«Σιωπή, ο Βασιλιάς Ακούει» μετά μουσικής

«Σιωπή, ο Βασιλιάς Ακούει» μετά μουσικής

Η ομάδα «Όπερες των Ζητιάνων» και τα «Καινούργια Ρούχα του Βασιλιά» έγιναν μιούζικαλ.

Μια μουσική παράσταση για μεγάλους και παιδιά συνέθεσαν η ομάδα «Οι Όπερες των ζητιάνων», ο αιώνιος έφηβος της ελληνικής μουσικής Νίκος Κυπουργός και ο σκηνοθέτης Θωμάς Μοσχόπουλος.

Ένα μιούζικαλ βασισμένο στο γνωστό παραμύθι «Τα Καινούργια Ρούχα του Βασιλιά» του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν στο οποίο οι δημιουργοί μετέφεραν την υπόθεση στον κόσμο της μουσικής, τη μπόλιασαν με χιούμορ, ζωηρές μελωδίες και σατιρική διάθεση για την ελληνική καλλιτεχνική πραγματικότητα παρουσιάζοντας ταυτόχρονα να παρουσιάσουν μέσα από τις βασικές έννοιες της μουσικής, σαν παιχνίδι.

Η ομάδα «Όπερες των ζητιάνων» πιστεύει στη δύναμη της λυρικής μουσικής πέρα και πάνω από την όποια αρτηριοσκλήρυνση της «παραδοσιακής» όπερας και τη θεωρεί ένα καθόλα σύγχρονο εκφραστικό όπλο, μεγάλης συναισθηματικής έντασης και υψηλής καλλιτεχνικής ακριβείας . Γι' αυτό και θεωρεί πως η εξοικείωση των μικρών θεατών με τον ήχο –και το ήθος– της λυρικής φωνής είναι ένα εκπαιδευτικό καθήκον πρωταρχικής σημασίας.

Οι ανθρώπινες διαστάσεις της θεατρικής αίθουσας, η αμεσότητα των πρωταγωνιστών και η σύντομη διάρκεια της παράστασης του «Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει» αποτελούν σημαντικούς επιπλέον παράγοντες που διασφαλίζουν ότι η πρώτη επαφή του νεαρού θεατή με το σημαντικό πολιτιστικό κεφάλαιο που καλείται «λυρική φωνή» δεν θα είναι βαρετή ή τραυματική, αλλά αντίθετα διασκεδαστική και αποδοτική.

Μουσική: Νίκος Κυπουργός
Κείμενο: Θωμάς Μοσχόπουλος, Νίκος Κυπουργός
Ενορχήστρωση-μουσική διδασκαλία: Χαράλαμπος Γωγιός
Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη
Σκηνικό-κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Αγγελική Μαρίνου
Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Κία Μπούσκα
Διανομή (με σειρά εμφάνισης):
Μούσα: Ιωάννα Φόρτη
Μουσικός: Δημήτρης Δημόπουλος
Βασιλιάς: Ζαφείρης Κουτελιέρης
Μουσικοί από το ARTéfacts ensemble:
Κλαρινέτο: Αλέξανδρος Μιχαηλίδης / Κώστας Τζέκος
Τρομπέτα: Ανδρέας Νικολούζος / Σωτήρης Πέπελας
Πιάνο: Χρήστος Σακελλαρίδης / Μπεάτα Πίνσετιτς
Βιολοντσέλο: Τάσος Μισυρλής / Μιχάλης Πορφύρης

Θέατρο ΧΥΤΗΡΙΟ
Ιερά Οδός 44, Γκάζι, Αθήνα
Τηλ: 210 3412313