Αρχιτεκτονικές προτάσεις για μια καλύτερη πόλη

Αρχιτεκτονικές προτάσεις για μια καλύτερη πόλη

Ο Διαγωνισμός «Αθήνα Χ4» έδωσε την ευκαιρία σε διάφορους αρχιτέκτονες να δημιουργήσουν την πόλη όπως αυτοί την φαντάζονται και, τώρα, τα «όνειρά» τους φιλοξενούνται στο Μουσείο Μπενάκη.

Ο Διαγωνισμός ΑΘΗΝΑ Χ4 αφορούσε νέους αρχιτέκτονες μέχρι 40 ετών και προκηρύχθηκε - με τη χορηγία της ΕΤΕ - από την ΕΑΧΑ Α.Ε., στο πλαίσιο του Προγράμματος Αθήνα – Αττική 2014 του ΥΠΕΚΑ.

Σκοπός του Διαγωνισμού ήταν η αναζήτηση προτάσεων για το βασικό κύτταρο της πόλης, το Οικοδομικό Τετράγωνο. Αντικείμενό του ήταν η ελεύθερη επιλογή 4 τυπικών οικοδομικών τετραγώνων σε γειτονιές του Λεκανοπεδίου Αττικής με υποβαθμισμένο αστικό περιβάλλον και η κατάθεση Πρότασης για την αξιοποίηση του «σταυρού», των ενδιάμεσων δηλαδή δρόμων, συνδυάζοντάς τους με υφιστάμενα κενά ή ακάλυπτους χώρους.

Η Κριτική Επιτροπή διαπίστωσε το υψηλό επίπεδο και την ποικιλία των προσεγγίσεων καθώς και το ότι οι προτάσεις και το εύρος της συμμετοχής (120 προτάσεις) τεκμηριώνουν τον έντονο προβληματισμό της νέας γενιάς των Ελλήνων αρχιτεκτόνων για την αναβάθμιση της Αθήνας. Απενεμήθησαν 5 ισότιμα έπαθλα και 4 έπαινοι.

Στην έκθεση παρουσιάζονται και οι 120 Προτάσεις και η διάρκειά της θα είναι από 30 Μαρτίου έως 17 Απριλίου, 2011.

Μουσείο Μπενάκη-Κτήριο της οδού Πειραιώς
Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, Αθήνα
Τηλ:210 3453111
www.benaki.gr