 & Ρηγίλλης
Τηλ.: 2109242111
www.emst.gr