Το «Τρίτο Στεφάνι» ξετυλίγει το νήμα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας

Το «Τρίτο Στεφάνι» ξετυλίγει το νήμα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας

Το σημαντικό έργο του Κώστα Ταχτσή στην θεατρική εκδοχή του για μερικές ακόμα παραστάσεις.

Από τις 28 Σεπτεμβρίου 2011 και για λίγες ακόμα παραστάσεις μπορεί το θεατρικό κοινό να παρακολουθήσει την ιδιαίτερα δημοφιλή παράσταση του Εθνικού Θεάτρου, την οποία σκηνοθέτησε τη σεζόν που μας πέρασε ο Σταμάτης Φασουλής με τη Νένα Μεντή σε έναν από τους πιο αλησμόνητους ρόλους της καριέρας της.

Η ιστορία της Νίνας και της Εκάβης ξετυλίχθηκαν μέσα από τις λέξεις του Κώστα Ταχτσή στο ομότιτλο μυθιστόρημα που εκδόθηκε το 1962 και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα νεοελληνικά μυθιστορήματα αποτυπώνοντας στις σελίδες του μια ολόκληρη εποχή και τα σπουδαιότερα γεγονότα του περασμένου αιώνα.

Αυτή την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας και των κυριότερων γεγονότων της ( ο Μακεδονικός αγώνας, οι Βαλκανικοί πόλεμοι, η Μικρά Ασία, ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, η Κατοχή) παρακολουθούμε μέσα από τις ζωές των δύο γυναικών σε ένα κείμενο αυτοβιογραφικό που ο Σταμάτης Φασουλής διάνθισε με τις δικές του εμπειρίες για να το παρουσιάσει στη σκηνή.

Γάμοι, απιστίες, διαζύγια, θάνατοι, οικονομικές αποτυχίες, οικογενειακά δράματα. Η προσωπική, μικρή τους ιστορία είναι δεμένη με τη μεγάλη ιστορία σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο συναισθηματικό τοπίο.

Το τρίτο στεφάνι της Νίνας- ο τελευταίος γάμος της με τον άνδρα της και γιο της Εκάβης, είναι το σημείο που η ιστορία ξεκινά και τελειώνει. Ένας κύκλος που κλείνει μέσα του όλο το πάθος των δύο ηρωίδων για τη ζωή, τον αγώνα για επιβίωση, τη σκληρότητα, την τρυφεράδα αλλά και το χιούμορ και τον αυτοσαρκασμό τους, που μεταφέρεται στη σκηνή του θεάτρου.

Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής
Σκηνικά: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου
Κοστούμια: Ντέννη Βαχλιώτη
Μουσική σύνθεση-επιμέλεια: Θοδωρής Οικονόμου
Κίνηση: Αποστολία Παπαδαμάκη
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παινίδου
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιώργος Παπαδόπουλος

Παίζουν: Νένα Μεντή, Φιλαρέτη Κομνηνού, Γιάννης Στάνκογλου, Τάνια Τρύπη κ.α.

Θέατρο Παλλάς
Βουκουρεστίου 5, Αθήνα
Τηλ: 210 3213100
www.ellthea.gr