Μια έρημος στην gallery Breeder

Μια έρημος στην gallery Breeder

Η γκαλερί The Breeder παρουσιάζει τη δεύτερη ατομική έκθεση του Γερμανού καλλιτέχνη Uwe Henneken στην Αθήνα.

Μια μελαγχολική διάθεση διατρέχει την εικονογραφία του Henneken, που συνδέεται με τις βαθύτερες επιθυμίες αλλά και τους φόβους του θεατή. Αυτό μπορεί να ιδωθεί μέσω δύο διαφορετικών πρισμάτων: είτε ως άρνηση, παροδικότητα και εξαφάνιση ή ως αγάπη, πίστη και ελπίδα. Το σίγουρο είναι ότι συγκινεί βαθιά, γιατί αρνείται την εξέταση από απόσταση και καλεί τον θεατή να πλησιάσει, έτσι ώστε η εικόνα που βλέπει να επιστρέφει το βλέμμα πίσω στον ίδιο.

Η έρημος και η ερήμωση είναι βασικά θέματα στο έργο του Henneken. Στην τελευταία του δουλειά με τα ερειπωμένα σπίτια, τις ακατοίκητες εγκαταστάσεις, τις νεκρές πόλεις και τα άψυχα σώματα, ο κενός χώρος χρησιμοποιείται ως άρνηση, κυριολεκτική και μεταφορική. Σιωπηρά μηνύματα διάψευσης και εξουσίας δημιουργούν ένα φευγαλέο κείμενο, που σχηματίζεται στιγμιαία μπροστά στα μάτια μας. Σαν ακροβάτες σε ναυάγιο, οι κλόουν του Henneken γίνονται μάρτυρες. Σε μια ύστατη κορύφωση, η λατινική λέξη IMPERIUM (δύναμη) αναγράφεται με τα σώματά τους. Τα δέντρα επικαλούνται τον μηδενισμό• μια εξουθενωμένη μορφή ξεκινά το τελευταίο της ταξίδι• ο λυπημένος ερημίτης απομονώνεται• ο χειμώνας φεύγει.

H ένταση των χρωμάτων του Henneken μοιάζει με επίθεση στα μάτια του θεατή, σαν να πρόκειται για φλόγες αντί για χρώματα. Η γη γυρίζει πάντα, και ο Henneken δεν διατυμπανίζει ποτέ την απελπισία. Ακόμα και το μηδέν είναι άπειρο. Ακολουθώντας τη δική του παράδοση, ο Henneken δημιουργεί έναν κύκλο πηγαινέλα, λογικής και παραλογισμού που αυτήν τη φορά όμως ξεκινά από το τέλος.

Έπεται η γαλήνη. Βγαίνει το φεγγάρι. Μια μορφή προσεύχεται σιωπηλά γονατιστή. Όπως η αρχή και το τέλος, όπως το κλειδί του Σύμπαντος: το άλφα και το ωμέγα, η αποκάλυψη του Θείου. Με αυτό τον τρόπο, η έκθεση μας καλεί να γονατίσουμε και να κοιτάξουμε ψηλά: η εικόνα που αντικρίζουμε μας επιστρέφει το βλέμμα μας εστιάζοντας βαθιά μέσα μας.
Για πρώτη φορά σε αυτή την έκθεση οι μορφές του Henneken διαλέγονται με τους χαρακτήρες ενός άλλου καλλιτέχνη, του David Tibet, ιδρυτικού μέλους του συγκροτήματος Current 93, σε μια σειρά έργων σε χαρτί στο υπόγειο της γκαλερί. Η επικοινωνία που δημιουργείται μεταξύ των δύο διαφορετικών κόσμων των καλλιτεχνών αποκαλύπτεται σαν από το σκοτάδι, με ένα φλας.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 24 Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου, 2011.

Κείμενο: Susanne Dudda
Μετάφραση: Διονυσία Στεφανοπούλου

The Breeder
Ιάσωνος 45, Αθήνα
Τηλ: 210 3317527
gallery@thebreedersystem.com
www.thebreedersystem.com